Controverse internationale pe tema unei noi metode pentru corectarea talasemiei

6 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Procedura genetica reusita de cercetatorii chinezi este privita cu oarecare reticenta de lumea medicala internationala,  care priveste problema si din perspectiva etica.

 

Talasemia este o boala genetica ce perturba productia corecta a hemoglobinei – substanta continuta in globulele rosii, ce permite transportul oxigenului prin organism – cauzand o anemie cu potential letal. In cea mai grava forma a sa, Talasemia este asociata unei mutatii punctuale a genei HBB, fiind considerata cea mai raspandita boala ereditara. Circa 200.000 de copii se nasc anual cu talasemie, cele mai multe cazuri fiind consemnate in randul populatiilor din bazinul mediteranean si din Asia.

O echipa de cercetatori chinezi a reusit, recent, corectarea unui defect genetic in cadrul unor experimente efectuate pe embrioni umani purtatori ai mutatiei ce provoaca talasemia, in premiera la nivel mondial. Utilizand o noua tehnica de editare genetica ce modifica la nivel chimic ADN-ul, oamenii de stiinta de la Universitatea Sun Yat-sen din orasul Guangzhou au corectat cu succes una dintre variantele acestei mutatii, in cadrul experimentelor realizate pe embrioni umani neviabili. Metoda folosita de cercetatorii chinezi a functionat intr-un caz din cinci, insa reusita este privita cu reticenta de lumea stiintifica internationala, intrucat ridica anumite probleme ce tin de etica medicala.

 

Astfel, dupa ce rezultatele acestui test au fost publicate intr-o revista de specialitate, Alianta Americana pentru Medicina Regenerativa a solicitat un moratoriu la nivel mondial cu privire la experimentele efectuate pe ADN uman, invocand preocupari de ordin etic si riscurile pe care manipularea genetica l-ar putea provoca.

Specialistii americani sustin ca modificarea genetica a embrionilor cauzeaza adesea alte mutatii neprevazute, potential periculoase, iar  consecintele etice ale manipularii genetice a embrionilor trebuie sa fie examinate indeaproape, deoarece securitatea trebuie sa fie preocuparea principala.

Terapia genetica constituie o alta cale pentru vindecarea pacientilor cu talasemie. In 2010, cercetatorii francezi au prelevat celule stem din maduva osoasa a unui pacient, le-au corectat inserand o gena-medicament in laborator si apoi le-au reinjectat in corpul pacientului. Aproximativ douazeci de oameni au fost tratati de atunci prin aceasta metoda.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*