Medicul buzoian Marius Anastasiu prezintă trei lucrări științifice la Congresul Național de Chirurgie 2022

19 mai 2022 | 0 comentarii |

Una dintre acestea – „Managementul abdomenului deschis” – este un studiu publicat în ediția internațională a revistei „Chirurgia”, la sfârșitul anului trecut, realizat în colaborare cu profesorii Valeriu Șurlin și Mircea Beuran.

 

După doi ani de pandemie, în care evenimentele științifice medicale s-au desfășurat online, Societatea Română de Chirurgie (SRC) organizează, la Hotel „Casino” din Sinaia, în perioada 8-11 iunie, Congresul Național de Chirurgie, cu participare internațională.

La eveniment și-au anunțat participarea chirurgi de renumedin țară și din străinătate, dar şi oncoterapeuţi şi imagişti care vor dezbate ultimele nouăți și progresele obținute în domeniul chirurgiei cancerului și vor prezenta lucrări științifice de mare actualitate centrate pe tema „Progrese în tratamentul chirurgical al cancerului”.

Președintele Congresului, Prof. Univ. Dr. Traian Pătrașcu, subliniază că tema a fost aleasă „în mod special” având în vedere că acest domeniu „a avut poate cel mai mult de suferit în această perioadă” (a pandemiei -n.r.). „Ca de obicei, vor fi organizate cursuri precongres cu participarea unor specialiști reputați, chirurgi dar și oncoterapeuți și imagiști din țară și din străinătate. Vom avea sesiuni dedicate vizând oncologia chirurgicală a tubului digestiv și anexelor și a altor forme de cancer. Nu vor lipsi mesele rotunde din domeniul oncologiei cu diverse tematici, cu scopul de a discuta pe marginea protocoalelor terapeutice actuale”, menționează dr. Pătrașcu, subliniind că are convingerea că „în afara laturii științifice, cu toții dorim să reluăm socializarea față în față care ne-a lipsit atât de mult în ultima vreme”.

 

Dr Marius Anastasiu

Chirurgul buzoian Marius Anastasiu, medic primar chirurgie generală, doctor în medicină, supraspecializat în Chirurgie cancerologică digestivă și având competențe în Chirurgie laparoscopică și în Traumatologie viscerală obținute în Franța, șef Secție Chirurgie Generală a Spitalului Județean de Urgență Buzău, secretar general al Societății Române de Chirurgie și Traumatologie și membru al numeroase societăți profesionale internaționale, va participa la Congresul Național de Chirurgie 2022 cu trei lucrări științifice de mare actualitate, pe care le va prezenta pe parcursul celor trei trei sesiuni programate pe diferite teme.

Dr. Marius Anastasiu face parte din Comitetul Științific al evenimentului, alături de nume „grele” ale chirurgiei românești, între care profesorii universitari Traian Pătrașcu (președintele Congresului), Mircea Beuran, Irinel Popescu, Eugen Brătucu, Silviu Constantinoiu, Viorel Jinga, Viorel Scripcariu, Cristian Lupașcu, Valeriu Șurlin, Eugen Târcoveanu, Iusuf Timurlenc, Adrian Marius Maghiar, Cornel Iancu, Constantin Copotoiu, Dan Sabău, Florian Popa etc.

 

SNC2016-Prof E. Tarcoveanu, Prof F. Stagnitti, Dr M. Anastisiu

Dr. Marius Anastasiu va prezenta, în cadrul primei sesiuni științifice a Congresului – „Open Abdomen” (Abdomen deschis), cel mai recent studiu al său, realizat împreună cu prof. dr. Valeriu Șurlin (UMF Craiova) și prof. dr. Mircea Beuran (UMF București) – „Managementul abdomenului deschis (The management of the open abdomen), publicat în ediția internațională a revistei „Chirurgia”, nr. 6 din 2021.

Studiul pleacă de la o serie personală de 34 de cazuri la care s-a practicat laparostomia (tehnica abdomenului deschis) – o strategie chirurgicală pe care autorii studiului o raportează la o revistă bibliografică din literatura medicală internațională, etalată pe ultimii 20 ani. Aceasta reprezintă o componentă esențială a conceptului „Damage control surgery”, fiind de fapt o procedură prin care abdomenul este deliberat abandonat „deschis”, conținutul visceral fiind temporar protejat prin multiple mijloace tehnice, de la cele artizanale până la device-urile comerciale elaborate tip VAC (Vacuum Assisted Closure).

 

Dr Marius Anastasiu (foto arhiva SB)

În cea de-a doua sesiune, a cărei tematică este „Traumatismele ficatului”, dr. Marius Anastasiu va prezenta tema „Cauze de eşec în managementul non-operator al traumei contuzive hepatice”, iar în cadrul celei de-a treia sesiuni, organizată ca o masă rotundă, cu tema „Hematomul retroperitoneal traumatic”, unde medicul buzoian va prezenta lucrarea „Hematomul retroperitoneal – algoritm diagnostic şi terapeutic corelat topografiei lezionale”.

Congresul este organizat de Societatea Ronână de Chirurgie, iar în cadrul evenimentului vor avea loc și sesiuni ale societăților partenere: Societatea Română de Chirurgie de Urgenţă şi Traumă (SRCUT), Asociaţia Română de Chirurgie Endoscopică şi alte Tehnici Intervenţionale (ARCE), Asociaţia Română de Chirurgie Hepatobiliopancreatică şi Transplant Hepatic (ARCHBPTH), Societatea Română de Chirurgie şi Ginecologie Oncologică (SRCGO), Hernia Training Center, Hellenic-Romanian Society of Surgery (HEROES).

Evenimentul este creditat cu puncte EMC de către Colegiul Medicilor din România.

 

Medicul Marius Anastasiu este, probabil, figura cea mai proeminentă a chirurgiei buzoiene din toate timpurile și unul dintre chirurgii de top din România și din Europa. Deși a avut nenumărate ocazii să profeseze în clinici universitare din țară și din străinătate și să îmbrățișeze o carieră didactică, s-a ambiționat să rămână la Buzău și să demonstreze că „se poate face performanță și într-un spital de provincie”. Și a reușit, iar dovadă stau numeroasele premiere medicale naționale și chiar internaționale realizate. Este unul dintre primii chirurgi din România care a operat laparscopic, în anul 2004 devenea unul dintre primii „fellow” români ai American College of Surgeons (FACS), iar în 2006, American Biographical Institute l-a desemnat „Omul anului“, dintre sute de medici de top din întreaga lume.

Împreună cu prof. dr. Nicolae Angelescu, dr. Marius Anastasiu a organizat la Buzău, în 2005, primul Simpozion Național de Traumatologie Viscerală cu participare internațională și tot atunci s-a înființat Societatea Română de Chirurgie de Urgență și Traumă (SRCUT), cu sediul la Spitalul Județean de Urgență Buzău, al cărui secretar general este de la înființare și în prezent. Doi ani mai târziu, SRCUT s-a afiliat Societății Europene de Chirurgie de Urgență și Trauma (ESTES). Chirurgul buzoian este membru al zeci de societăți profesionale din țară și din străinătate și are peste 50 de lucrări științifice publicate și/sau prezentate la Congrese și Conferințe naționale și internaționale.

 

Dr Marius Anastasiu – Conferință Buzău

Intervențiile chirurgicale datează de circa patru mii de ani, când babilonienii extirpau tumorile, dar operațiile erau foarte dureroase, pentru că existau foarte puține cunoștințe de anatomie, nu exista anestezie și nu se știa despre necesitatea aplicării unor tratamente postoperatorii, necesare pentru protejarea de infecții.

În zilele noastre, medicina este una dintre cele mai avansate științe, are avantajul accesului la tehnologii de ultimă generație, la medicamente și materiale sanitare moderne și sigure, iar intervențiile chirurgicale sunt mult mai puțin invazive. Se crede însă în continuare că „medicul este prelungirea mâinilor lui Dumnezeu”, așa că pe lângă știință și bunăvoință, este necesar ca acesta să aibă și vocație.

Coordonându-se după aceste principii, Dr. Marius Anastasiu a reușit să formeze în Spitalul Județean de Urgență Buzău o echipă de chirurgi care la rândul lor au obținut performanțe notabile și care s-au lăsat atrași și de cercetare, astfel încât atunci când se va retrage din activitate să lase „pe mâini bune” chirurgia buzoiană.

Pe de altă parte, în unitatea medicală s-au făcut investiţii majore în ultimii ani, iar medicii de aici realizează intervenţii chirurgicale din ce în ce mai complexe. Blocul Operator a fost dotat cu aparatură medicală de înaltă performanţă, care a venit în sprijinul personalului medical, dar mai ales al pacienţilor.

 


Adaugati un comentariu


 

*