CNMR aderă la Pactul pentru Sănătate propus de Sorina Pintea

Decizia a fost luată în urma unei întâlniri pe care reprezentanții organizației neguvernamentale au avut-o cu ministrul Sănătății.

 

În urmă cu două săptămâni, ministrul Sorina Pintea declara că în România este nevoie  de un Pact pentru Sănătate, care să reunească politicieni și reprezentanți ai organizațiilor cu activitate în domeniul Sănătății care să contribuie la finalizarea proiectelor deja demarate, cum ar fi registrele de boală și registrele de pacienți. Ministrul preciza, în momentul redspectiv, că pactul nu ar trebui să țină cont de culoarea politică, întrucât accesul la medicamente și alte probleme cu care se confruntă pacienții români depind, în bună măsură, de finanțare și de înțelegere între toți factorii de decizie, iar Sănătatea nu trebuie să mai fie folosită ca instrument în disputele politice, așa cum s-a întâmplat de multe ori până acum.

O primă organizație și-a anunțat decizia de a adera la acest pact, în urma unei întâlniri de lucru a reprezentanților săi cu ministrul Sorina Pintea, este Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României (CNMR), al cărei președinte, Alexandru Cumpănașu, spune că este de acord cu toate măsurile cuprinse în acest pact, măsuri cărora li se vor adăuga și câteva propuneri venite din partea organizației pe care o reprezintă. „CNMR a aderat la Pactul propus de Sorina Pintea urmând a-l susţine la nivelul organizaţiilor membre. Pactul are scopul de a sustenabiliza măsuri fundamentale pentru sănătatea românească pe termen lung indiferent de culoarea partidului sau partidelor care guvernează, concretizându-se prin modificări ale cadrului de reglementare în domeniul Sănătăţii şi prevede accesul echitabil la servicii medicale pentru întreaga populaţie, urmând a fi pus în consultare publică în curând de către Ministerul Sănătăţii”, a declarat acesta.

 

Propunerile făcute de coaliție și acceptate de Sorina Pintea în urma întâlnirii, care a avut loc la sediul ministerului, se referă la încheierea unui acord de colaborare între Ministerul Sănătății și specialiștii laserului de la Măgurele, pentru efectuarea transferului de tehnologie către sistemul de sănătate şi folosirea medicinei nucleare pentru tratarea tumorilor şi a altor afecţiuni, iniţierea unor programe naţionale de cercetare în cadrul institutelor româneşti, în vederea realizării de proteze şi alte dispozitive medicale patentate şi dezvoltate în România, păstrarea consiliilor de integritate de la nivelul spitalelor, cu participarea societăţii civile și realizarea spitalelor regionale.

Toate aceste propuneri, venite din partea reprezentanților CNMR, au fost agreate și incluse în Pactul pentru Sănătate. Alexandru Cumpănașu a precizat că CNMR a aderat la pactul propus de Ministerul Sănătății „pentru că România are nevoie de continuitate în implementarea măsurilor din sănătate aşa cum este nevoie şi în alte sectoare. CNMR va deveni garantul respectării acestui pact, ţinând cont de complexitatea organizației şi de numărul uriaş de beneficiari ai sistemului de sănătate, membrii CMMR”.

 

Totodată, președintele CNMR s-a declarat susținător al unei măsuri controversate anunțate zilele trecute de Sorina Pintea, referitoare la „pacienții sub acoperire”, trimiși în spitale să identifice actele de corupție din rândul personalului medical.

Cumpănașu consideră firească descoperirea și sancționarea cadrelor medicale care iau șpagă sau care au un comportament inadecvat față de pacienți, mai ales în condițiile în care salariile în acest domeniu au crescut substanțial. Totodată, CNMR susține și inițiativa creării unor comisii off-label la nivelul spitalelor, în cadrul cărora specialiştii să aprobe decontarea medicamentelor pentru indicaţii terapeutice neincluse în rezumatul caracteristicilor produsului ale căror costuri sunt suportate în prezent de către pacienţi.

În urma întâlnirii, reprezentanții CNMR și ministrul Sănătăţii, au căzut de acord și în privința organizării mai multor întâlniri separate, în cadrul cărora să fie aprofundate soluţiile propuse de CNMR, dar şi înființarea unui grup de lucru mixt, care să se întrunească o dată la 3 luni sau de câte ori este nevoie.

Ca urmare a aderării la Pactul pentru Sănătate, CNMR va susține și promova măsurile prevăzute în document la nivelul organizațiilor membre și al celorlalți parteneri.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*