Chimioterapia inutilă, evitată cu ajutorul unui test de sânge

26 octombrie 2018 | 1 comentariu |

Pentru că nu există o modalitate clară de a spune dacă o tumoră a fost complet eliminată, pacienţii operați sunt supuși chimioterapiei, un tratament destul de agresiv care, uneori, este inutil.

 

Un nou test de sânge, dezvoltat de Institutul de Cercetări Medicale Walter şi Eliza Hall din Melbourne, i-ar putea scuti pe pacienţii operați de cancer de chimioterapie, dacă nu este necesar. Așa cum se știe, chimioterapia una dintre principalele categorii terapeutice în oncologia medicală, al cărei scop este de a prelungi viaţa bolnavilor sau de a reduce simptomele cancerului. Acest tratament constă în injectarea intravenoasă a unui „coktail” de substanţe chimice care împiedică sau încetinesc proliferarea celulelor canceroase. În cazul în care acestea au fost complet eliminate, tratamentul, destul de agresiv, cu multiple reacții adverse, devine inutil.

De aceea, cercetătorii australieni au încercat să găsească o metodă prin care chimioterapia să poată fi evitată în cazul pacienților care nu au nevoie de acest tratament. Astfel, ei au identificat și testat în 40 de spitale din Australia şi Noua Zeelandă, un test de sânge prin care se poate determina dacă în sângele unui pacient căruia i s-a eliminat o tumoră chirurgical, mai sunt prezente fragmente de ADN tumoral, iar dacă acestea nu sunt identificate, pacientul ar putea fi scutit de chimioterapia post-operatorie, un tratament destul de greu de suportat.

Dincolo de faptul că scuteşte pacienţii de o gamă largă de efecte secundare, precum căderea părului, durerea, oboseala, greaţa, probleme digestive, sângerări, probleme de fertilitate, sensibilitate la infecţii, probleme de inimă, plămâni şi de memorie, testul este capabil să detecteze și dacă un pacient necesită o doză crescută de chimioterapie.

 

Concentrat inițial pe pacienţii cu cancer intestinal în stadiu incipient, în 2015, studiul s-a bucurat de succes. Ulterior a fost extins, pentru a ajuta femeile cu cancer ovarian, în 2017, iar cercetătorii care l-au creat lucrează la extinderea sa și pentru alte tipuri de cancer.

Deşi chimioterapia este un tratament esenţial, care salvează vieţi, nu dorim ca pacienţii să-l urmeze dacă nu au nevoie de el. Dorim să ajutăm aceşti pacienţi să evite efectele secundare grave şi continue asociate cu chimioterapia. Ne-am dori să fim în măsură să le spunem pacienţilor că pot evita în condiţii de siguranţă chimioterapia, deoarece cancerul lor este puţin probabil să reapară, însă pentru pacienţii cu risc ridicat de recurenţă, dorim să le oferim o doză mai mare de chimioterapie”, a declarat Jeanne Tie, cercetătoare la Institutul Walter şi Eliza Hall.

 


Categorii: Actual, Stiri

Comentarii (1)

  1. nv spune:

    Cunosc cel putin 2 persoane care au incetat fff repede dupa acest tratament (despre care tot citesc) PS ajuta omul sa se mai chinue. concluzie 0 efecte pozitive, TOATE CELULELE MOR nu doar cele rele.

Adaugati un comentariu


 

*