Copiii care petrec mult timp in fata televizorului risca sa devina diabetici

Ce mai multi tind sa isi pastreze obiceiul si la maturitate, preferand un stil de viata sedentar in locul unuia activ, iar din aceasta cauza se aleg cu o serie de probleme de sanatate.

 

copii-televizorLa sfarsitul unei zile foarte aglomerate, pentru multi dintre parinti este foarte usor sa ia copilul si sa il aseze pe o canapea in fata televizorului, pentru a-l tine ocupat in timp ce ei se ocupa de treburile casnice.

Oamenii de stiinta ii avertizeaza insa ca in acest fel parintii favorizeaza, fara sa-si dea seama, inducerea unui obicei care ii va urmari pe copiii lor pe toata viata. Un studiu desfasurat pe durata a 30 de ani in Marea Britanie a demonstrat ca acei copii care isi petrec ore intregi uitandu-se la televizor au sanse foarte mari ca la maturitate sa aiba un stil de viata sedentar si probleme grave de sanatate, intre care preponderente sunt afectiunile diabetice si cele cardiovasculare.

Studiul s-a bazat pe informatiile obtinute de la 6.000 de participanti si arata ca modalitatea de petrecere a timpului liber in perioada copilariei poate influenta sanatatea individului timp de decenii, in perioada maturitatii. Astfel, copiii care petrec mult timp in fata televizorului vor deveni, cel mai probabil, adulti sedentari, lipsa de miscare avand implicatii negative asupra sanatatii lor.

 

sedentarism  2In 1980, cand participanţii aveau varsta de zece ani, cercetatorii au realizat un set de interviuri referitor la starea lor de sanatate si obiceiurile de petrecere a timpului liber. Printre intrebarile puse s-a numarat si cea referitoare la timpul petrecut in fata televizorului. Respondentii au avut trei optiuni de raspuns: „niciodata”, „uneori” si „des”.

Oamenii de stiinta au revenit cu intrebari si in 2012, cand participantii la studiu aveau varsta de 42 de ani. I-au chestionat pe acestia din nou, referitor la stilul de viata, iar printre raspunsurile solicitate s-a aflat si cel referitor la numarul de ore petrecute saptamanal in fata televizorului. Cercetatorii au descoperit astfel ca obiceiurile din copilarie se mentin si in timpul vietii adulte, iar consecintele nu sunt deloc incurajatoare pentru starea de sanatate a subiectilor.

 

sedentarism (2)Potrivit studiului, 83 la suta dintre participantii care petreceau mai mult de trei ore zilnic in fata televizorului la varsta de 42 de ani, urmarisera des emisiuni TV si la varsta de 10 ani.

De asemenea, adultii care urmareau programe TV cel putin trei ore zilnic, aveau o stare de sanatate slaba sau chiar proasta, cei mai multi fiind supraponderali sau chiar obezi. Ce-i drept, exista si o posibila componenta mostenita, cei mai multi raportand ca si tatii lor fusesera supraponderali.

Cercetarea sugereaza insa ca interventiile necesare pentru reducerea timpului petrecut in fata televizorului trebuie sa fie tintite asupra copiilor si a parintilor lor. Astfel de initiative ar putea nu numai sa-i ajute pe copiii din prezent, ci si sa reduca timpul petrecut in fata ecranului televizorului sau al calculatorului in cazul generatiilor viitoare. Acest lucru ar aduce foarte multe beneficii, studiul aratand ca privitul la televizor este asociat si cu alte comportamente cu risc legat de sanatate, cum ar fi consumul de alimente cu continut energetic foarte ridicat si fumatul.

 


Categorii: Actual, Analiza, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*