Consilierii judeteni au infiintat o comisie pentru a se ocupa de problemele de la SJU Buzau

Decizia a fost luata in contextul protestelor la care s-au raliat si cadrele medicale din unitatea sanitara buzoiana si care s-ar putea amplifica.

 

Gheorghe Vlase

Gheorghe Vlase

La propunerea consilierului Gheorghe Vlase, care s-a aratat preocupat in egala masura de problemele de la Spitalul Judetean si de necesitatea infiintarii unei filarmonici la Buzau, la nivelul Consiliului Judetean s-a constituit, astazi, o comisie speciala ce urmeaza sa initieze un dialog cu liderii de sindicat si cadrele medicale din cea mai mare unitate sanitara din judet.  Decizia a fost luata pe fondul actiunilor de protest la nivel national, la care s-au raliat si medicii buzoieni, dar si tinand cont de problemele speciale existente la nivelul spitalului buzoian, in special legate de lipsa de personal calificat din unele sectii importante cum ar fi cea de Oncologie sau Unitatea de Primire Urgente.

Aceste aspecte au fost aduse in discutie in plenul sedintei ordinare a lunii martie, de consilierul Gheorghe Valse, care s-a declarat solidar cu medicii buzoieni si le-a cerut colegilor sa adopte un plan de masuri pentru a indrepta macar o parte din problemele cu care se confrunta unitatea medicala.

Pentru ca orice demers de acest gen necesita colaborare si dialog, consilierul a propus pentru inceput infiintarea unei comisii la nivelul Consiliului Judetean, care sa aiba o serie de intalniri cu liderii de sindicat si cadrele medicale din spital, pentru a afla direct de la acestia problemele care ar putea fi rezolvate.

Pentru ca propunerea sa a fost unanim acceptata, Gheorghe Vlase a schimbat registrul, reamintindu-le colegilor si de o initiativa a de-a sa mai veche, privind infiintarea unei filarmonici la Buzau.

 

spital buzauPresedintele Consiliului Judetean a dispus apoi infiintarea comisei propuse de Vlase, aceasta fiind formata din cate un reprezentant al fiecarui grup politic reprezentant in Consiliul Judetean. Deocamdata, acesta a fost primul pas, cei desemnati sa faca parte din comisie urmand sa stabileasca in perioada urmatoare un plan prin care sa ia contact cu medicii din spital, sa afle problemele acestora  si apoi sa incerce sa gaseasca o cale de rezolvare.

Petre Emanoil Neagu a reamintit si de aceasta data ca este nevoie de o modificare legislativa, astfel incat Consiliul Judetean sa ii poata sprijini pe medicii care ar dori sa lucreze in spitalul buzoian, in conditiile in care institutia administreaza unitatea medicala, insa remunararea cadrelor medicale este facuta de Ministerul Sanatatii. In acest sens, autoritatile locale buzoiene au facut mai multe propuneri catre Ministerul Sanatatii, privind modificarea legislatiei, insa pana acum lucrurile au rama la fel ca si inainte, astfel incat Consiliul Judetean nu are la indemana instrumentele legale pentru a-i stimula pe medicii care vor sa lucreze la Buzau

 

Medici buzoieni - protest Ministerul Muncii

Medici buzoieni – protest Ministerul Muncii

In acest timp, actiunile de protest declansate de medici la nivel national au continuat, astazi intrand intr-o noua etapa. Astfel, dupa esecul negocierilor de ieri, cadrele medicale au trecut la actiuni de protest in strada, primul pas fiind pichetarea sediului Ministerului Sanatatii.

Peste 200 de medici picheteaza sediul institutiei, incepand cu ora 12.00, protestul fiind autorizat pana la ora 14.00. Revendicarile protestatarilor vizeaza salarizarea unitara si in sanatate, in sensul reincadrarii personalului avand ca valoare de referinta salariul minim brut pe economie de 1.250 de lei, acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de conditii deosebite de munca, sporul de doctorat, respectarea normei de munca si a timpului de munca si de repaus pentru toate categoriile de personal din Sanatate, prin reducerea pana la eliminare a deficitului de personal. Medicii   sunt nemultumiti de faptul ca  lipsa personalului din sistemul sanitar duce la o norma de munca efectiva mare si astfel  timpul de repaos si de refacere este mult mai redus decat timpul de munca. Acestia mai cer asigurarea in regim gratuit si prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat in sistemul de sanatate si  cresterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator si medicina de familie.

 (Vom reveni cu detalii de la protest)

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*