Colegiul „B.P. Hasdeu” din Buzau, scoala unde mintea sanatoasa este la ea acasa

28 martie 2014 | 4 comentarii |

Nu mai putin de 63 de calificari au marcat elevii celui mai bun liceu din judet si anul acesta. Ei vor participa la 20 de olimpiade nationale, cinci dintre ei calificandu-se la cate doua discipline. 36 de profesori ai Colegiului se ocupa de pregatirea lor.

 

Colegiul B.P. Hasdeu Buzau

Colegiul B.P. Hasdeu Buzau

Studiile sociologice arata ca 4% dintre copiii Romaniei se nasc supradotati, dar jumatate dintre ei vor esua in viata pentru ca scoala, familia si societatea nu stiu sa le potenteze marele dar de la Dumnezeu de a se fi nascut inteligenti.

Din fericire, in Buzau exista o scoala in care se cultiva talentul, iar elevii sunt ajutati sa performeze exact in domeniile in care au capacitatea sa se afirme, in care mintea sanatoasa este la ea acasa.

Este vorba despre Colegiul National „Bogdan Petriceicu Hasdeu”. Aici, elevii au convingerea ca au capacitatea „de a schimba lumea in bine” si sunt invatati ca „cea mai importanta transformare in viata vine atunci cand iti asumi faptul ca tot ceea ce traiesti este alegerea ta, ca tot ce ti se inntampla este reflectia propriei personalitati”. O spun elevii, o spune si directorul institutiei de invatamant, prof. Ionel Banu, care cred ca „suntem ceea ce gandim, ceea ce credem ca suntem”, la fel ca in silogismul socratic, si de aceea Colegiul are, an de an, tot mai bune performante atat la invatatura cat si in activitatile extrascolare.

 

Prof Ionel Banu si olimpici nationali

Prof Ionel Banu si fosti olimpici nationali

In acest context, nu este intamplator faptul ca an de an, cei mai multi olimpici nationali si internationali din judet provin de la aceasta scoala sau ca anul trecut, Colegiul National „B. P. Hasdeu” din Buzau s-a impus la nivel national cu cei mai multi absolventi cu media 10 la Bacalaureat. Nici ca Ministerul Educatiei a stabilit, la evaluarea nationala, ca la acest Colegiu din Buzau exista cea mai exigenta scoala gimnaziala din tara sau ca anul acesta, elevii de la Hasdeu si-au adjudecat 63 de calificari la olimpiadele nationale, ori ca primul roman premiant „Nobel”, George Emil Palade este absolventul acestei unitati de invatamant sau ca la cele mai mari universitati din lume merg in fiecare an, fosti elevi ai acestei scoli si fac performanta.

Potrivit unui comunicat de presa al Colegiului National „B.P.Hasdeu”,

unitatea de invatamant va fi reprezentata in acest an, la 20 de olimpiade nationale, pentru care 58 de elevi s-au calificat pentru 63 de reprezentari, cinci dintre ei reusind sa se afirme la cate doua discipline olimpice. 36 de profesori ai Colegiului se ocupa de pregatirea lor si, ca in fiecare an, atat candidatii cat si profesorii indrumatori si comitetul director spera ca cei mai multi dintre ei sa se afirme si la nivel national.

 

Prof. Ionel Banu, director B.P. Hasdeu

Prof. Ionel Banu, director B.P. Hasdeu

La Hasdeu nu se face educatie mergandu-se pe suprasolicitare, ci se tine cont de faptul ca un copil trebuie sa beneficieze de un mediu propice pentru a se dezvolta, printr-o armonizare a educatiei traditionale cu activitatile sportive si creative, astfel incat mintea si trupul sa se pastreze cat mai sanatoase si sa se obtina, in final, cele mai bune rezultate.

Noi tinem cont de faptul ca astazi, copiii sunt tot mai inzestrati, traind in epoca informatiei, astfel ca valorificam in cel mai firesc mod usurinta lor de a asimila tainele matematicii, fizicii sau chimiei, capacitatea extraordinara de a invata limbi straine, abilitatea de a se manifesta artistic si sportiv, afinitatea puternica fata de lumea inconjuratoare”, sustine directorul Ionel Banu, mentionand ca activitatea scolara si cea extrascolara din acest Colegiu valorifica atat cat se poate inteligenta logico-matematica, lingvistica, muzicala, kinestezica, spatiala, naturalista, intrapersonala sau interpersonala (sociala).

Din pacate insa, ceea ce se face la „Hasdeu” nu se intampla in multe scoli, pentru ca la nivel national lipseste un sistem educational, social si economic prin care care copiii supradotati sa fie ajutati si „valorificati”.  In acest context, cei mai multi dintre  elevii care reusesc prin eforturile proprii, ale unor profesori dedicati si ale familiei sa se remarce, aplica pentru o universitate din strainantate, iar numarul celor care se intorc este infim. Avem destui copii inteligenti, dar sa fii inteligent este un avantaj numai daca aceasta calitate este descoperita, potentata si exploatata. In caz contrar, mintea lor ramane „o marfa de export” sau se pierde in anonimat.

 

VEZI LISTA OLIMPICILOR CALIFICATI LA NATIONALA, AICI

 



Comentarii (4)

  1. Gelu spune:

    Am trecut si eu pe acolo. Nu am fost superdotat dar liceul e bun.

  2. Vasilica Dinca spune:

    Respect pentru Hasdeeni,cinste lor,copii deosebiti!

  3. Nistor Constanta spune:

    Felicitari elevilor si profesorilor hasdeeni pentru performantele lor. Stim ca drumul catre performanta nu este un drum usor de parcurs. El presupune riscuri si sacrificii, ambitie si determinare, curaj, pasiune, încredere si perseverenta, pentru ca oricat de bun ai fi, exista intotdeauna suisuri si coborasuri. Numai perseverand cu tarie apa reuseste sa gaureasca piatra, nu prin puterea ei, ci prin staruinta caderii. Sunt mandra de voi si sunt convinsa ca voi veti aduce schimbarea pe care ne-o dorim in societate si in lume!

    • Fosti elevi spune:

      Multumim frumos, Doamna invatatoare! O parte din reusitele noastre de astazi poarta inca amprenta educatiei primita de la dumneavoastra, pentru care va purtam recunostinta si respect.

Adaugati un comentariu


 

*