Creierul uman uraste intalnirile lungi

23 iulie 2012 | 0 comentarii |

Sedintele lungi si dese, esecul marilor succese – asa s-ar putea concetra concluziile unui studiu efectuat de cercetatori americani in privinta capacitatii creierului de a reactiona in cazul unei agende incarcate.

 

Creierul uman oboseste si devine neproductiv  in cazul unei agende incarcate, de aceea psihologii si psihiatrii recomanda evitarea unor sedinte lungi, pentru ca oricat de interesante ar fi ideile prezentate in cadrul acestora, efectul ar putea fi contrar pentru un creier ul obosit, care asteapta pauza la fel ac un scolar mai putin constiincios.

Specialistii sustin ca „indesand” multe subpuncte pe agenda zilnica de activitate nu obtinem decat efectul contrar. „Productivitatea are de suferit in momentul in care toata lumea observa ca agenda este prea plina si nu poate fi indeplinita in timpul propus. In acest context, oamenii se concentreaza asupra timpului ramas pana la urmatoarea pauza, iar intalnirea se soldeaza cu esec”, explica dr. Maria Cristache, medic psihiatru.

„Creierul doreste sa aiba o tinta, sa simta ca nu a lucrat in zadar. Daca in zona subliminala se inmagazineaza mesajul potrivit caruia targeturile nu vor fi oricum atinse, atunci dispare motivatia”, mai spune medicul psihiatru.

 

Sedintele prea lungi sunt ineficiente

 

Potrivit studiului amintit, intalnirile de o zi sau doua sunt prea lungi. Creierul uman nu ramane angajat in subiectele discutate nici macar jumatate din acest timp. „Poate fi logic sa avem multe intalniri, pentru ca avem multe de facut. Dar sa nu uitam ca rationamentul nu va schimba modul de functionare a creierului. De aceea, in cadrul intalnirilor s-ar putea sa simtim ca am facut pe dracu’-n patru, cand de fapt n-am rezolvat nimic. Cand creierul lucreaza, el poate indeplini lucruri marete – dar centralizarea eforturilor unui grup intr-o agenda nu reprezinta cel mai bun mod de realizare a unui plan maret. Oamenii trebuie sa coalizeze in jurul unei idei, sa lucreze ca un intreg si totodata sa testeze diverse moduri de indeplinire a targeturilor”, explica si dr. Celine Toader, medic de medicina muncii.

Medicul mai spune ca prezentarile stufoase, in PowerPoint, pot duce de asmenea la esecul afacerii, te fac sa simti nevoia sa iei o pauza, pentru ca nimeni nu poate procesa informatiile in cateva momente, in care slide-ul este afisat pe ecranul videoproiectorului. „Creierul doreste idei servite pe tava, cu limpezime, si te rasplateste cu atentia sa”, mai spune medicul.

 

Contagiunea psihosociala

 

Intalnirile „standard”, plicticoase, contribuie la extenuarea de grup si duc la ceea ce se poate numi „contagiune psihosociala”, mai spun specialistii. In momentul in care  unii oameni sa inceapa sa se foiasca sau sa se joace pe smartphone, contagiunea s-a extins!

„Creierul nostru functioneaza pe baza unor recompense. Daca participam la o intalnire doar pentru a avea sansa de a fi prezenti si la urmatoarea, atunci totul a fost in van. Multe sali de intalniri sunt dotate cu un sevalet, pentru ca participantii sa-si poata nota ideile, sugestiile, intrebarile sau alte ganduri adiacente agendei de afaceri, care ar putea fi dezbatute in viitor. Cele mai multe sunt inutile, dar unele idei pot fi geniale. Din pacate, cu cele mai bune idei nu se intampla adesea nimic ulterior, iar asta poate inhiba creierul. Cand toata lumea stie ca singurul motiv real pentru organizarea intalnirii este sa vada cum pot fi indeplinite cifrele, creativitatea este lasata la intrare. Structurarea intalnirilor in jurul cifrelor si statisticilor legate de performanta NU reprezinta cea mai buna modalitate de mobilizare a angajatilor. Ideile sunt cele care ne motiveaza, iar dezvoltarea lor va determina veniturile”, arata psihologul Petrica Alexa, atragand insa atentia ca cei mai multi antreprenori procedeaza exact invers.

In concluzie, pentru a stimula creierul, trebuie sa fii original. Oamenii au nevoie de o oportunitate prin care sa isi puna ideile in aplicare. Sacrificarea creativitatii in favoarea procedurilor „babesti” nu va determina niciun rezultat pozitiv, indiferent cat de multe prajituri si sucuri sunt disponibile la protocol.


Categorii: Mind & Spirit

Adaugati un comentariu


 

*