Consiliul Judetean anunta controale de amploare la DGASPC Buzau

4 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Masura vine ca urmare a scandalului legat de luarea in plasament de urgenta a 65 de copii care invata la Liceul pentru Deficienti de Vedere, fara acordul parintilor, doar pentru ca institutia sa le poata plati cheltuielile cu mancarea si cazarea.

 

neagu (1)Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului este zguduita din temelii, zilele acestea, de un scandal fara precedent, in urma caruia vor cadea, probabil, multe capete. Scandalul este legat de o decizie controversata luata de institutie, cu acordul directorului Adrian Vintilescu, constand in luarea in plasament de urgenta a 65 de copii cu deficiente de vedere sau de auz, din alte judete, care invata la scolile speciale din Buzau. Problema este insa ca nu situatia in care se  aflau copiii a impus acest lucru, ci faptul ca masura a fost considerata singura legala de catre DGASPC, ca sa le poata plati acestora masa si cazarea. Copiii nu provin din familii cu probleme, dar parintii s-au trezit decazuti din drepturi, afland acest lucru doar in momentul in care au primit citatie de la tribunal, pentru a da socoteala pentru ca si-au abandonat copiii.

Gaselnita” responsabililor DGASPC Buzau a provocat un adevarat cutremur la nivelul administratiei judetene, impotriva careia s-au indreptat acuze pentru situatia creata.

 

DGASPC Buzau

DGASPC Buzau

Pentru a lamuri lucrurile, presedintele consiliului Judetean, Petre Emanoil Neagu, impreuna cu secretarul judetului, jr. Laurentiu Gavrila, au organizat astazi o conferinta de presa, in cadrul careia au explicat cum au decurs faptele si au anuntat masurile care vor fi luate.

Conform declaratiilor presedintelui Petre Emanoil Neagu, directorul DGASPC a anuntat conducerea Consiliului Judetean despre intentiile sale, in cursul lunii septembrie, dupa un control al Curtii de Conturi care a stabilit ca institutia nu poate plati cheltuielile cu masa si cazarea pentru cei 65 de copii provenind din alte judete, si care erau trimisi la scolile speciale din Buzau. Adrian Vintilescu a considerat insa ca masura luarii acestora in plasament de urgenta este cea mai potrivita, pentru a le putea plati in continuare aceste cheltuieli copiilor. Presedintele Consiliului Judetean spune insa ca directorul DGASPC a continuat acest demers, chiar daca i s-a comunicat ca nu este unul legal, in contextul in care parintii nu si-au dat acordul in acest sens si nici nu constituie cazuri sociale care ar fi impus o masura de protectie.

Emanoil Neagu a spune ca a aflat ulterior ca respectivii minori au fost luati in plasasament de urgenta, moment in care a avut o noua discutie cu seful DGASPC, dar acesta l-ar fi asigurat ca a urmat toate demersurile legale, obtinand, cumva, acordul parintilor, dupa ce i-ar fi pus pe acestia la curent cu implicatiile pe care le are acest acord.

 

Adrian Vintilescu

Adrian Vintilescu

Presedintele Consiliului Judetean i-a solicitat documentele semnate de parinti, precizand ca unele dintre acestea aveau o formulare ambigua. Scandalul a inceput in momentul in care parintii care astfel au fost decazuti din drepturi au fost citati de tribunal, pentru a da socoteala, acestia aratandu-se in egala masura surprinsi si revoltati cand au aflat ca nu mai au niciun drept asupra propriilor copii.

Conducerea Consiliului Judetean considera ca este inadmisibil ce s-a intamplat, presedintele Neagu declarand ca vina o poarta nu numai actualul director, ci si alti angajati din cadrul institutiei, care „au pus umarul”,  la acest demers. Din aceasta cauza s-a format o comisie alcatuita din presedintele Consiliului Judetean, vicepresedintele Romeo Lungu, secretarul Laurentiu Gavrila, un consilier judetean din partea Opozitiei si un reprezentant al DGASPC, care va investiga atat situatia creata cat si alte aspecte legate de activitatea institutiei.

Vor fi verificate dosarele de luare in plasament din ultimii cinci ani, la cele doua centre in care au fost incadrati cei 65 de copii, fiind facute controale si la nivelul celorlalte structuri din cadrul DGASPC.

Emanoil Neagu a anuntat ca, deocamdata, nu il demite pe Adrian Vintilescu, dar in cazul in care acesta nu isi va da demisia si daca vor fi gasite nereguli, nu doar acesta va fi cel care isi va pierde postul si va raspunde in fata legii, ci si celelalte persoane implicate.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*