Colinde unice din zona Buzăului au răsunat la Consiliul Județean

15 decembrie 2022 | 0 comentarii |

Alaiul de colindători din comunele care păstrează cu sfințenie tradițiile a adus astăzi, la Consiliul Județean, tradiția și bucuria, așa cum se întâmplă în fiecare an.

 

După ședința de luna aceasta, care a fost una specială, marcată de apropierea sărbătorilor Crăciunului și Anului Nou, conducerea Consiliului Județean Buzău, împreună cu consilierii județeni, angajați ai instituției și invitați au primit, astăzi, urările a peste 100 de colindători din Mânzălești, Lopătari, Padina și Berca, care păstrează cu sfințenie colinde vechi de sute de ani și tradițiile zonei din care provin și le transmit din generație în generație, nealterate.

Păstrători de excepție ai tradițiilor populare, colindători de toate vârstele s-au îmbrăcat în cele mai frumoase costume populare, s-au pregătit pregătit cu bice, buhaie, măști şi clopoţei, dar mai ales cu gânduri bune și inima curată și au oferit un spectacol de zile mari aleșilor județului și trecătorilor ocazionali de pe Bulevardul Bălcescu din municipiul Buzău, interpretând colinde şi obiceiuri specifice zonei din care provin.

 

Ropote de aplauze au răsunat după fiecare reprezentație, iar jocul cu măşti antropomorfe „Moşul şi Baba”, prezentat de grupul Slănic din Mânzălești, care-și asuma rolul de străjeri ai colindului autentic. Cu pantaloni de lână şi cojoace negre pe ei, cu căciuli de oaie pe cap şi încălţaţi cu cizme din piele, toate moştenite de la bătrâni, flăcăii au pornit cu pluguşorul alături de moş şi de babă. „Baba şi Unchiaşul, aceste două măşti, la noi se foloseau în trei momente importante din viaţă: la scosul fetelor la horă, la privegherea morţilor şi la pluguşor, explică Cecilia Petrescu, culegător de folclor, instructor al grupului de tradiții din Mânzălești și custode al Muzeului UNESCO „Timpul Omului”. La fel de frenetic aplaudată a fost și „Vasilca”, un colind derivat din obiceiurile robilor ţigani, care pe vremuri cereau de la domni capul porcului tăiat de Craciun, îl împodobeau cu mărgele și îl purtau pe la oameni cerând bani. La Mânzăleşti, „Vasilca” a rezistat trecerii timpului în varianta cu păpuşa.

 

Efortul colindătorilor de a porni din satele natale către municipiul reședință de județ a fost apreciat de cei colindați, care i-au primit cu bucurie. Și nici că se putea altfel, pentru că sunt cei mai așteptați oaspeții de peste an ai aleșilor județului și ai angajaților CJ, dar și ai buzoienilor care știu că, în preajma Sărbătorilor, cei mai frumoși păstrători de tradiții vin cu urări.

Reprezentanții Consiliului Judeţean Buzău le-au oferit cetelor de vestitori ai sărbătorilor pachete cu dulciuri Petre Emanoil Neagu, președintele CJ Buzău, și-a manifestat încântarea, exclamând: „Ce tradiții frumoase avem! Și ce oameni frumoși, care le duc mai departe și nu lasă să dispară colindele noastre dragi! Vă mulțumesc că ne vizitați an de an si adăugați un strop de magie acestui decembrie! Mulțumesc și tuturor consilierilor județeni pentru încă un an în care ne-am susținut ideile, proiectele, cauzele în care credem și pentru puterea de a ne da mâna spre dezvoltare!

 

În ultima ședință ordinară din acest an, Consiliul Județean a aprobat 30 de proiecte de hotărâre multe dintre ele vizând rectificări bugetare, modificări ale unor state de funcții ale instituțiilor din subordine, a premiat Spitalul de Boli Cronice Smeeni, a recompensat descoperitorii unor bunuri arheologice donate Muzeului Județean, dar și alocarea a 120.000 de lei unor familii afectate de incendii și celor patru frați din Valea Salciei rămași fără părinți.

Făcând bine, suntem bine și noi! E decembrie, încercăm să vorbim și să ne gândim la lucruri frumoase, la sărbători, la momentele pe care le vom petrece acasă, cu cei dragi. Dar nu putem să uităm că în jurul nostru sunt mulți oameni în nevoie. În ședința de astăzi am aprobat un ajutor financiar în valoare de 120.000 lei pentru cei 4 frați din Valea Salciei care au rămas fără părinți și pentru 9 familii afectate de incendii (6 din Siriu și 3 din Scorțoasa). Vă îndemn în continuare să fim alături de ei, dar și de orice persoană din jurul nostru care simțim că are nevoie de sprijin, moral sau financiar” , a transmis președintele CJ, Petre Emanoil Neagu.

 

Și pentru că noul an se apropie cu pași repezi, Petre Emanoil Neagu le-a urat „Sărbători fericite!” consilierilor alături de care a promovat sute de proiecte în acest an și le-a mulțumit pentru felul în care au colaborat în acest an, exprimându-și convingerea că anul viitor vor avea „rezultate și mai bune pentru județul nostru și locuitorii tuturor zonelorși localităților, astfel încât Buzăul să devină un pol de atracție atât pentru tineri cât și pentru investitori și pentru turiști”.

Urări de bine, pace, sănătate și liniște sufletească le-a transmis și buzoienilor din tot județul, dar și din țară și din lume: „Luna decembrie este cea mai importantă din an. Debutează cu Ziua Națională, ziua cea mai dragă și sfântă a noastră, a românilor de pretutindeni. Tot în luna decembrie sunt sărbători dragi nouă, este Crăciunul, este un nou început de an, de aceea vreau să transmit tuturor buzoienilor multă fericire, sănătate alături de cei dragi li un călduros «La mulți ani», a transmis președintele CJ Buzău.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*