Confuzii generate de cardul de sanatate

7 septembrie 2015 | 0 comentarii |

Reprezentantii CNAS atrag atentia ca acesta nu tine loc de bilet de trimitere si nici de bilet de internare dupa 1 septembrie si nici nu confera automat calitatea de asigurat.

 

card de sanatateNoul termen de la care utilizarea cardului de sanatate a devenit obligatorie nu a mai provocat haosul din primavara. Multe dintre cardurile ramase nedistribuite la acea vreme au ajuns intre timp la beneficiari si au fost activate, la acest moment mai putin de 300.000 de asigurati nefiind in posesia acestui instrument in baza caruia se acorda serviciile de sanatate. Ghiseele caselor de asigurari nu au mai fost luate cu asalt, si nici cabinetele medicilor de familie, care nu au mai transmis semnale disperate referitoare la blocarea sistemului informatic.

Daca astfel de probleme majore nu au mai fost semnalate dupa 1 septembrie, au aparut insa anumite confuzii referitoare la folosirea cardului si chiar informatii eronate pe care insa unii asigurati le-au luat in serios. In acest context, reprezentantii CNAS vin cu noi precizari referitoare la folosirea cardului de sanatate, pentru a infirma informatiile aparute din nestiinta oamenilor sau din dorinta unora la a lansa zvonuri.

 

Mihaela-Tanase-CNAS

Mihaela-Tanase-CNAS

Despre faptul ca unii asigurati au inteles ca odata cu aparitia cardrului de sanatate nu vor mai avea nevoie de niciun fel de bilet de trimitere sau de internare si nici de retete, cardul detinut inlocuind aceste documente, Mihaela Tanase, purtatorul de cuvant al CNAS spune ca aceste informatii sunt total eronate.

Cardul de sanatate este doar instrumentul prin care asiguratul confirma prezenta la medic si isi da acordul ca in numele lui sa fie decontat serviciul medical sau farmaceutic pe care l-a primit, netinand nicidecum loc de de bilet de trimitere, de reteta si nici de bilet de internare, explica reprezentantul CNAS. „Cardul national de sanatate nu modifica modul de in care se acorda serviciile in sistemul public de sanatate. Asiguratul are acces la serviciile medicale in aceleasi conditii ca si pana acum. Cardul nu tine loc de bilet de trimitere, reteta sau bilet de internare. Cu cardul de sanatate, posesorul acestuia confirma prezenta la medic si isi da acordul ca in numele lui sa fie decontat serviciul medical sau farmaceutic pe care l-a primit, dar pe care medicul i-l acorda doar in conditiile prevazute de lege”, a precizat purtatorul de cuvant al Casei de Sanatate.

 

card-sanatateMihaela Tanase a infirmat si informatia conform careia, simpla posesie a cardului de sanatate confera persoanei respective calitatea de asigurat.  Toate persoanele cvare au implinit varsta de 18 ani vor primi card, dar acesta nu le confera, automat, calitatea de asigurat. Tanase a precizat ca aceasta calitate se pastreaza doar atat timp cat se achita contributia la fondul asigurarilor de sanatate. Cardul ramane insa in posesia persoanei, insa cu prima ocazie cand aceasta are nevoie de un serviciu medical si va trebui sa prezinte cardul in acest sens, medicul sau farmacistul va constata ca nu are platite asigurarile si nu ii va putea acorda decat servicii incadrate in categoria urgentelor medicale. „Calitatea de asigurat nu este generata automat de detinerea cardului de sanatate. Cardul se distribuie tuturor persoanelor peste 18 ani, insa doar plata contributiei la fondul asigurarilor sociale de sanatate confera calitatea de asigurat, in afara categoriilor exceptate prin lege de la plata contributiei. In cazul in care se sisteaza plata contributiei, cardul de sanatate ramane la posesor, dar la introducerea in cititor, medicul va primi informatia ca posesorul cardului nu este asigurat. Odata cu reluarea platii contributiei la fond se redobandeste calitatea de asigurat, iar cardul va putea fi din nou utilizat pentru accesarea tuturor serviciilor medicale prevazute de lege”, a mai explicat Mihaela Tanase.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*