Conferinta nationala despre calitatea vietii profesionale a asistentilor medicali

La evenimentul organizat la Galati au participat peste 200 de asistenti medicali din intreaga tara, care au dezbatut peste 20 de teme de interes.

 

solidaritatea sanitaraFederatia Solidaritatea Sanitara a organizat la sfarsitul saptamanii trecute, in premiera, o conferinta nationala, in colaborare cu Centrul de Cercetare si Dezvoltare Sociala Solidaritatea. Evenimentul a avut loc la Galati si s-a bucurat de participarea a peste 200 de asistenti medicali din intreaga tara.

Sub denumirea de „Calitatea vietii profesionale a asistentelor medicale; probleme si solutii. O strategie pentru apararea intereselor asistentelor medicale”, evenimentul a avut pe ordinea de zi peste 20 de teme de interes pentru asistentii medicali, care au variat de la stresul profesional, impactul infectiilor nosocomiale asupra activitatii si tendinta de migrare in interes profesional pana la salarizare, finantarea programelor de pregatire profesionala sau necesitatea modificarii actualului sistem de malpraxis. Fiecare dintre aceste teme a avut ca punct de plecare un studiu socio-profesional realizat de Centrul de Cercetare si Dezvoltare Sociala Solidaritatea, asociatie ce deruleaza de zece ani astfel de cercetari in randul personalului sanitar din tara.

 

Solidaritatea Sanitara - conferintaConferinta a inceput cu un moment de reculegere tinut in memoria celor 4 membri ai echipajului de pe elicopterul SMURD prabusit saptamana trecuta in Republica Moldova, dar si a doctoritei Marlena Stefan, din Galati, care a murit tot saptamana trecuta, dupa 12 ore de garda epuizanta, precum si a tuturor reprezentantilor personalului sanitar care au pierit in timp ce-si faceau datoria.

In cadrul conferintei au fost prezentate rezultatele celui mai recent studiu national privind calitatea vieti profesionale a asistentilor medicali, care arata ca 30 la suta dintre asistentii participanti la sondaj au dat raspunsuri care ii pozitioneaza in starea de maxim stres. „Este vorba despre o stare de epuizare fizica si mentala care poate duce pana la suicid, pentru ca persoana respectiva se simte neinteleasa, simte ca nu este apreciata. Studiul a mai aratat ca, surprinzator, cei mai multi asistenti cu nivel maxim de stres sunt de la chirurgie si nu de la UPU, aceasta din cauza lipsei de personal de la aceste sectii”, se mai arata in concluziile studiului.

 

pacientiLipsa de personal provocata de fenomenul de migratie a asistentilor este concluzia relevata si de un alt studiu, prezentat de Costel Gheorghe, asistent medical cu o vechime de 22 de ani, reprezentant al federatiei Sanitas si DSP Calarasi. „Din cele 369 de asistente medicale intervievate, 37 la suta nu sunt multumite de calitatea vietii profesionale, iar mai mult de 60 la suta vor sa migreze. Motivele sunt lipsa satisfactiei profesionale, caci se confrunta cu lipsa de medicamente, echipamente medicale si apoi nivelul slab de salarizare. Pentru a stopa acest fenomen, ar trebui sa existe o schimbare a legii de salarizare si conditii mai bune de munca”, a declarat acesta.

De altfel, scopul acestor studii socio-profesionale a fost acela de a identifica profesionist problemele cu care se confrunta personalul sanitar din Romania si de a gasi solutii ce se traduc prin proiecte de lege propuse forurilor decizionale ale tarii.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Comentarii (1)

  1. Mihaela Matei spune:

    Buna ziua,as dori sa particip pe viitor la astfel de conferinte deoarece sunt intru totul de acord cu acest subiect si consider ca trebuie facut ceva in acest sens!

Adaugati un comentariu


 

*