Coaliția România Sănătoasă cere urgentarea adoptării Legii vaccinării

29 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Reprezentanții coaliției cer să nu se mai organizeze alte dezbateri care să întârzie adoptarea actului normativ, reamintind că astfel de activități au avut loc deja și au fost lămurite aspectele esențiale.

 

În contextul în care Legea vaccinării a ajuns din nou un subiect pe agenda clasei politice, coaliția România Sănătoasă a făcut un apel către reprezentanții tuturor partidelor politice să urgenteze procedurile de adoptare a acestui act normativ. Și de această dată, se pare că unii dintre politicieni sunt puși în dificultate de termenul de „obligativitate”, iar reprezentanții coaliției se tem că astfel ar putea fi organizate noi dezbateri pe marginea acestui subiect, care deja a fost clarificat, cu ocazia numeroaselor discuții care au avut deja loc, în ultimii ani.

Speriați de termenul de obligativitate, politicienii se pare că au uitat că obligativitatea este un concept legal legitim și necesar în politicile pentru sănătatea și siguranța publică. O paralelă simplu de făcut poate determina o mai bună înțelegere a acestui mecanism social și o acceptare mai ușoară a conceputului legal de obligativitate: legea nu permite șofatul după ce consumi băuturi alcoolice pentru că poți ucide din culpă pe cineva. La fel, legea nu trebuie să permită să refuzi vaccinarea fără motiv medical pentru că poți ucide din culpă pe cineva”, explică aceștia, într-un comunicat remis redacției SănătateaBuzoiană.ro.

 

În același document se arată că, în forma ei corectă, Legea vaccinării trebuie să asigure, prin obligativitate, vaccinarea tuturor copiilor apți medical, aceasta fiind singura soluție pentru prevenirea îmbolnăvirilor unor boli tranmisibile și stoparea epidemiilor.

În plus, „fără o Lege a vaccinării, statul român nu poate ști care este rata de acoperire vaccinală și nu poate oferi medicilor vaccinatori soluții de actualizare a informațiilor. Nu în ultimul rând, în absența unui cadru legal, autoritățile sanitare nu pot proteja copiii vulnerabili din familii fără acces la servicii medicale”, mai spun reprezentanții coaliției, care subliniază că potrivit unui sondaj de opinie efectuat recent, 81% dintre românii intervievați au declarat că vaccinarea copiilor este necesară.

Totodată, aceștia fac o recapitulare a demersurilor purtate până acum, cu referire la această lege, pentru ca acestea să nu fie repetate, întârziindu-se astfel inutil adoptarea proiectului legislativ.

Astfel, în cadrul ultimelor două dezbateri publice, publicul a avut ocazia să aducă îmbunătățirile și modificările dorite, prin urmae, o nouă dezbatere pe aceeași temă nu își mai are rostul.

De asemenea, în comisiile de sănătate din Senat și Camera Deputaților au avut loc trei dezbateri pe marginea aceleiași legi, iar ministrul Sănătății, liderii partidelor palamentare, premierul Orban și chiar președintele Iohannis și-au exprimat deja susținerea pentru Legea Vaccinării.

 

Aceeași susținere vine și din partea Colegiului Medicilor din România și a Societății Naționale a Medicilor de Familie care s-au declarat, în nenumărate rânduri, adepți ai unei legi a vaccinării, subliniind și faptul că aceasta trebuie adoptată cât mai urgent.

Pentru a împrospăta memoria aleșilor, în comunicatul coaliției România Sănătoasă sunt redate și o serie de declarații făcute de-a lungul timpului de aceștia, în favoarea unei astfel de legi. Astfel președintele Klaus Iohannis preciza că „sunt de părere că vaccinarea trebuie să fie obligatorie și trebuie să se facă în niște campanii care sunt inclusiv mediatic susținute și explicate oamenilor”, în timp ce premierul Ludovic Orban preciza că „nu sunt medic, nu pot emite o opinie profesională, dar evident că pledez în favoarea vaccinării obligatorii”.

Și PSD și-a anunțat susținerea, prin vocea secretarului general al partidului, Paul Stănescu, anunțând că social-democraţii vor susţine, în procedură de urgenţă, dezbaterea legii prin care vaccinarea devine obligatorie, inițiată în perioada guvernării Tudose și aprobată deja în Senat, încă din 2017.

Vaccinarea este un drept la viață al copiilor. Ceea ce este deja confirmat și dovedit medical este cazul să folosim. Trebuie să ieșim din logica unor principii din evul mediu, că ne protejează Sfântul Spirit”, a declarat și Dan Barna, care spune că USR susține vaccinarea obligatorie.

 

Vaccinare vs nevaccinare

Potrivit proiectului aprobat în Senat, Legea vaccinării prevede că, în cazul vaccinurilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, dacă părintele nu și-a exprimat refuzul în scris. Părinţii care refuză vaccinarea copiilor și nu se informează cu privire la beneficiile imunizării pot fi sancționați cu avertisment și chiar cu amenzi până la 10.000 de lei.

Proiectul mai prevede că, dacă există contraindicaţii medicale, cei mici nu vor fi vaccinaţi, iar în caz de reacţii adverse, copiii beneficiază de asistenţă medicală gratuită, iar părinţii pot primi chiar compensaţii.

La înscrierea în unităţile de învăţământ, ar urma să fie solicitată o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor obligatorii, iar în cazul în care schema nu este completă, în maximum un an, copiii trebuie să fie imunizaţi. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.

Amânată de ani de zile, legea vaccinării a prins contur în august 2017 și a ajuns pe masa deputaților în octombrie, același an, după care a rămas prin sertare, nefiind considerată, până acum, o prioritate.

Proiectul Legii vaccinării, în varianta adoptată de Senat, poate fi consultat AICI.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*