Ciocolata si vinul rosu, eficiente in prevenirea glaucomului

14 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Ciocolata, vinul rosu, ceaiul verde, cafeaua, mai multe fructe si legume incluse in dieta pot ajuta pacientii cu glaucom, o boala care afecteaza vederea si poate duce chiar la orbire. 

 

ciocolata-wwAlimentele bogate in antioxidanti sunt tot mai frecvent invocate de studiile medicale, in prevenirea unor boli grave. Intre acestea, ciocolata, vinul rosu, ceaiul verde, cafeaua, mai multe fructe si legume incluse in dieta s-a constatat ca pot ajuta pacientii cu glaucom, boala ce afecteaza vederea si poate duce chiar la orbire. Antioxidantii din aceste alimente par sa imbunatateasca functia retinei la pacientii cu glaucom, cel putin pe termen scurt.

Un studiu recent arata ca pe langa beneficiile ciocolatei negre asupra creierului, a presiunii arteriale si a colesterolului, aceasta imbunatateste vederea in situatii cu un contrast scazut si previne aparitia glaucomului. Cercetatorii de la University of Reading din Marea Britanie atribuie acest lucru capacitatii flavanolului (ingredientul principal din  cacao) de a creste fluxul sangvin spre creier, dar si spre retina.

Alte doua studii recente arata ca fructele si legumele ofera protectie in fata riscului de a dezvolta boala, astfel ca se recomanda consumul crescut de verdeturi, morcovi, piersici, struguri negri si portocale, foarte bogate in antioxidanti.

Specialisti atrag insa atentia ca aceste efecte sunt de luat in calcul doar preventiv. Expertii arata ca singura speranta de vindecare a glaucomului, o boala ireversibila, este terapia genetica, maladia transmitandu-se adeseori de la parinti la copii.

Boala apare atunci cand fluidele din interiorul globului ocular creeaza presiune pe globul ocular si afecteaza nervul optic. Fara tratament, boala duce la pierderea vederii periferice si, in cele din urma, la orbire.

 

Dr. Calin Tataru- Clinica OPTIMED Buzau

Dr. Calin Tataru- Clinica OPTIMED Buzau

Tratamentul actual consta in picaturi, administrate zilnic, care reduc presiunea intraoculara. Daca acest tratament nu mai da rezultate, pacientii pot fi supusi unor interventii chirugicale clasice sau cu laser. Operatia de glaucom este indicata atunci cand tratamentul medicamentos nu mai este suficient, iar tensiunea oculara ramane crescuta sau chiar creste, in ciuda unui tratament adecvat, bine efectuat, explica dr. Calin Tataru, chirurg oftalmolog in cadrul Cinicii OPTIMED Buzau.

De asemenea, se recomanda interventia chirurgicala (trabeculoplastie laser, la inceput, eventual urmata de trabeculectomie), in situatii in care tensiunea oculara nu este semnificativ crescuta, dar sunt alterari ale campului vizual sau/si ale tomografiei de nerv optic, in timp.

Operatia de glaucom se efectueaza sub anestezie locala, in ambulatoriu si consta in efectuarea unui orificiu in zona trabeculului ocular, care sa permita scurgerea suplimentara a umorului apos din camera anterioara a ochiului, scazand astfel presiunea intraoculara.

 

vinStudiile mai sugereaza ca persoanele care includ in regimul alimentar surse bogate in retinol, un antioxidant ce se gaseste din belsug in ficat si produsele lactate, si vitamina B1 – din paine si cartofi, au un risc cu 50 la suta mai mic de a se imbolnavi de glaucom, fata de persoanele care consuma cantitati mici din aceste alimente.

Vinul rosu, despre care mai  multe studii din ultimele decenii confirma ca atunci cand este consumat in cantitati moderate poate face minuni pentru sanatate, este considerat eficient si in prevenirea  glaucomului, datorita resveratrolului, un antioxidant foarte puternic despre care se spune ca regleaza ceasul biologic. Un alt studiu releva ca efectele antioxidante ale cafelei ar putea proteja retina impotriva degenerarii. O alta cercetare arata ca alimentele bogate in grasimi omega 3 au efecte benefice privind incetinirea dezvoltarii glaucomului, pentru ca au proprietati antiinflamatorii.

Totusi, o serie de experti spun ca, desi rezultatele acestor studii ofera sfaturi corecte privind dieta si ca pot ajuta la adoptarea unui stil de viata sanatos, o legatura precisa intre aportul de antioxidanti si evolutia glaucomului nu poate fi facuta cu certitudine, in lipsa unor studii pe scara larga.

Antioxidantii ajuta celulele retinei si le fac mai rezistente, iar studiile pe scara larga facute anterior arata o legatura intre acestia si preventia degenerarii maculare, dar nu exista o baza de dovezi stiintifice solide legate de influenta asupra glaucomului.

Principalii factori de risc pentru imbolnavirea de glaucom sunt obezitatea si o dieta foarte bogata in sare.

 


Adaugati un comentariu


 

*