Chirurgii SCJU Târgu Mureș au reimplantat mâna unui bărbat din Sibiu, care suferise un accident de muncă

4 octombrie 2022 | 0 comentarii |

Intervenția chirurgicală a durat 10 ore și s-a încheiat cu succes, iar acum, tânărul, în vârstă de 33 de ani, este stabil hemodinamic şi respirator şi cu evoluţie locală favorabilă, a anuțat conducerea unității medicale.

 

Minunile medicale se petrec zilnic, lângă noi, iar doctorii români demonstrează că în ciuda dificultăților cu care se confruntă sunt capabili de adevărate miracole, deși vorbim despre ei mai mult atunci când se întâmplă evenimente neplăcute, chiar dacă medicina are limitele ei, iar medicii nu sunt Dumnezei…

Și totuși, nu de puține ori, profesionalismul și dedicarea lor face să se întâmple lucruri extraordinare. A demonstrat-o zilele acestea și o echipă de medici a Compartimentului Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș care a realizat o intervenţie de replantare a mâinii drepte a unui pacient în vârstă de 33 de ani, care în urma unui accident de muncă a suferit o amputație transmetacarpiană.

Nenorocirea s-a întâmplat pe 29 septembrie, în jurul orei 13.00, când bărbatul, care lucrează la un centru de reciclare a fierului vechi, într-o clipă de neatenție și-a prins mâna la o ușă metalică. Medicii chemaţi în ajutor au reușit să recupereze bucata amputată și l-au transportat pe rănit imediat la Spitalul Clinic Jdețean de Urgență Sibiu, iar medicii de aici au cerut ajutorul echipei colegilor lor de la Târgu Mureș. Medicii chemaţi în ajutor au reușit să recupereze bucata amputată și l-au transportat pe rănit la spitalul din Sibiu.

 

Conf. dr. Cristian Trambitas

Odată primit acordul, un elicopter SMURD l-a preluat pe tânărul sibian în jurul orei 15.00, iar la 15.30 era deja în sala de operație de la SCJU Târgu Mreș, unde echipa de medici coordonată de conf. univ. dr. Cristian Trâmbițaș, specialist în chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, a început reimplantarea mânii amputate.

Echipa operatorie, din care au mai făcut parte dr. Nyiri Emese, medic primar ATI, dr. Laurenţiu Sabou şi dr. Balint Orsolya, medici rezidenţi chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, a stat în sala de operații până după miezul nopții, dar intervenția, care a durat aproape 10 ore, s-a încheiat cu succes.

Chirurgii mureșeni au replantat segmentul amputat, iar „în acest moment, pacientul este monitorizat şi supravegheat postoperator în cadrul Compartimentului Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă, fiind stabil hemodinamic şi respirator şi cu evoluţie locală favorabilă”, transmite SCJU Târgu Mureș.

Finalul a fost unul de succes, mâna fiind vascularizată. Timpii chirurgicali sunt foarte importanți în aceste amputații. Dacă nu se făcea această intervenţie, pacientul ar fi avut un bont de mână, adică nu mai avea degetele”, a explicat conf. univ. dr. Cristian Trâmbițaș, care consideră că în câteva zile, pacientul va fi externat, iar peste câteva săptămâni, va începe recuperarea, după care își va putea folosi din nou mâna și se va putea întoarce la muncă.

 

Conducerea unității medicale subiniază însă că această intervenţie a fost „doar începutul unui adevărat maraton de intervenţii desfăşurat în weekend de către echipa de medici a Compartimentului Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă”, pentru că în total, chirurgii plasticieni mureșeni au rezolvat în ultimele zile 8 cazuri complicate, între care un traumatism prin tăiere cu drujba adus din Miercurea Ciuc, o cvasiamputaţie police la un pacient adus din Braşov, o plagă muşcată de câine în regiunea ahiliană cu defect de părţi moi a unui pacient din Mureş și o arsură la nivelul faţei şi toracelui anterior a unui pacient din Mureș care a suferit un accident casnic.

Echipa de medici din cadrul Compartimentului Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă, coordonat de dr. Dorin Dorobanțu, medic primar chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, are o activitate susţinută în rezolvarea urgenţelor din cele patru judeţe arondate (Mureş, Harghita, Alba, Sibiu), uneori depăşind această arie, şi face permenant demersuri, împreună cu managementul unităţii sanitare, pentru identificarea de soluţii în vederea îmbunătăţirii activităţii”, transmite Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

 

Tot la sfârșitul săptămânii trecute, chirurgii ortopezi de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş au realizat o intervenţie de revizie a artroplastiei totale de şold cu reconstrucţie cu grefă osoasă, la o pacientă în vârstă de 53 de ani.

Intervenţia chirurgicală a durat aproximativ 4 ore şi jumătate şi a constat în înlăturarea componentelor protetice degradate de la nivelul acetabulului stâng şi femurului stâng, reconstrucţia acetabulului stâng cu grefă osoasă şi fixarea componentelor endoprotetice de revizie, iar starea și evoluția postoperatorie a pacientei este bună.

Intervenţia chirurgicală oferă ameliorarea calităţii vieţii pacientei prin corectarea lungimii membrului inferior stâng, corectarea mersului (fără a şchiopăta) şi o recuperare normală, cu reluarea programului recuperator din a treia zi post-operator şi lipsa durerii”, a explicat dr. Andrei Gulian, medic primar Ortopedie şi Traumatologie, coordonatorul echipei care a realizat intervenţia.

Intervenţia s-a desfăşurat în Blocul operator al Secţiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie, condusă de prof. dr. Tiberiu Bățagă, iar din echipa operatorie au mai făcut parte dr. Ioan Nemeș, medic primar ATI, dr. Virgiliu Cernit, dr. Valeriu Hîţu, medici rezidenţi ortopedie şi traumatologie și dr. Serghei Zanosiev, medic rezident ATI. Grefa osoasă necesară pentru intervenţia chirurgicală provine de la Banca de Ţesut Colentina, coordonată de dr. Andrei Nica.

Intervenţia este a treia din acest an realizată în cadrul SCJU Târgu Mureş prin Programului Naţional de Transplant, Subprogramul Os-Tendon.

 

Sursă foto: SCJU Târgu Mureș/Meta

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*