Controale sanitar-veterinare in forta, inainte de Paste

3 aprilie 2014 | 0 comentarii |

ANSVSA a dispus ample controale in targurile de animale, pietele agro-alimentare, abatoare, centre de sacrificare temporara a mieilor, unitati de transare, de depozitare, de alimentatie publica si de comercializare a alimentelor. La actiune participa toti medicii veterinari ai Directiilor judetene.

 

mieiApropierea Sarbatorilor Pascale implica si o crestere semnificativa a consumului si implicit a producerii, transportului si comercializarii de produse alimentare de origine animala si non animala, direct catre consumatorul final, astfel ca la fel ca in intreaga tara, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Buzau a dispus o serie de masuri specifice pentru intensificarea controalelor sanitare veterinare.

In acest sens, in perioada 07– 19.04.2014, inspectorii din cadrul DSVSA Buzau dar si medicii veterinari din cadrul Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (CSVSA) si ai Circumscriptiilor Sanitare Veterinare Zonale (CSVZ) vor intreprinde o serie de controale in targurile de animale, pietele agro-alimentare, abatoarele si eventualele centre de sacrificare temporara a mieilor, in unitatile de transare, unitatile de depozitare, unitatile de alimentatie publica si in cele de comercializare a alimentelor”, precizeaza intr-un comunicat remis presei directorul general executiv al DSVSA Buzau, dr. Dumitru Baiculescu. Aceeasi sursa mentioneaza ca in aceeasi perioada se va asigura permanenta la nivelul DSVSA, CSVSA si CSVZ, inclusiv in zilele de sambata si duminica, iar la fiecare dintre aceste institutii e va afisa programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil si numarul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

 

Dr. Dumitru Baiculescu

Dumitru Baiculescu, director DSVSA Buzau

Totodata, la solicitarea fermierilor si cu avizul ANSVSA, DSVSA Buzau va admite infiintarea unor puncte temporare de sacrificare a mieilor, in perioada 11– 19.04.2014, intre orele 06.00 – 17.00 si numai la solicitarea scrisa a Institutiei Prefectului sau a primariilor din judet, cu conditia sa fie respectate anumite criterii de igiena si preventie a imbolnavirii poplatiei. Autorizarea se va face numai in conditiile in care in anul 2013 au mai fost infiintate pe aceleasi locatii spatii amenajate temporar, pe intreaga perioada de functionare nu s-au   constatat abateri de la legislatia sanitara veterinara in vigoare si sunt respectate conditiile generale si specifice de igiena, sanatate si bunastare a animalelor, gestionare a subproduselor nedestinate consumului uman si eliminarea deseurilor stabilite de legislatia sanitara veterinara.

Spatiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor, organizate cu avizul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, vor fi supravegheate permanent de medici veterinari desemnati oficial, pe toata durata functionarii acestora”, puncteaza dr. Baiculescu.

 

Igiena, obligatorie la manipulare

Igiena, obligatorie la manipulare

Pentru ca populatia sa fie sigura ca mielul cumparat de Paste nu-i caine, asa cum s-a inatamplat in urma cu cativa ani, autoritatile sanitar-veterinare atrag atentia asupra necesitatii existentei „marcii de sanatate”.

Aplicarea marcii de sanatate pe carcasele de miel se va face numai dupa efectuarea examinarii acestora de catre medicul veterinar care asigura supravegherea sanitara-veterinara a locului amenajat pentru sacrificarea mieilor. Carnea de miel rezultata in urma sacrificarilor in spatiile amenajate temporar se va comercializa numai catre consumatorul final, imediat dupa sacrificare, examinare si marcare. Marcarea carnii de miel obtinuta in spatiile de sacrificare amenajate temporar se face cu o marca de sanatate de forma rotunda, cu diametrul de 3,5 cm, in interiorul careia este inscris indicativul judetului, urmat de codul numeric acordat de DSVSA. Este interzis transportul carnii in alte locuri in scopul comercializarii, precum si expunerea pentru o perioada prelungita de timp la temperatura mediului ambiant”, se precizeaza in comunicatul DSVSA Buzau.

Conducerea institutiei atrage atentia ca organizarea si amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor in zonele in care au fost impuse restrictii din motive de sanatate a animalelor este interzisa, iar sacrificarea si comercializarea mieilor taiati in alte locuri si conditii decat cele avizate/aprobate este interzisa si se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 la 40.000 lei.

 

Cumparati din magazine autorizate!

Cumparati din magazine autorizate!

Inspectorii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Buzau atrag atentia ca normele sanitar-veterinare trebuie respectate nu numai in perioada Sarbatorilor Pascale, ci pe tot parcursul anului, pentru ca sanatatea populatiei si a animalelor sa nu fie in pericol. Institutia exemplifica astfel activitatea desfasurata in acest sens, prin prezentarea sintezei activitatii pe primul trimestru al anului in curs. 811 operatori eonomici care desfasora activitati supuse controlului sanitar veterinar pe raza judetului Buzau au fost verificati in aceasta perioada, iar in urma controalelor au fost identificate atat abateri minore, cat si neconformitati sanctionate contraventional, in 82 cazuri.

Au fost astfel sanctionati contraventional 36 de operatori economici, cu amenzi a caror valoare totala a fost de 43.940 lei, iar alti 46 de operatori economici au fost sanctionati cu avertisment.

Intre abaterile pentru care s-au aplicat sanctiuni au fost: lipsa documentelor de inregistrare sanitara veterinara, desfasurarea unor activitati de comert cu amanuntul in spatiu neaprobat sanitar veterinar, nerespectare normelor de igiena generale si specifice in spatiile de productie, neactualizarea documentelor sanitare veterinare, lipsa procedurilor referitoare la eliminare deseurilor etc.

Complementar sanctiunii contraventionale, intr-unul dintre cazuri s-a dispus suspendare a activitatii, pana la remedierea neconformitatilor.

 


Adaugati un comentariu


 

*