„Cornul si Laptele” i s-au pus in gat premierului Ponta

20 martie 2013 | 0 comentarii |

El a declarat, marti, ca Guvernul intentioneaza sa renunte la programul „Cornul si Laptele”, iar banii vor fi directionati catre programele after-school, din aceasta toamna.

 

Pare ciudat ca un premier social-democrat vrea sa anuleze Programul „Cornul si Laptele”, care pentru multi copii din aceasta tara este singura sursa de alimentatie cat de cat normala pentru varsta lor.

Chiar daca nu exista o evaluare a impactului unei astfel de masuri,  premierul a declarat ieri, ca se risipesc banii cheltuiti pe acest program, pentru ca multi copii nu consuma aceste alimente, astfel ca din aceasta toamna, banii vor fi redirectionati catre programele after-school.

Vreau aceiasi bani sa incercam sa-i folosim la ceva mai util, de exemplu la after-school, pentru ca in acest moment sunt copii care intr-adevar au nevoie si vin la scoala si e bine pentru parinti – vorbesc de cei din familii modeste, unde programul isi atinge scopul – si sunt foarte multi copii care nu mananca nici cornul respectiv, nu beau laptele, il arunca, il irosim absolut degeaba, a sustinut Ponta.

Premierul a mai precizat ca un program „mai tintit” pentru cei care au nevoie de ajutor, precum after-school, ar fi mai potrivit pentru a fi finantat de la bugetul de stat.

Intrebat daca sumele din programul „Cornul si Laptele” asigura necesarul pentru programele de after-school, Ponta a declarat ca „o sa facem o evaluare, pentru ca orice asemenea program poate fi facut incepand cu anul scolar din toamna.

In contextul in care romanii sunt printre europenii care consuma cel mai putin lapte si produse lactate pe cap de locuitor, iar deficienta de calciu este instalata la 7 din 10 romani, dar si pentru ca multi dintre parinti isi trimit copiii la scoala mai mult pentru a manca aceste produse, iar acolo unde alti copii nu le consuma le cer pentru a avea ce manca si acasa, impreuna cu fratiori mai mici sau mai mari, este greu de presupus ca masura anuntata de premier va avea alt rezultat decat abandonul scolar, cu efecte dezastruoase si asupra sanatatii…

Programul „Cornul si laptele” a fost introdus in scoli de guvernul condus de Adrian Nastase, in 2002. Beneficiarii sunt copiii din gradinite si din scoli generale. Anual, peste doua milioane de copii beneficiaza de acest program.

In 2011, atunci cand Guvernul Boc punea problema eliminarii programului, fostul premier Nastase scria pe blogul sau ca acest lucru ar fi echivalent cu desfiintarea scolilor pentru ca nu produc destule genii sau a spitalelor pentru ca inca se moare…

S-ar putea insa ca alta sa fie explicatia intentiei premierului, anume c s-au cam terminat banii guvernului pe care il conduce si asa cum vedem si in Sanatate sau alte domenii, singura masura de supravietuire este sa se faca economii.


Adaugati un comentariu


 

*