Colegiul Medicilor reacționează în scandalul „vaccinărilor la chiuvetă”

Reprezentanții organizației profesionale cer autorităților să verifice cât mai rapid informațiile despre aceste practici, solicitând totodată și medicilor să denunțe orice tentativă de a fi mituiți pentru a emite certificate de vaccinare fictive.

 

Ioana Mihaila

Nu mai există nicio îndoială că sute de români au încercat, iar unii chiar au reușit să „fenteze” legile prin obținerea unor certificate de vaccinare fictive, apelând la medici dispuși să recurgă la o astfel de practică pentru 100 de euro băgați în buzunar. Metoda a fost denumită „vaccinare la chiuvetă” pentru că doza de vaccin care trebuie administrată gratuit pacientului este aruncată la chiuvetă, iar solicitantul primește dovada că s-a vaccinat, în schimbul unei sume de circa 100 de euro dată medicului care acceptă să se compromită în acest fel. Ministrul Ioana Mihăilă a declarat aseară că ea consideră că  „există o vină a personalului medical care eliberează aceste certificate, doar că vina trebuie dovedită şi pedepsită”. Tocmai de aceea, de la Ministerul Sănătății au fost trimise pe adresa Poliției peste 370 de sesizări cu privire la suspiciunea privind autenticitatea unor certificate de vaccinare, iar la nivelul Institutului Național de Sănătate Publică s-a constituit un grup de lucru care verifică adeverințele pe baza cărora se solicită certificatele digitale de vaccinare. Grupul s-a constituit la 1 iulie, atunci când a început emiterea certificatelor digitale, iar de la momentul respectiv și până acum au fost descoperite peste 370 de suspiciuni de fraudă.

Referitor la acest subiect, premierul Florin Cîţu a afirmat, luni, că este „inadmisibil” că există reţele care falsifică certificate de vaccinare, iar acestea nu sunt descoperite de către instituţiile statului, ci de către anchete jurnalistice. Cîţu anunţă că situaţia va fi verificată de Corpul de control al premierului.

 

O reacție a venit și din partea Colegiului Medicilor din România (CMR), care califică aceste practici drept un pericol pentru sănătatea publică. „Am luat act cu îngrijorare de discuţia publică referitoare la existenţa unor persoane care ar fi obţinut într-un mod fraudulos adeverinţe de vaccinare împotriva noului coronavirus, fără a se vaccina în realitate. CMR condamnă orice fel de acţiune care poate pune în pericol sănătatea publică, sănătatea noastră a tuturor, inclusiv a persoanei care poate recurge la un astfel de gest”, se precizează într-un comunicat al organizației profesionale.

Totodată, Colegiul Medicilor solicită autorităților să verifice cât mai rapid informațiile referitoare la astfel de cazuri și să ia măsurile ce se impun, întrucât, în eventualitatea existenței unor încălcări ale legii, vinovații trebuie găsiți și trași la răspundere fără întârziere.

Biroul Executiv al CMR face un apel și către membrii săi, medicii României, ca în cazul în care primesc sau află de astfel de solicitări să se adreseze autorităților, deoarece „vorbim de o problemă de sănătate publică, care ne privește pe noi toți și care poate avea impact asupra sănătății noastre, a tuturor”.

 

Dr. Daniel Coriu

În același comunicat se arată că organizația profesională se disociază de medicii care recurg la astfel de practici susținând să este vorba de situații punctuale, care nu trebuie asociate cu întregul corp medical și cu activitățile desfășurate în cadrul campaniei de vaccinare și în lupta împotriva pandemiei. Astfel, dr. Daniel Coriu, președintele CMR, a declarat că  „noi, ca reprezentanţi ai medicilor, susţinem vaccinarea din perspectiva medicinei bazate pe dovezi ştiinţifice. Medicii au fost, sunt şi vor fi un reper de moralitate, credibilitate şi al luptei cu această pandemie şi considerăm că trebuie identificate rapid situaţiile de vaccinare fictivă, dacă ele există, şi cercetate lucrurile, pentru ca acest fenomen extrem de periculos să poată fi stopat şi, sub nici o formă, să nu se asocieze cu eforturile personalului medical atât în a vaccina populaţia ţării, cât şi în a gestiona eficient pandemia în România. Este foarte grav ca, în timp ce unii colegi medici, şi nu numai, şi-au dat viaţa în încercarea disperată de a lupta împotriva acestei pandemii, uneori cu mâinile goale, în momentul în care avem cel puţin o soluţie prezentată la nivel internaţional că poate contribui la stoparea acestei pandemii, să auzim de cazuri ale unor oameni ajunşi în stare critică în terapie intensivă, şi care, deşi apăreau că sunt vaccinaţi, în realitate nu fuseseră”.

CMR reiterează însă dorința medicilor de a fi alături de celelalte cadre medicale în gestionarea eficientă a pandemiei, dar și în implicarea în campania națională de vaccinare (CNV) împotriva SARS-CoV-2.

 


Adaugati un comentariu


 

*