Chirurgul Marius Anastasiu readuce Spitalul Județean de Urgență Buzău în prim-panul cercetării medicale europene

2 iulie 2020 | 7 comentarii |

Un studiu multicentric în care sunt analizate intervențiile chirurgicale în patologiile digestive pe teren cirotic, elaborat de o echipă coordonată de medicul buzoian în colaborare cu specialiști ai unor importante spitale pariziene, a fost publicat în ediția engleză a Jurnalului „Chirurgia”.

 

În această perioadă, în care atenția întregii lumi este focalizată pe evoluția COVID-19, iar o mare parte a lumii medicale se concentrează pe tratarea pacienților infectați și pe descoperirea unor terapii eficiente împotriva virusului SARS-CoV-2, există numeroși medici care continuă să se ocupe de alte patologii și se străduiesc să salveze viețile pacienților cu afecțiuni acute sau cronice care se manifestă la fel ca în perioadele obișnuite.

Nu au fost abandonate nici demersurile științifice care vin în sprjinul optimizării unor terapii salvatoare de vieți, pentru că viața trebuie să continue, nu-i așa, și în afara pandemiei și după coronavirus. Un astfel de demers a fost finalizat și de chirurgii Spitalului Județean de Urgență Buzău, la inițiativa și sub coordonarea medicului Marius Anastasiu, șeful secției Chirurgie generală, secretar general al Societății Române de Chirurgie de Urgență și Traumatologie și membru al numeroase societăți internaționale de chirurgie, autor al zeci de lucrări științifice prezentate la congrese și conferințe internaționale de specialitate.

Este vorba despre un studiu multicentric realizat în parteneriat cu Spitalul Universitar Paris Nord și Spitalul Paul Brousse Villejuif (Paris), sub patronajul Societății Române de Chirurgie de Urgență și al Societății Franceze de Chirurgie Digestivă (SFCD), în perioada 2018-2020. Cercetarea, având ca temă Chirurgia peretelui abdominal la pacienții cirotici, a fost recent publicată în ediția engleză a Jurnalului Chirurgia.

 

În acelasi jurnal, cu un editorial semnat de dr. Marius Anastasiu, sunt publicate și rezultatele studiului realizat de un grup de lucru francez pe patologii digestive ce au reclamat intervenții operatorii pe teren cirotic: chirurgia hepato-biliară (A. Fingerhut Paris și Universitatea Medicină Shanghai, China), chirurgia colorectală la cirotici (Ch. Sabbagh Amiens), chirurgia pancreatică (JM Regimbeau Amiens), chirugia gastro-duodenală (A. Pasquer Lyon) și chirurgia splenică (N. Golse, Hopital Paul Brousse Villejuif Paris).

Rezultatele preliminare ale acestui demers știintific au fost prezentate și la Conferința Natională de Chirurgie care a avut loc la Craiova, în 2019, la care au participat atât chirugii români cât și grupul francez implicat în studiul publicat menționat.

 

Ideea realizării unui astfel de studiu s-a conturat în 2017, la Congresul Societății Americane de Chirurgie (American College of Surgeons  – ACS) care a avut loc la San Diego, când lucrarea prezentată de dr. Marius Anastasiu, intitulată „Acute appendicitis still a surgical emergency? Treating appendicitis without surgery” (Apendicita acută încă o urgență chirurgicală? Tratarea apendicitei fără chirurgie), a constituit un subiect de interes major pentru comunitatea științifică. „Atunci am identificat, împreună cu colegii francezi prezenți la cea mai importantă manifestare științifică a chirurgilor din întreaga lume, domeniul în care literatura de specialitate era mai săracă și am decis să oferim completări științifice care să ajute patologia. Ținând cont și de particularitățile specifice fiecărei țări, am convenit că atât Franța, cât și România, fiind regiuni viticole importante, au o cazuistică bogată și prezintă particularități chirurgicale specifice în chirurgia hepato-biliară, colorectală, splenică și gastroduodenală, pe teren cirotic. Am decis, astfel, să realizăm și să elaborăm, în parteneriat, studii comune multicentrice și să identificăm recomandări valide la nivel național și european, o standardizare a procedurilor compatibile și pertinente valabile pe un areal mult mai larg”, explică dr. Anastasiu.

 

În următorii doi ani, fiecare dintre echipe a urmărit tematica stabilită, venind cu particularitățile chirurgicale specifice. În ultimii douăzeci de ani, incidența cirozei hepatice este în creștere. Aproximativ 1 milion de decese prin ciroză sunt raportate anual de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), ocupând poziția a 9-a în ierarhia patologiilor cauzatoare de moarte, după maladiile oncologice și cele cardio-vasculare.

Dr. Anastasiu consideră că prevalența acestei boli în rândul populației generale este dificil de estimat, ținând cont că cca 30% dintre pacienți sunt, o lunga perioadă de timp, asimptomatici.

Riscul de a dezvolta o hernie sau eventrație a peretelui abdominal este ridicat la pacientul cirotic, din cauza asocierii ascitei, hipoalbuminemiei și amiotrofiei frecvent prezentă în evoluția acestei categorii de bolnavi. Creșterea presiunii abdominale secundară ascitei este responsabilă de apariția herniei ombilicale la 20-40% dintre cirotici, comparativ cu 2% în populația generală”, explică dr. Marius Anastasiu.

 

Buzoienii au urmărit cazurile de chirurgie parietală pe teren cirotic (hernie ombilicală, hernie inghinală, eventrațiile) și standardizarea specială prin care să se prevină riscurile ATI.  „Riscurile anestezice reprezintă o altă cauză a morbi-mortalității ridicate pe terenul cirotic unde metabolizarea și transportul agenților farmacologici sunt alterate dar și prin dezvoltarea unor complicații sistemice severe (insuficiență hepato-renală, encefalopatie sau sepsis generalizat)”, subliniază medicul buzoian.

Rezulatele studiului, coordonat la Buzău de dr. Marius Anastasiu, iar la Paris de profesorul David Moszkowicz, concluzionează că pacientul cirotic este un pacient fragil biologic. „Consecința modificărilor sistemice induse de boala cronică hepatică și rezultatele post-operatorii sunt dependente de controlul volumului ascitic, prevenția sepsisului și a complicațiilor hepato-renale. Materialele protetice pot fi utilizate în conditii de ascită redusă și neinfectată. Optimizarea preoperatorie a statusului nutrițional și hemodinamic corelat unui management multidisciplinar (anestezist, hepatolog și chirurg) reprezintă coordonatele esențiale în rezultatele terapeutice ale acestor pacienți”, mai spune medicul buzoian.

 

Dr. Marius Anastasiu

În ceea ce privește mortalitatea și complicațiile post-operatorii, dr. Marius Anastasiu arată că acestea „sunt ridicate în prezența unei atitudini chirurgicale, corelat cu stadializarea cirozei și realizarea unei chirurgii în regim de urgență (strangulare herniară, fistulă sau infectarea ascitei), situație ce poate conduce la o mortalitate de 7-10 ori mai ridicată decât în cazul operațiilor programate. Prezența ascitei reprezintă un element agravant suplimentar și factor predictiv al recidivei post-operatorii”.

Referitor la abordarea laparoscopică a acestui tip de intervenții, medicul buzoian spune că aceasta trebuie particularizată de la caz la caz, ținând cont de riscul hemoragic specific acestor pacienți.

Studiul realizat sub coordonarea dr. Marius Anastasiu plasează Spitalul Județean de Urgență Buzău, încă o dată, pe harta lumii științifice internaționale, demonstrând că se poate face performanță și într-un spital de provincie din România, dacă există voință și determinare.

 



Comentarii (7)

  1. Gratiela Burciu spune:

    Felicitări, dl doctor! Respect!!! Multă sănătate!

  2. Maria Zaharia spune:

    Felicitări domnule doctor, deosebit respect!

  3. Liliana Tudor spune:

    Felicitări medicinei buzoiene, respect dl. Dr. Anastasiu!

  4. Mariana Petre spune:

    Felicitări, multă sănătate și multă baftă!!!

  5. Nicolea Grigorescu spune:

    L-am cunoscut pe dl. doctor intr-un moment decisiv al bolii cumplite de care suferea mama mea. Un profesionist cu multa empatie pentru bolnavi si extrem de exigent cu actul medical in general. Felicitari si multa sanatate sa puteti ajuta pe cei in nevoie!

  6. Dragan Gela-Camelia spune:

    Felicitari d-le doctor, deosebit respect, profesionist desavârsit!

  7. Madalina P. spune:

    Un medic de toată isprava. Mult respect!

Adaugati un comentariu


 

*