Certificatul digital va deveni obligatoriu după trei săptămâni consecutive cu o incidență de cel puțin 1,5 la mie

21 decembrie 2021 | 0 comentarii |

De asemenea, angajații care nu se vaccinează ar putea primi vouchere pentru testare,  pentru a nu fi nevoiți să se imunizeze au să își plătească din buzunar testele.

 

Menită si impulsioneze vaccinarea anti-Covid și să prevină răspândirea infectărilor de către și în rândul persoanelor care refuză să se vaccineze și care prezintă un risc mai ridicat decât cel vaccinate, legea privind obligativitatea prezentării certificatului digital a redevenit brusc motiv de preocupare pentru politicieni. Proiectul respins inițial de Senat așteaptă de câteva luni să fie votat în Camera Deputaților, timp în care a fost luat în discuția comisiilor de specialitate și i s-au adus anumite modificări, intenția fiind să îi „supere” cât mai puțin pe cei care nu vor să se vaccineze și care în România reprezintă cam 60% din populație. În final, sunt toate șansele ca legea să fie adoptată într-o formă mai populistă ceea ce va face mai dificilă atingerea scopurilor propuse. S-a văzut clar la finalul lunii octombrie că perspectiva obligativității certificatului digital pentru o serie de activități îi determină pe români să se vaccineze, centrele de vaccinare fiind luate cu asalt în perioada în care au fost reintroduse restricții și s-a luat în discuție această problemă. Interesul pentru vaccinare a scăzut le fel de brusc precum crescuse după ce Senatul a respins proiectul legii certificatului digital, iar de la 120.000 de persoane vaccinate zilnic cu prima doză, s-a ajuns în prezent la o medie de circa 6.000.

Pentru ca nu dă bine în Europa ca România să fie una din țările cu cea mai scăzută rată de vaccinare și în aceeași timp să nu aibă o lege referitoare la obligativitatea certificatului digital, sunt șanse ca proiectul respectiv să fie adoptat în perioada următoare, dar intr-o formă mult îndulcită și populistă, „să fie pe placul maselor”.

 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a avut o primă discuție pe această temă cu reprezentanți ai mediului de afaceri reuniți în Coaliția pentru Dezvoltarea României. Întâlnirea a avut loc on-line, ocazie cu care ministrul Sănătății a precizat că adoptarea legii privind certificatul digital Covid-19, similar cu celelalte state ale UE, „trebuie adaptată situației din România și trebuie să țină seama de interesul de sănătate publică, dar și de nevoia de funcționare corespunzătoare a economiei”. Dat fiind că România se află în zona verde la acest moment, această situație pare a fi liniștitoare, însă gradul mic de imunizare și contagiozitatea mult mai ridicată a tulpinii Omicron, o fac extrem de vulnerabilă în fața unui nou val pandemic.

În timp ce alte state din UE se concentrează acum pe administrarea dozei booster, în România autoritățile nu sunt în stare să convingă populația să se vaccineze măcar cu schema completă. Totuși, în aceste condiții, legea certificatului digital se anunță a fi una mult mai relaxată, pentru că așa înțeleg politicieni să o adapteze situației din România, pentru a nu-și deranja electoratul antivaccinist.

 

La finalul întrevederii pe care ministrul Rafila a avut-o ieri cu reprezentanții mediului de afaceri, Ministerul Sănătății a transmis un comunicat în care se precizează că „acordarea de către Guvern a voucherelor gratuite pentru testare va asigura adaptarea agenților economici la situația creată de introducerea certificatului Covid-19 și va fi favorabilă controlului pandemiei. Certificatul va fi introdus în momentul înregistrării  unei creșteri susținute de 3 săptămâni consecutive a numărului de cazuri cu un coeficient de 1,5 iar renunțarea la el se va face după ce trendul devine descendent iar incidența cumulată scade sub 1 la mie”.

Conform acestei logici, e greu de crezut că românii se vor mai grăbi să se vaccineze altfel decât la chiuvetă, întrucât chiar și dacă vor fi obligați să prezinte certificatul Covid, vor primi vouchere de la muncă pentru testare și vor prefera să aștepte ca incidența să cadă din nou sub 1 la mie, pentru a nu mai avea nevoie de certificat, decât să meargă să se vaccineze. Iar in aceste condiții, recomandările specialiștilor privind administrarea dozei booster la nivelul întregii populații, în contextul răspândirii tulpinii Omicron par o glumă, în cazul României.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*