Cobai pe banii tai

15 decembrie 2014 | 2 comentarii |

Francisco StoicaCe bine este sa stai fara grija! Te doare ceva, suni la asistenta de la medicul tau de familie, te programeaza si te vede doctorul. Daca ai noroc si este doar o raceala, se rezolva simplu. Daca este ceva mai complicat, ceri o trimitere catre un specialist indicat de un prieten bun, la Bucuresti. Multumit ca vei ajunge pe maini bune, te lasi operat cu speranta ca totul va fi bine. Te externeaza, hai ca totul este in regula sau, printre cuvinte, mai sunt si alti bolnavi pe care nu avem unde sa-i internam.

Vii acasa, iei ce ti-a scris pe reteta si iti dai seama, nu dupa mult timp, ca ai aceleasi dureri. Te infiintezi iar la medicul de familie, ii spui despre ce este vorba. Cred ca te-a operat degeaba… Simti ca o iei razna…

 Cum nu prea poti merge la serviciu si mai ai nevoie de ceva concediu medical, te trimite doctorul tau la un specialist din localitate. Acesta iti zice altceva, iti da alte medicamente. Mai trec ceva zile, dar tot nu merge treaba. Afli despre un alt doctor in capitala, iar te infiintezi la medicul de familie, iar trimitere… Alte analize, alti bani, alte drumuri. Dar, esti asigurat, te simti protejat in tot periplul tau de cobai cu acte in regula. Cam asta devii, pe nesimtite…

Auzi alte variante, spuse de alt doctor. Cand ii asculti, toti au dreptate. Si trebuie sa ii crezi, doar sunt specialisti, nu?

Ghinion, vorba unuia, te externeaza dar tot nu esti in regula. Povestesti medicului de familie, in timp ce acesta se uita peste foaia de externare.

In toata aceasta poveste, fiecare doctor implicat citeste verdictul dat de cel dinaintea lui. Intre ei nu exista, bineinteles, vreo alta colaborare. Ceva cam ca la lucrul in serie, unde produsul merge pe banda, nu se mai intoarce si nu are ce vorbi primul de la banda, cu ultimul. Acolo mai intervine controlul tehnic de calitate si arunca la gunoi rebutul.

Dar in sistemul sanitar nu prea merge cu CTC-ul. Rateurile inseamna vieti omenesti. Asa ca, de ce nu pui mana pe telefon domnule doctor sa-l suni pe cel care a facut prima interventie la pacientul ce s-a prezentat la tine, ca sa fie o continuitate in tratament, ca sa gasiti impreuna o solutie buna? Sunteti prea orgoliosi ca sa va consultati spre binele bolnavului?

Dar tu, medic de familie, ai stat de vorba cu doctorii la care ti-ai trimis bolnavul? Iti ajunge sa te uiti pe niste hartii?

Sigur, cine plateste convorbirile, de unde atata timp la dispozitie? Ce atatea pretentii? Doar esti asigurat, esti primit peste tot, consultat. Daca ai noroc, esti rezolvat din prima, daca nu, te mai plimbi si tu, asa, bolnav, mai socializezi pe holurile spitalelor, la fel de fel de cozi pentru investigatii. Pai nu? Daca stai acasa te plictisesti, mai lasa telenovelele si fii tu actor in una!

Stai linistit, ca de scenariu se ocupa altii, poate fara sa-si dea seama.

Tot pe bani tai…

 


Categorii: Editorial

Comentarii (2)

  1. Costel Stanciu spune:

    Pe cand si in Romania un sistem medical dedicat pacientului?

  2. Costel Stanciu spune:

    Profesia de medic este una nobila, insa printre medici exista putini nobili.

Adaugati un comentariu


 

*