Comitet național pentru prevenirea infecțiilor în spitale

1 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Noua structură ar urma să fie coordonată de Ministerul Sănătății, iar o primă misiune va fi elaborarea unei strategii naționale pentru prevenirea și limitarea infecțiilor asociate actului medical.

 

Ministerul Sănătății a lansat recent în dezbatere publică un proiect de hotărâre privind înființarea unui comitet special care să se ocupe în mod special cu monitorizarea și evaluarea măsurilor necesare pentru prevenirea și controlul infecțiilor asociate asistenței medicale în toate spitalele și centrele rezidenţiale de stat şi private.

Noua structură, denumită „Comitetul Național pentru Prevenirea și Limitarea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale” (CNPLIAAM), va funcționa fără personalitate juridică și se va afla sub coordonarea Ministerului Sănătății. Din noul comitet urmează să facă parte reprezentanți ai Ministerului Sănătății și ministerelor cu rețea sanitară proprie, alături de reprezentanți ai autorităților administrației publice locale, ai Institutului Național de Sănătate Publică și ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale. De asemenea, din comitet vor mai face parte grupuri de experți formate din 10 membri, propuși de comisiile consultative de specialitate ale Ministerului Sănătății.

Conducerea noii structuri va fi asigurată de un președinte, secondat de un vicepreședinte, care vor fi desemnați în urma votului exprimat de membrii comitetului.

 

În calitate de coordonator, Ministerul Sănătății va fi responsabil de planificarea, iniţierea, coordonarea, monitorizarea şi evaluarea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea şi controlul infecțiilor asociate asistenței medicale în toate unităţile sanitare sau centrele rezidenţiale de stat şi private. În acest demers, Ministerul  Sănătății va colabora cu ministerele care au rețea medicală proprie dar și cu Ministerul Muncii, care administrează centrele rezidențiale, precum și cu administrațiile locale care au spitale în subordine.

O primă misiune importantă a noului comitet va fi elaborarea unei strategii naționale și a mai multor planuri naționale pentru prevenirea și limitarea riscurilor legate de infecțiile asociate asistenței medicale. Totodată, același comitat va elabora criterii pentru autorizarea și acreditarea unităților sanitare și centrelor rezidențiale din punctul de vedere al prevenirii acestor infecții intraspitalicești.

 

Printre atribuțiile CNPLIAAM se va mai număra și definirea standardelor minime acceptabile pentru capacitatea laboratoarelor de microbiologie de a efectua diagnostic etiologic al infecțiilor asociate asistenței medicale. Identificarea colonizărilor cu microorganisme cu risc epidemiologic major va intra tot în sarcina noului comitet.

În proiectul de hotărâre referitor la înființarea noii structuri se mai menționează că aceasta va stabili indicatorii de performanță ai activității managerilor unităților sanitare și șefilor de secție privind prevenirea și controlul infecțiilor nosocomiale. În același timp, comitetul va elabora, va actualiza și va disemina către fiecare unitate sanitară ghiduri naționale de diagnostic, prevenire și tratament al principalelor infecții asociate asistenței medicale. Nu în ultimul rând, CNPLIAAM va institui noi sisteme naționale de supraveghere clinică sau de laborator pentru infecții sau colonizări cu microorganisme de importanță epidemiologică.

Anual, va elabora un plan naţional de informare publică cu privire la ceea ce reprezintă infecțiile nosocomiale, modalităţile de apariţie a acestora şi măsurile de prevenire, inclusiv responsabilităţile pacienţilor şi aparţinătorilor acestora.

 


Adaugati un comentariu


 

*