Colegiul Medicilor aduce amendamente la Legea Sanatatii

6 august 2012 | 0 comentarii |

O serie propuneri formulate de colegiile medicilor din intreaga tara au fost evidentiate cu rosu, de Colegiul Medicilor din Romania, in proiectul noii Legi a Sanatatii si publicate pe site-ul organizatiei profesionale.

 

In sedinta Consiliului National al Colegiului Medicilor din Romania din 27.7.2012 s-a decis ca proiectul noii Legi a sanatatii, cu amendamentele formulate de delegatii colegiilor din intreaga tara sa fie inserate cu rosu si sa fie postate pe pagina de web a CMR, sub titlul: „Observatiile si propunerile Colegiului Medicilor din Romania fata de proiectul de Lege a Sanatatii, asa cum au fost aprobate in sedinta Consiliului National din 27.7.2012”.

Pe parcursul intregului proiect de act normativ, medicii au incercat sa corecteze erorile si omisiunile initiatorului, la toate nivelurile sistemului de sanatate. Cele mai multe corectii au fost facute capitolelor in care se face referire la medicina de familie si la controversata coplata despre care, dupa publicarea tarifelor de catre Ministerul Sanatatii si de CNAS, presedintele CMR, prof. dr. Vasile Astarastoaie a declarat ca „ar trebui sa fie constituita din sume mult mai mici, cu adevarat modice, iar pentru persoanele care nu au de unde plati aceste sume sa se gaseasca un mijloc de subventionare”.

Referitor la acest subiect, pe care Ministerul Sanatatii il dsefineste ca fiind „suma fixa care reprezinta plata contributiei banesti a asiguratului pentru a putea beneficia de serviciile de sanatate din pachetul de servicii de sanatate de baza din cadrul sistemului de asigurari obligatorii de sanatate, incasata suplimentar de catre furnizor fata de suma decontata din fond”, delegatii colegiilor medicilor la Consiliul National au fprmulta urmatoarele amendamente: „Existenta coplatii, ca si definitia ei, demonstreaza faptul ca nici chiar PSSB nu este calculat nici calitativ nici cantitativ de vreme ce nu se acopera in totalitate din Fond.

Desigur, coplata poate fi un instrument de constientizare a asiguratului despre valoarea sanatatii sale, dar ea in continuare nu trebuie administrata ca si supliment la acoperirea in totalitate a valorii PSSB.

Ca principiu, prestatorul de servicii de sanatate, cel care este pus sa perceapa acest instrument, nu are in atributiile sale profesionale, in desfasurarea actului medical, perceperea de taxe care sa compenseze saracia Fondului.

Se argumenteaza de catre initiatorul legii ca acest instrument – coplata – ar fi un mijloc de control al eventualelor raportari false ale prestatorilor de servicii medicale. Ori acest lucru este incorect pentru ca „se taxeaza” beneficiarul serviciilor pentru o presupusa greseala a prestatorilor.

Se mai spune de catre initiator ca acest instrument – coplata – ar fi un mijloc de reducere a adresarii pacientului catre furnizorul de servicii. Se poate sa fie asa, dar cel care a platit coplata va solicita prestatorului sa-i efectueze toate serviciile de baza, nu doar acela pentru care s-a adresat cu

suferinta sa, lucru care de buna seama, va creste costurile”.

Textul integral al proiectului de act normativ, cu amendamentele CMR, poate fi consultat AICI.


Adaugati un comentariu


 

*