Cooperare romano-chineza in domeniul Sanatatii

La Institutul Matei Bals din Bucuresti s-a semnat, ieri, primul acord intre cele doua tari. Cu acest prilej, Banicioiu l-a invitat pe oficialul chiez sa investeasca in radioterapia din Romania.

 

medici chinezi

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, si viceministrul chinez al Sanatatii, Ma Xiaowei, au semnat ieri, la Academia Institutului National de Boli Infectioase  Matei Bals, primul acord de cooperare in domeniul sanatatii si al stiintelor medicale.

Prin acordul parafat intre Ministerul Sanatatii din Romania si Comisia Nationala de Sanatate si Planificare Familiala din Republica Populara Chineza, partile vor intari si dezvolta cooperarea reciproca pentru asistenta medicala. Sunt vizate domenii precum medicina primara, prevenirea si controlul bolilor transmisibile, medicina traditionala, stiintele medicale si invatamantul medical, sanatatea mamei si copilului.

Cu aceeasi ocazie, Nicolae Banicioiu si omologul sau chinez au discutat despre demararea unui program de schimb de experti intre cele doua tari.

 

radioterapieIn timpul intalnirii, ministrul roman al Sanatatii a prezentat oaspetelui chinez unul dintre cele mai importante proiecte ale ministerului din acest an, si anume dezvoltarea retelei de radioterapie, sugerand ca producatorii chinezi de aparatura ar putea investi in acest proiect. „Stiu ca Republica Populara Chineza este unul dintre cei mai importanti producatori de dispozitive medicale in domeniul radioterapiei. La sfarsitul acestui an, Ministerul Sanatatii din Romania va demara, cu fonduri de la Banca Mondiala, cel mai important proiect de dezvoltare a retelei de radioterapie si va invit sa investiti in acest domeniu”, i s-a adresat Banicioiu omologului chinez, in timpul intalnirii.

Implementarea programului national de radioterapie va incepe in 2014 si va dura doi-trei ani, conform declaratiilor facute in luna mai de ministrul  Banicioiu care aprecia, la vremea respectiva, ca pacientii trebuie sa fie tratati in Romania, nu in strainatate, unde costurile sunt mult mai mari.

Tot cu ocazia sosirii in Romania, delegatia chineza a efectuat o vizita de lucru la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca si a avut o intalnire cu presedintele Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, Rodica Nassar.

 

radioterapie-elevi-studentiProblema Romaniei in domeniul radioterapiei nu se reduce numai la lipsa aparaturii, ci si la ce  a specialistilor in domeniu, de aceea, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti, in parteneriat cu Institutul Clinic Fundeni au lansat, in aceasta luna, proiectul Program de consiliere pentru elevi si studenti la medicina si practica in imagistica si radiologie”, avand ca obiectiv cresterea ocupabilitatii elevilor inmatriculati in sistemul national de invatamant si a studentilor la medicina si dezvoltarea aptitudinilor de munca ale acestora. 180 de studenti la medicina si 170 de elevi ai scolilor postlineale sanitare vor fi beneficiari ai acestui proiect.

Fiecare student inscris in proiect va beneficia de o subventie de 1.000 lei daca va indeplini toate cerintele impuse stagiului de practica; in urma unui test final se vor acorda 15 premii speciale pentru studentii cu cele mai bune rezultate”, se arata in comunicatul referitor la derularea proiectului. Totodata se va facilita tranzitia de la scoala la activitatea profesionala, prin organizarea de stagii de practica profesionala de radiologie intr-un spital cu traditie de peste 20 de ani in domeniu.

 

radioterapie_oncologicaUn alt obiectiv al proiectui este imbunatatirea oportunitatilor de efectuare a stagiilor de practica in radiologie si imagistica medicala pentru cei 180 studenti ai Facultatii de Medicina din cadrul UMF „Carol Davila” Bucuresti.

In fiecare an se va organiza cate o campanie de informare pentru elevi si studenti, astfel incat acestia sa inteleaga importanta consilierii si orientarii profesionale si cea a efectuarii unui stagiu de practica serios.

Prin practica de radiologie organizata in cadrul proiectului in Departamentul de Radiologie Imagistica Medicala si Radiologie Interventionala din IC Fundeni studentii isi vor dezvolta abilitatile si orizontul medical prin imbinarea notiunilor teoretice cu cele practice, asistand la modalitatile de explorare radio-imagistica ale pacientilor intr-un context clinico-biologic bine stabilit si invatand alaturi de specialistii radiologi cum se analizeaza o examinare radiologica standard, ecografica, CT sau RM si cum trebuie integrata informatia obtinuta in vederea alegerii tratamentului optim pentru pacient, acest lucru presupunand un dialog multidisciplinar si multiparametric”, a declarat prof. univ. dr. Ioana Lupescu, manager proiect.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*