Ciucă și Ciolacu s-au întâlnit, la Iași, cu medicul Sidonia Susanu

25 ianuarie 2023 | 0 comentarii |

Aflați în Capitala Moldovei, de Ziua Micii Uniri, premierul României și președintele Camerei Deputaților s-au declarat „onorați” să-i strângă mâna doctoriței care face „minuni” la Spitalul „Sf. Maria”.

 

Premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, s-au întâlnit, la Palatul Metropolitan din Iași, cu dr. Sidonia Susanu, șefa Compartimentului de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arşi din cadrul Spitalului de Copii „Sfânta Maria”, medicul care, în decembrie, a coordonat o echipă medicală care a reuşit să reataşeze braţele unei fete după un accident rutier. Cei di oficiali s-au declarat onorați s-o întâlnească și s-o felicite pentru profesionalism și dedicare.

Cu acest prilej, prim-ministrul i-a promis medicului care face „minuni” la Iași, că se va implica personal pentru ca Guvernul să asigure finanţarea şi dotarea unității medicale.

Am fost onorat să îi strâng mâna şi să o felicit pe doamna doctor Sidonia Susanu, coordonatorul Compartimentului de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arşi din cadrul Spitalului de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi”, a transmis premierul Ciucă.

 

O echipă de medici de la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria” din Iaşi, coordonată de dr. Sidonia Susanu, a reuşit, în decembrie, după 20 de ore petrecute în sala de operație, să replanteze braţele unei adolescente de 15 ani, victimă a unui accident de autocar. Intervenţia este prima de acest gen din ţară şi a doua din lume. Medicii spun că, în aproximativ un an, cu ajutorul fizioterapiei şi kinetoterapiei, fata îşi va putea folosi ambele braţe.

„Cu pricepere şi multă muncă a salvat destine şi a oferit o nouă şansă la viaţă normală multor copii şi tineri. M-au impresionat empatia şi modestia doamnei doctor, dar şi devotamentul şi tenacitatea de a creşte echipa medicală şi, mai apoi, de a transforma compartimentul în secţie de chirurgie plastică şi a-i dezvolta astfel activitatea”, a subliniat premierul Ciucă, referitor la dr. Susanu.

Echipa medicală condusă de acelaşi medic a replantat şi gamba stângă a unui băiat din Vatra Dornei, care a fost lovit de tren în timp ce traversa linia ferată. O intervenţie similară a fost realizată de echipa condusă de dr. Susanu în urmă cu un an, când o fată din Bacău rămăsese fără picior tot în urma unui accident de tren.

 

Cu prilejul împlinirii a 164 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, au participat la manifestările organizate cu acet prilej, la Iași, în Piaţa Unirii, unde au rostit alocuțiuni, în prezența câtorva mii de persoane, între care și un grup de susținători ai partidului AUR, care le-au întrerupt discursurile care îndemnau la „unitate”, cu huiduieli.

După discursurle rostiote în Piața Unirii și parada militară, oficialii de la București nu s-au mai prins în Hora Unirii și su plecat către Catedrala Mitropolitană, unde au participat la slujba de pomenire a Domnitorului Alexandru Ioan Cuza și a celor care au susținut Unirea Principatelor, la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”, după care au avut scurte întrevederi cu mitropolitul Moldovei și Bucovinei și cu reprezentanți ai Episcopiei Romano-Catolice din Iași.

Cu același prilej au cunoscut-o și pe doctorița Sidonia Susanu, față de care și-au manifestat aprecierea, considerând-o „un exemplu al puterii pe care o au profesioniştii cu har, deschizători de drumuri în domeniul lor”, după cum a subliniat premierul Ciucă.

 

Ciucă și Ciolacu au participat și la manifestările organizate pe 24 ianuarie la Focșani, unde cei doi loideri ai coaliției aflată la guvernare au subliniat că „suntem într-un moment de răscruce”, în care este nevoie de „viziune, curaj și determinare pentru a ne îndeplini obiectivele naționale”.

Dacă vrem să reușim ca națiune trebuie să învățăm de la părinții fondatori ai națiunii române cum să ne comportăm ca un singur popor unit în jurul unor valori și a unor obiective comune. Tot ce a făurit bun România modernă a făurit atunci cânt poporul și elitele politice, economice și culturale au acționat împreună pentru îndeplinirea unui obiectiv major național”, a declarat Nicolae Ciucă, subliniind că „în marile momente istorice trebuie să prevaleze unitatea de voință, nu dorința de dezbinare”.

Sper din tot sufletul ca împreună să transmitem acasă, fiecare, ce reprezintă această Zi Naţională (…) şi să înţelegem rostul şi privilegiul pe care îl avem de a fi astăzi în piaţă cu toţii”, a spus Marcel Ciolacu, care a amintit că „în urmă cu 164 de ani, aici, la Focşani, s-a scris primul paragraf al istoriei statului naţional unitar român”, dar a atras atenția că „în prezent suntem în etapa în care forma politică trebuie dublată de perseverenţă şi de implicare fermă în economia regiunilor care moştenesc vechile principate”.

 


Adaugati un comentariu


 

*