Centrul de Transfuzie București a primit prima Unitate Mobilă de Transport Sânge din România

14 martie 2023 | 0 comentarii |

Creșterea numărului de donatori de sânge și scăderea timpilor de așteptare pentru pacienții aflați în stare gravă în spitalele din țară, sunt principalele beneficii ale Unității Mobile de Transport Sânge (UMTS) primită ca donație, de Centrul de Transfuzie București.

 

La fiecare trei secunde, cineva are nevoie de sânge pentru a supraviețui. Oricare dintre noi sau cei apropiați nouă putem ajunge, la un moment dat, într-o astfel de situație. Nu mai puțin de 60 la sută din populație va avea nevoie de sânge la un moment dat al vieţii, cu toate că doar doi la sută din populație donează sânge.

1 din 10 pacienți din spitalele din România are nevoie urgentă de sânge. În medie, spitalele din țara noastră au nevoie de 500.000 de unități de sânge anual, dar mulți români conștientizează nevoia de sânge abia atunci când cineva apropiat are nevoie urgentă de o transfuzie. Tocmai de aceea, România este pe unul dintre ultimele locuri din Europa la donarea de sânge. Doar aproximativ 2% din populațiea României donează periodic. Fruntașă este Austria, unde 66% dintre cetățeni sunt donatori voluntari, urmată de Franța, Grecia și Cipru, iar media europeană este de 10%.

 

În scopul creșterii numărului donatorilor, dar și pentru a reduce timpii de așteptare pentru pacienții aflați în stare gravă în spitalele din țară, Centrul de Transfuzie București a primit o Unitate Mobilă de Transport Sânge (UMTS), un vehicul special dotat, care se poate deplasa, la solicitare, oriunde în țară, pentru a ajuta la prelevarea sângelui și transportarea acestuia în centrele de transfuzii sau acolo unde există o urgență majoră sau o nevoie rapidă de sânge.

Potrivit dr. Doina Goșa, șefa Centrului de Transfuzie Sanguină București, „Unitatea Mobilă de Transport Sânge (UMTS) este o premieră pentru România. Mașina ne va oferi posibilitatea să fim mult mai mobili, să transportăm sânge acolo unde este nevoie, în condiții de siguranță. Toate acestea vor contribui la creșterea numărului de donatori de sânge din România, dar și la scăderea timpilor de transport către spitale, pentru situații de urgență. Sperăm ca într-un an de zile să creștem cu aproximativ 10% numărul de donatori de sânge față de câți sunt acum”.

 

 Deși se constată și în România o creștere a tendinței de donare în ultimii ani, la centrele de transfuzii se prezintă extrem de puțini donatori.  S-a dovedit însă că cea mai eficientă metodă de a reface rezervele de sânge este colecta mobilă. Centrul de Transfuzie din Buzău, spre exemplu, se deplasează frecvent în diferite comunități și colectează, astfel, cea mai mare cantitate de sânge. Organizează campanii de donare la școli, la biserici, la diferite instituții sau firme private.

De sânge este nevoie oricând. Stocurile scad însă foarte mult în perioada sărbătorilor și a zilelor libere și în perioada verii, când oamenii sunt în concediu. Din cauza lipsei de sânge, multe spitale sunt nevoite să amâne operațiile. La Centrul de Transfuzie Sanguină din București, spre exemplu, care alimentează cu sânge toate marile spitale din Capitală, numărul de donatori a scăzut vara trecută cu aproximativ 30%, iar Iași, la cel mai mare spital din Moldova, se amână aproape zilnic câte două intervenții.

 

Centrul de Transfuzie București furnizează sânge către 60 de spitale publice și private din Capitală, iar unitatea mobilă primită donată cu sprijinul OMV Petrom are dotări de ultimă generație pentru transportul în condiții optime a sângelui și a componentelor sanguine pentru transfuzie. Astfel, în cazul crizelor de sânge pentru spitalele din București, sângele colectat de alte centre de transfuzie din țară poate fi transferat în condiții de siguranță.

Colaborăm cu Centrul de Transfuzii București de peste 10 ani. În cadrul companiei, organizăm regulat campanii de donare de sânge. În ultimii 3 ani am avut aproape 500 de colegi voluntari. Chiar astăzi, circa 100 de colegi donează sânge în cadrul colectei mobile organizate la Petrom City. Le mulțumim partenerilor de la Centrul de Transfuzie București și de la Smart Society pentru dedicare și sperăm ca această unitate mobilă să ajute la salvarea a cât mai multor vieți, a declarat Alina Petrescu, director Comunicare și Sustenabilitate OMV Petrom.

 

Dintr-o singură donare se obțin 2 sau 3 unități de componente de sânge, dar pentru asta este nevoie de donatori fideli. Prin noua Unitate Mobilă de Transport Sânge se încearcă fidelizarea mai multor donatori, dar și stimularea donărilor de sânge, în special în lunile iulie și august, când se înregistrează cea mai mare criză de sânge.

„Sunt foarte mulți pacienții care așteaptă ca spitalele să procure necesarul de sânge. Toate acestea au ca scop eficientizarea sistemului de transfuzie și redistribuirea sângelui acolo unde este nevoie. Nu este suficient să mergem să donăm o singură dată, pentru că nevoia de sânge este constantă, astfel că România are nevoie permanent de donatori”, subliniază Dragoș Mutașcu, președinte Donorium.

Unitatea mobilă de transport sânge a fost donată Centrului de Transfuzie Sanguină din București de Asociația Smart City, fondatoare Donorium, cu sprijinul OMV Petrom.

 

Donarea de sânge și de componente sanguine (eritrocite, trombocite, plasmă) facilitează o gamă largă de tratamente esențiale care, de multe ori, sunt vitale pentru viața pacienților. Transfuziile de sânge sunt vitale în caz de accidente grave și de intervenții chirurgicale majore și sunt adesea necesare pentru pacienții bolnavi de cancer și în tratarea unor boli ereditare hematologice cronice, cum ar fi talasemia.

Donațiile de plasmă, o componentă a sângelui, pot fi, de asemenea, utilizate pentru fabricarea de medicamente precum imunoglobulinele sau factorii de coagulare. Fabricarea acestor produse este supusă legislației farmaceutice, iar donarea, recoltarea și testarea plasmei sanguine sunt reglementate prin legislația privind sângele.

Disponibilitatea sângelui și a componentelor sanguine depinde însă de dorința cetățenilor de a dona sânge, deși majoritatea persoanelor care sunt într-o stare bună de sănătate pot să doneze sânge.

 

Pentru a putea dona, este necesar ca persoana respectivă să aibă vârsta între 18 și 60 ani, greutatea peste 50kg, puls regulat – 60-100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele 6 luni, iar femeile să nu fie însărcinate, lăuze sau în perioada menstruală.

Persoana care vrea să doneze trebuie să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării, să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni precum hipertensiune, boli de inimă,boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine. În plus, donatorul trebuie să fie cetăţean român cu domiciliul în România sau orice cetăţean al Uniunii Europene care are reşedinţa în România, în deplină stare de sănătate.

Înainte de donare se recomandă să fiți odihniți și bine hidratați, să nu fumați o oră și să nu consumați alcool, grăsimi, dulciuri concentrate, sau medicamente (aspirină, anticoagulante, antidiabetice, etc), să aveți o stare bună de sănătate fizică și mentală și de igienă personală, să aveți un act de identitate în original.

 

Românii care donează sânge beneficiază de investigații medicale gratuite, iar donarea îi ajută în susținerea sănătății emoționale, menținerea sănătății cardiovasculare, gestionarea greutății, reducerea nivelului de fier în cazul pacienților cu hemocromatoză.

În funcție de orașul în care donează, donatorul de sânge mai poate primi tichete de masă, o zi liberă de la serviciu sau școală, decontarea cheltuielilor de transport dacă procedura se realizează în altă localitate decât cea în care acesta își are reședința, iar dacă în urma donărilor repetate (care nu pot fi mai frecvente de o dată la trei luni) este depistată o anemie, donatorul beneficiază, gratuit, de tratament substitutiv cu fier.

Potrivit studiilor publicate in Jurnalul American de Epidemiologie, donatorii de sange au cu 33% mai putine sanse sa sufere de o boala cardiovasculara si au cu 88% mai putine sanse sa sufere un infarct miocardic.

 

Sursă foto: Donorium, OMV Petrom/Facebook

 

 


Adaugati un comentariu


 

*