Complicațiile accidentului vascular cerebral, prevenite cu impulsuri electrice

26 aprilie 2019 | 0 comentarii |

Un dispozitiv special creat în acest sens s-a dovedit foarte eficient mai ales în cazul pacienților care nu tolerează terapia standard.

 

Dispozitivul „Geko”, a cărui utilizare a fost aprobată de Institutul Naţional pentru Sănătate şi Excelenţă în Îngrijire din Marea Britanie în 2014, s-a dovedit foarte eficient în prevenirea apariției cheagurilor de sânge la pacienții care au suferit un accident vascular cerebral (AVC). Este vorba de un dispozitiv alimentat cu baterie, conceput pentru a creşte fluxul sanguin în venele profunde de la nivelul picioarelor, care emite impulsuri electrice atunci când este acționat. Studiile au stabilit că efectul acestuia este echivalentul a 60% din cel pe care l-ar avea mersul pe jos, dispozitivul dovedindu-se astfel extrem de util, mai ales în cazul pacienților care nu se pot deplasa în urma unui AVC. Specialiștii spun că, în urma unui accident vascular cerebral, una dintre complicaţiile majore este formarea de cheaguri de sânge la nivelul picioarelor,  care pot migra uneori de la membrele inferioare la plămâni şi pot cauza embolism pulmonar, ce poate fi fatal.

Pentru prevenirea formării de cheaguri, terapia standard constă în aplicarea unor proceduri care exercită presiune asupra mușchilor gambei, însă, din diferite motive, în cazul a circa 30% dintre pacienții care au suferit un AVC, această terapie nu are efect.

 

În special în cazul acestora, dispozitivul Geko poate fi folosit ca o metodă eficientă de terapie pentru prevenirea apariției cheagurilor, un studiu recent confirmând eficiența acestuia. Studiul a fost efectuat pe 219 pacienţi, cărora li s-a aplicat dispozitivul, în cazul acestora nefiind  identificată nicio dovadă a apariţiei unor cheaguri de sânge în intervalul de trei luni după externare, în comparaţie cu cele 11 cazuri de cheaguri de sânge înregistrate în rândul celor 463 de persoane cărora li s-a aplicat terapia standard.

Dr. Indira Nataraja, autorul studiului spune că dispozitivul „este ca un ceas de mână care se prinde în jurul încheieturii genunchiului. Acesta trimite un impuls electric pe picior, iar intensitatea poate fi mărită sau micşorată cu ajutorul unui buton”. Totodată acesta încurajează utilizarea Geko pe scară largă, precizând că acest fapt ar putea reduce considerabil și cheltuielile pe care le implică tratamentul pacienților care au suferit un AVC.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*