Cinci noi ghiduri pentru Pediatrie, în dezbatere publică

Pe baza acestora, unitățile sanitare vor întocmi protocoale de practică medicală, în funcție de resursele umane și materiale de care dispun.

 

Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică, la sfârșitul săptămânii trecute, un nou proiect de Ordin de ministru, care include cinci protocoale din domeniul Pediatriei. Primul dintre ele se referă la „Stabilizarea funcțiilor vitale ale nou-născutului și sugarului în vederea transportului” și se adresează atât personalului medical din serviciile de urgență și camerele de gardă, cât și personalului medical din alte specialități. Recomandările făcute în acest ghid se aplică sugarilor care se prezintă la camerele de gardă, structurile de primire a urgențelor sau alte unități medicale specializate sau nu în tratamentul copiilor, fără a se constitui într-un substituent al experienței clinice și fără a reprezenta singura soluție aplicabilă în toate cazurile. Acesta oferă recomandări și sprijin în evaluarea, stabilizarea și tratamentul sugarilor care nu pot fi tratați în unitatea la care s-au adresat, ghidând procesul de luare a deciziilor de către medici. Totodată, se urmărește și eficientizarea comunicării între toți factorii implicați în procesul de transport al nou-născuților cu probleme de sănătate.

 

Un alt ghid se referă la „Evaluarea și tratamentul imediat al insuficienței respiratorii acute la sugari, fiind adresat personalului medical din serviciile de urgență și camerele de gardă, dar și personalului medical din alte specialități care se confruntă cu astfel de cazuri. Scopul acestuia este acela de a oferi personalului medical recomandări privind evaluarea și tratamentul copiilor cu vârsta mai mică de un an, care se prezintă la unitățile sanitare cu respirație dificilă, venind în ajutorul medicilor care evaluează primii acești pacienți.

Cel de-al treilea ghid aflat în dezbatere publică timp de o lună se adresează medicilor de familie cu practică pediatrică și medicilor specialiști pediatri, făcând referire la „Nutriția sugarului cu formule de continuare, alimentația complementară și cu formule speciale”. Acesta se constituie într-un instrument util de orientare, având ca scop uniformizarea recomandărilor nutriționale în cazul noilor născuți.

Reechilibrarea hidroelectrolitică în sindroamele de deshidratare acută la nou-născut și sugar” este tema celui de-al patrulea ghid pediatric, promovând o conduită de îngrijire unitară a pacienților cu deshidratare acută, dar cu surprinderea particularităților fiecărui caz manageriat.

 

Cel de-al cincilea ghid, „Diagnosticul și tratamentul convulsiilor febrile”, are ca scop diagnosticarea corectă a convulsiilor survenite în context febril, încadrarea rapidă în forma simplă sau complexă și elaborarea unor recomandări bazate pe dovezi științifice, în formele simple. Acesta se adresează atât medicilor din diferite specialități, cât și asistenților medicali, studenților la Medicină și medicilor rezidenți.

Totodată, se urmărește și informarea corectă a părinților cu privire la riscurile scăzute reprezentate de convulsiile febrile. Această informare va fi făcută prin intermediul medicului clinician, dar și al unei broșuri pe care părinții o vor putea găsi la cabinetele medicale. În acest mod, se reduce anxietatea părinților cu privire la simptomele apărute în contextul convulsiilor febrile, astfel încât aceștia să acționeze în mod coerent în astfel de situații.

Convulsiile febrile reprezintă o patologie frecventă în cazul copiilor, iar prin ghidul care îi este dedicat se urmărește și aplicarea unui tratament corect, uniformizarea investigării și tratării convulsiilor febrile, prin consens între clinicieni dar și evitarea cazurilor de malpraxis.

Observatiile si propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa:propuneri@ms.ro, până la data de 27-05-2021.

Documentele pot fi consultate pe site-ul oficial al MS, la rubrica „Transparență decizională”.

 



Comentarii (2)

  1. A.v spune:

    Unde se pot găsi aceste protocoale?

Adaugati un comentariu


 

*