Centrul National de Formare in Asistenta Medicala de Urgenta, vizat ca centru de instruire NATO

Conform declaratiilor secretarului de stat Raed Aradat, Centrul de la Targu Mures va intra intr-o perioada de evaluare incepand cu luna aprilie.

 

smurdInfiintat in luna octombrie a anului trecut, Centrul National de Formare in Asistenta Medicala de Urgenta de la Targu Mures a fost imediat recunoscut ca unul dintre cele mai moderne centre de acest gen din Europa de Est, iar dupa ce prima serie de medici romani au fost instruiti si acreditati dupa un curs urmat aici, unitatea a intrat si in vizorul oficialilor NATO. Atentia acestora se datoreaza in special  sistemului avansat de simulare virtuala in caz de dezastre, la cele mai inalte standarde europene, cu ajutorul caruia personalul de interventie din diferite institutii poate fi confruntat cu situatii reale, incluzand cutremure, accidente de tren, accidente aviatice, sistem unic in aceasta zona a Europei. Anuntul a fost facut la finale saptamanii trecute de catre secretarul de stat Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, prezent la Targu Mures cu ocazia dotarii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta cu un kit ce permite transformarea autobuzelor in ambulante pentru transportul victimelor multiple sau pentru evacuarea  persoanelor care nu se pot depalasa, donat de o firma americana.

 

smurdCu aceasta ocazie, Arafat a precizat ca mai intai, centrul de la Targu Mures va trece printr-o perioada de evaluare, urmand ca din luna aprilie, expertii NATO sa faca mai multe vizite aici, urmand ca, tot luna viitoare, sa se ia o decizia finala. Unitatea de la Targu Mures ar putea deveni astfel Centru de instruire pentru specialisti din cadrul Centrului NATO de Medicina Militara de la Budapesta, avand capacitatea de a pregati peste 1.000 de specialisti pe an. „Urmeaza sa vina o echipa sa discute mai multe amanunte aici si urmeaza sa fie inca o vizita de evaluare in cursul lunii aprilie. Speram ca dupa ea sa se ia decizia finala asupra proiectului de cooperare. Exista discutii destul de avansate, am mai avut o echipa de la noi, condusa de domnul doctor Cristian Boeriu, coordonatorul SMURD, care a fost la Budapesta, la nivelul Centrului Militar Medical de Excelenta NATO si au avut acolo o doua discutie in acest sens”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

 

ambubus 009 (1024x769)Declaratiile au fost facute cu ocazia dotarii unitatii de la Targu Mures cu un kit destinat evacuarilor in masa, cu ajutorul caruia un autobuz poate fi transformat intr-o ambulanta, prin inlocuirea scaunelor cu targi. Sistemul, donat de o firma americana este primul care intra in Europa. Firma respectiva este si producatoarea acestui kit, interesul acestora fiind acela de popularizare a dispozitivului, motiv pentru care alegerea lor s-a oprit asupra centrului de la Targu Mures unde este instruit personal din mai multe tari.

Echipamentul este util in cazul evacuarilor in masa, atunci cand echipele de salvare trebuie sa apeleze la inchiruerea de autobuze sau autocare, vehicule ce nu exista in mod normal in dorarea inspectoratelor pentru situatii de urgenta. „Poti lua autobuzele dintr-un oras iar intr-o ora, pe cateva dintre ele le poti dota astfel incat sa poti evacua cu ele un numar mare de oameni care nu pot sa se deplaseze si au nevoie de evacuare pe targi sau pe scaune cu rotile. Avand acest sistem, ne permitem cel putin sa-l evaluam, putand fi folosit intr-un singur autocar sau autobuz la momentul actual”. Kit-ul costa 25.000 de dolari si permite montarea a 18 targi in autobuze sau autocare, dupa inlaturarea scaunelor.

 

Cutremur ambulanta - smurd  (SB4)Centrul National de Formare In Asistenta Medicala de Urgenta si Dezastre este unul dintre cele mai moderne centre de instruire din Europa Centrala si de Est, destinat personalului medical si de comanda si control, care intervine in situatii de urgenta. Centrul este administrat de UPU SMURD Targu Mures, in cooperare cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al judetului Mures si a fost infiintat cu scopul de a asigura formarea a sute de specialisti, anual. Renovarea si reamenajarea spatiului noului centru au fost realizate cu sprijinul Fundatiei Vodafone Romania si al Fundatiei pentru SMURD, investitia Fundatiei Vodafone ridicandu-se la 270.000 de Euro. Se intentioneaza ca aici sa fie organizate anual peste 50 de cursuri de formare, sesiuni de pregatire teoretica si practica. Cursurile vor fi, in mare parte, gratuite, iar numarul celor care vor beneficia de aceasta pregatire specializata depaseste 1.000 de persoane pe an. Centrul este dotat cu un sistem avansat de simulare virtuala in caz de dezastre, la cele mai inalte standarde europene, cu ajutorul caruia personalul de interventie din diferite institutii va putea fi confruntat cu situatii reale, incluzand cutremure, accidente de tren, accidente aviatice etc. Sistemul de simulare de accidente este unic in Romania.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*