CNAS menține unele măsuri de protecție în domeniul sănătății și după încetarea stării de urgență

Președintele instituției, Adela Cojan, spune că o parte din restricții vor fi înlocuite cu noi reglementări, dar atrage atenția că „este necesar și un grad mai mare de responsabilitate din partea populației”.

 

Conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) transmite că „limitarea răspândirii noului coronavirus și accesul în siguranță la servicii medicale vor rămâne prioritare în sistemul de sănătate” și după încetarea stării de urgență. Răspunde astfel medicilor de familie care, printr-o scrisoare deschisă au cerut ca și după încetarea stării de urgență să poată acorda consultații la distanță.

O mare parte din măsurile de protecție instituite în sistemul de sănătate prin Ordonanțe militare, care s-au dovedit benefice pentru pacienți,vor fi menținute și în perioada următoare”, în scopul limitării răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2, se arată într-un comunicat al CNAS.

Când apare o problemă de sănătate, pacientul se va adresa în continuare, telefonic, medicului de familie. Acesta va decide dacă problema poate fi rezolvată la distanță, dacă este necesară o consultație la cabinet sau îl direcționează către un medic specialist.

 

Adela Cojan, președinte CNAS

Noile reglementări privind modul de acordare a serviciilor medicale vor fi stabilite în urma consultărilor cu specialiștii din domeniul sănătății, se precizează în comunicatul CNAS.

O parte din restricțiile instituite prin Ordonanțele militare vor fi înlocuite cu noi reglementări, dar este necesar și un grad mai mare de responsabilitate din partea populației. Facem apel către cetățeni să adopte în continuare un comportament prudent, în concordanță cu recomandările specialiștilor, pentru a preveni îmbolnăvirile cu COVID-19”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.

CNAS  va promova toate reglementările referitoare la modalitatea de acordare a serviciilor medicale, ce vor intra în vigoare după încetarea stării de urgență, iar acestea vor face obiectul unui proiect de act normativ ce va fi supus aprobării Executivului, se menționează în comunicatul instituției. Nu se face însă nicio referire la o posibilă majorare a bugetului alocat medicinei primare, solicitată de organizațiile patronale și profesionale din domeniu.

 


Adaugati un comentariu


 

*