Consumul de iaurt reduce riscul aparitiei diabetului

5 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Rezultatele unor studii recente arata ca un consum regulat de 4-5 ori pe saptamana poate reduce cu 28 la suta riscul diabetului de tip 2.

 

iaurtIaurtul natural, ca si branza proaspata de vaci ar putea constitui arma secreta in reglarea glicemiei si tinerea sub control a diabetului zaharat de tip II, sustin oamenii de stiinta de la Universitatea Cambridge, in urma unui studiu.

Acestea sunt alimente bogate in nutrienti esentiali care includ proteine de foarte buna calitate, calciu, minerale si vitamine, avand totodata un continut caloric moderat. In plus, iaurtul contine bacterii lactice active, necesare unei flore intestinale echilibrata.

Includerea iaurtului si a branzei proaspete in alimentatia de zi cu zi genereaza efecte pozitive si asupra circumferintei taliei, care este mai redusa in cazul persoanelor care il consuma regulat, de 4 – 5 ori pe saptamana. Efectele benefice ale consumului de iaurt si de branza proaspata in scaderea riscului de exces ponderal reies si din concluzia unei analize complexe, realizata pe baza mai multor studii internationale.

In momentul in care o persoana urmeaza o dieta controlata caloric, recomandata in cazuri de obezitate sau exces ponderal, introducerea iaurtului in alimentatia zilnica poate ajuta in mod semnificativ la scaderea in greutate. Pe parcursul a 12 saptamani de dieta s-a observat o scadere importanta a depozitelor de grasime corporala in randul celor care au integrat iaurtul in alimentatie, ceea ce nu se intampla in cazul persoanelor care nu il consuma, desi urmeaza o dieta saraca in calorii.

 

iaurt2Trebuie remarcat ca desi este evidentiat rolul semnificativ al iaurtului in managementul greutatii, nu se poate vorbi despre o relatie de tip cauza-efect intre acesta si greutate. Altfel spus, consumul de iaurt nu este un panaceu pentru combaterea obezitatii, dar includerea lui intr-o dieta echilibrata si controlata caloric contribuie, alaturi de alte obiceiuri sanatoase precum exercitiile fizice si hidratarea, la pierderea kilogramelor in plus.

Consumul regulat de iaurt, ca parte a unei alimentatii echilibrate, este benefic si in privinta prevenirii aparitiei altor afectiuni metabolice. Rezultatele studiilor realizate de specialisti ai Universitatii Cambridge, care au investigat influenta dietei in raport cu o serie de probleme de sanatate au aratat ca un consum regulat de iaurt, adica de 4-5 ori pe saptamana, poate reduce cu 28 la suta riscul aparitiei diabetului zaharat de tip II.

Desi nu au reusit sa gaseasca explicatia exacta pentru legatura intre consumul regulat de lactate slabe si riscul redus de diabet, specialistii suspecteaza ca lactatele fermentate sunt benefice datorita aportului important de probiotice si al continutului bogat de vitamina K, produsa in timpul procesului de fermentare, care joaca un rol important in reglarea glicemiei.

In cadrul studiului au fost comparate obiceiurile alimentare a 750 de persoane care au dezvoltat diabet zaharat de tip II cu acelea a unei cohorte de 3.500 de oameni sanatosi. Efectele benefice ale consumului de iaurt au fost observate in special in cazul persoanelor care mancau 4-5 cutii cu iaurt pe saptamana.


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*