Consumul de alcool, o adevarata problema de santate publica

Aceasta este parerea mai multor specialisti care au dezbatut subiectul in cadrul unei mese rotunde de paceasta tema si care au tras un semnal de alarma asupra varstei tot mai fragede la care adolescentii se apuca de baut si asupra cantitatilor mari consumate in randul romanilor.

 

alcoolul distruge vietiLuna iulie a fost declarata, la nivel national, luna de informare a populatiei privind efectele nocive ale consumului de alcool. Anul acesta, autoritatile implicate in acest program au pus accent pe efectele consumului de alcool asupra sanatatii fizice si psihice a copilului, adolescentului si adultului, in scopul prevenirii debutului timpuriu a acestui viciu.

In acest context, numerosi specialisti din diferite domenii de Sanatate s-au reunit in cadrul unei mese rotunde organizata de DSP Bihor, iar cu aceasta ocazie au fost analizate datele referitoare la consumul de alcool in randul romanilor si s-au discutat eventuale solutii pentru a preveni propagarea acestui viciu si in randul copiilor si adlescentilor.

Reprezentantii DSP Bihor au readus in atentie o initiativa pe care au propus-o autoritatilor la inceputul anului trecut, privind introducerea in programa scolara a cursurilor de „Educatie pentru Sanatate”, initiativa careia i s-au raliat mai multe directii de sanatate publica din tara, printre care si DSP Buzau, dar care pana acum nu s-a materializat. In acest context, medicul Zoia Bitea, directorul adjunct al DSP Bihor, a declarat ca, in cazul copiilor si adolescentilor, comportamentul fata de consumul de alcool este determinat in mod semnificativ de educatie si de gradul de informare, iar astfel de cursuri de educatie pentru sanatate i-ar putea influenta in mod pozitiv, determinandu-i sa se tina departe de acest viciu.

 

Dr. Zoia Bitea

Dr. Zoia Bitea

Medicul a mai precizat ca studiile internationale arata ca dintre factorii determinanti ai starii de sanatate, conduita personala este factorul dominant, influentand in proportie de 50% pastrarea sanatatii. Totodata, dr. Zoia Bitea a atras atentia ca la momentul actual, consumul de alcool a devenit o problema de sanatate publica, cu consecinte grave asupra dezvoltarii creierului, de la stadiul intrauterin pana la majorat, fiind corelat cu o rata crescuta a sinuciderilor, violentei, accidentelor si bolilor fatale. Medicul bihorean considera de aceea ca educatia si informarea adolescentilor inca de la varste fragede sunt esentiale pentru reducerea pe viitor a numarului de consumatori impatimit de alcool.

„Faptul ca nu am reusit pana acum sa ne atingem obiectivul nu inseamna ca nu ne vom continua eforturile. De ce sa ne chinuim sa schimbam un comportament la adulti, greu de schimbat, cand putem forma un caracter, inca din scoala? Noi am transmis ca cea mai mare investitie pentru sanatate este introducerea acestei materii, educatia pentru sanatate, pentru ca numai asa vom putea cladi generatii sanatoase”, a ma declarat aceasta.

 

Dr. Gavril Cornutiu

Dr. Gavril Cornutiu

La randul sau, psihiatrul Gavril Cornutiu a explicat ca inca din perioada fetala si pana la varsta de 18 ani, alcoolul are efecte foarte nocive in procesul de formare a creierului, sugerand chiar ca ar fi utila o lege care sa prevada interzicerea consumului de alcool in cazul femeilor insarcinate si al tinerilor care nu au ajuns la varsta majoratului.

„Bolile, in marea lor majoritate, sunt consecintele unui anumit tip de comportament. De exemplu, bolile cardiovasculare. In functie de ce mananci, ce bei, cum iti duci viata, asa vei fi: bolnav sau sanatos. Trebuie inteles, consumul de alcool este un comportament determinat cultural. De aici trebuie inceput, cu informarea populatiei. Este nevoie de o politica nationala de culturalizare in aceasta directie. Sa fim intelesi, medicii nu interzic total consumul de alcool, dar recomanda cantitati moderate, capacitatea organismului de a metaboliza alcoolul fiind intre 10 si 15 unitati internationale de alcool pe zi, 10 unitati gasindu-se in 200 de ml de vin”, a explicat medicul psihiatru.

 

alcool adolescentiIn cadrul aceleiasi mese rotunde, psihologul Tamas Miklos a abordat subiectul prin prisma propriei experiente, recunoscand deschis ca a fost dependent de alcool si a reusit sa scape de acest viciu.

„Este o boala care se poate trata cu succes. Acea atitudine, acel mod de a gandi, bazat pe expresia NU AI VOIE! ar fi de preferat sa se schimbe in NU AI NEVOIE! Aici trebuie lucrat. Ar fi necesar si un centru stationar pentru tratarea acestei afectiuni. Orice boala este un semnal. Si oamenii beau din anumite motive, pe care le putem afla ca sa ii ajutam. Evadarea prin alcool are legatura cu evolutia personala, cu anumite solicitari ale sufletului. Oamenii insa trebuie sa evolueze. De aceea este deosebit de important sa stie ce se intampla cu ei, sa fie informati, ca sa stie cum isi conduca viata”, a explicat psihologul, mentionand ca ajutorul specializat este extrem de util in cazurile in care autosugestia, autoeducatia si propria vointa nu au efect.

 


Adaugati un comentariu


 

*