Copii cu malformatii cardiace din tari mai putin dezvoltate, operati in Romania

Am primit ajutor de la altii, acum a venit momentul sa acordam la randul mostru ajutor, celor mai necajiti decat noi. Pana in 2016, 36 de copii cu afectiuni cardiace ar urma sa fie supusi interventiilor chirurgicale care le vor salva viata.

 

momza chirurgie (3)Ani la rand, copiii cu malformatii cardiace din Romania s-au aflat in situatia disperata de a nu putea fi operati, pe de o parte neavand centre de cardiochirurgie pediatrica, iar pe de alta, lipsindu-ne medicii cu aceasta calificare. Am fost ajutati de altii sa punem la punct o retea de spitale publice capabile sa ofere aceste servicii medicale, in buna masura cu ajutorul unor sponsori mai constienti decat statul de urgenta unor astfel de investitii, dupa care a reactionat si statul, in mandatul liberalului Eugen Nicolaescu punandu-se bazele unui proiect de dezvoltare a cardiochirurgiei pediatrice si specializarea personalului medical. In paralel s-au dezvoltat pe aceasta directie si unele spitale private, iar acum, tot acestea dau startul intr-un proiect international prin care copiii cu malformatii cardiace vor fi operati in Romania. Astfel pe langa Programul de dezvoltate a chirurgiei cadriovasculare pediatrice, pe care Ministerul Sanatatii il desfasoara in parteneriat cu medicii italieni, Romania este implicata, tot cu sprijinul italienilor, intr-un proiect international. 36 de copii din tari mai sarace urmeaza sa fie operati pentru acelasi tip de afectiuni, intr-un spital privat din Romania, ales de reprezentantii fundatiei internationale Aiutare I Bambini, care deruleaza proiectul „Inima copiilor”. Operatiile vor fi efectuate in spitalul Monza, iar echipa care va face interventiile este formata din seful Sectiei de chirurgie cardiovasculara pediatrica, medicul Mircea Cotul, asistat de medicul Stefano Marianescho, chirurg cu aceeasi specializare, la un spital din Milano.

 

momza chirurgie (1)Primii doi copii au fost deja operati la finele saptamanii trecute, fiind vorba de doi pacienti din Kosovo. In varsta de un an, respectiv 10 luni, ambilor li se fixase diagnosticul de canal atrioventricular comun partial, o malformatie congenitala asociata de cele mai multe ori cu Sindromul Down, copilul mai mare avand si atriu unic. Inrerventile au fost realizate si cu sprijinul ASVI Italia, organizatie care ofera asistenta psihologica, materiala, morala si de sanatate pentru cei care inca sufera dupa razboiul din Kosovo.

Referitor la motivele care au dus la alegerea spitalului din Romania pentru desfasurarea acestui program,  Forti Umberto, presedintele A.S.V.I. Italia a declarat ca aici „exista o echipa multi-disciplinara specializata si cu o experienta vasta de lucru impreuna, care lucreaza de 17 ani in aceeasi formula, infrastructura cu circuite speciale, echipamente de ultima generatie, metode de tratament moderne, ingrijire medicala centrata pe confortul pacientului. Ne-a bucurat sa descoperim un loc in care conditiile medicale de exceptie sunt la preturi convenabile”.

 

momza chirurgie (2)Fundatia Aiutare I Bambini activeaza de 14 ani, timp in care a ajutat peste un milion de copii, din 72 de tari, finantand 1.145 de proiecte.

Proiectul Inima Copiilor demarat in Romania, este al doilea de acest gen, primul desfasurandu-se intre anii 2005 si 2014. In acest interval, au fost salvate vietile a peste 1.000 de copii cu afectiuni cardiace severe, suma totala investita in acest scop fiind de peste un miliona de euro.

Dupa cum a declarat Luca Mitello, directorul general al spitalului Monza, in cadrul acestui program, pe langa cei 36 de copii proveniti din tari sarace, fara conditii medicale, vor fi operati si cate 2-3 pacienti din Romania, cheltuielile urmand a fi suportate de fundatia Monza. „In timp ce romanii trimit copiii la spitalele din Germania sau Italia, iata ca organizatiile internationale au ales Romania pentru interventiile cardiovasculare intrucat exista aceleasi conditii, la preturi de cinci ori mai mici. Pe langa acest proiect social, prin intermediul Fundaţiei Monza, sustinem si interventiile la 2-3 copii romani pe luna”, a precizat in acest sens Luca Mitello.

 


Adaugati un comentariu


 

*