Crește numărul de paturi de Terapie Intensivă Neonatală din maternități și spitalele de pediatrie

25 octombrie 2022 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că printr-un program realizat în cadrul PNRR, numărul de paturi de terapie intensivă pentru nou-născuţi va creşte cu 124, alte 90 de paturi ATI Neonatologie vor fi dotate complet și vor fi achiziționate 12 „spitale mobile” pentru nou-născuții aflați în stare critică.

 

România se menține printre primele locuri în Uniunea Europeană la mortalitatea infantilă, cu o rată de 5,6 la 1.000 de copii născuți vii în 2020 (potrivit datelor publicate de INS în februarie 2022), iar cauzele principale sunt nașterile premature și lipsa infrastructurii necesare pentru a-i ajuta pe toți acești copii.

Cele peste 80 de milioane de euro alocate de Ministerul Sănătății pentru investiții în infrastructura necesară tratării pacienților critici nou-născuți, prin Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ar putea contribui substanțial la reducerea acestor statistici nedorite și la salvarea multor copii.

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, împreună cu dr. Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției ATI Nou Născuţi de la Spitalul pentru copii „Marie Curie”, a prezentat, într-o conferință de presă, un program cuprins în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, prin care se urmărește „în primul rând” ca toți copiii care au probleme serioase de sănătate să aibă acces la servicii de sănătate de calitate.

Ministrul Sănătății a menționat că este vorba despre un program comprehensiv, care are cinci obiective prin care se dorește creșterea calității actului medical și salvarea copiilor care se nasc cu probleme deosebite de sănătate.

 

Alexandru Rafila

Unul dintre aceste obiective este creșterea „cu 124 de paturi, faţă de cele existente, dotate complet, a numărului de paturi de Terapie Intensivă din maternități și spitalele de pediatrie.La cel de-al doilea obiectiv va fi şi completarea dotării existente în momentul de faţă pentru încă 90 de paturi”, a precizat ministrul Rafila. Ministrul Sănătății a informat, totodată, că urmează să se achiziţioneze și 12 unităţi mobile de Terapie Intensivă Neonatală, care costă aproximativ 600.000 de euro fiecare, „extrem de importante pentru ca un copil să poată să ajungă într-una dintre maternităţile de grad 3 în condiţii de siguranţă”, așa cum a afirmat ministrul Sănătății.

În cadrul aceluiași proiect vor fi amenajate şi opt centre regionale pentru formarea resursei umane, pentru că „fără resursă umană calificată toate aceste lucruri sunt inutile”. Vor fi amenajate și organizate opt centre de formare regională pentru personalul medical „acolo unde există instituţii universitare sau există formatori care pot să pregătească specialişti în domeniu. Nu este un lucru uşor, durează. Nu trebuie să uităm că aceste structuri trebuie să funcţioneze în program permanent”, a explicat ministrul Rafila.

Un alt obiectiv important prevăzut în proiect este „screeningul şi prevenţia malformaţiilor congenitale cardiace”, dar și pentru alte afecțiuni. „Este bine ca toţi copiii să beneficieze de posibilitatea de a face un astfel de screening şi pentru alte afecţiuni, de exemplu retinopatia de prematuritate. Această componentă oferă 260.000 de euro pentru screening pentru maternităţile de grad 3, iar pentru maternităţile de grad 2 sunt 45.000 de euro”, a mai spus Alexandru Rafila.

 

Dr Catalin Cirstoveanu

Dr. Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de Terapie Intensivă Nou Născuţi de la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Marie Curie”, a apreciat că ziua în care a avut loc eclipsa de Soare „pare o zi cosmică și pentru Neonatologia din România”. Medicul a subliniat că această specialitate medicală, fiind relativ nouă în țara noastră, are încă multe neajunsuri, iar PNRR va ajuta la recuperarea unora dintre ele.

Dr. Cîrstoveanu a arătat că, în mod normal, la populația pe care o are, România ar trebui să dispună de aproximativ 400 de paturi ATI pentru nou-născuţi, iar la ora actuală „avem în jur de 200 – 250, cu mare îngăduinţă”. Subliniind că aceasta este „o problemă pe care o avem de când ne ştim noi” și că „nu am făcut nimic noi, ca ţară, pentru asta”, medicul consideră că „astăzi este un lucru foarte important” faptul că se va investi în neonatologie. Prin proiectul din PNRR se încearcă atingerea fiecărui obiectiv important din neonatologie și „în primul rând infgrastructura”, a subliniat dr. Cîrstoveanu. „Noi încercăm să-i tratăm pe toți (copiii -n.r.). Încercăm să creăm minimum 100 de paturi, dar ne dorim 124 de paturi”, a afirmat medicul, care a menționat că și-ar dori ca „toți managerii de spital să-și ia în serios funcția și să participe la dezvoltarea țării, indiferent de ce culoare politică sau de ce alte convingeri au ei”.

 

Dr Cătălin Cîrstoveanu a mai spus că este absolut necesar ca toți managerii să facă eforturi pentru a diminua „listele interminabile de pacienți care, trebuie să recunoaștem, de multe ori nu mai ajung să fie îngrijiți”. Recunoscând că paturile existente astăzi, pe care „noi le numim de terapie intensivă, dar cu toţii ştim că nu toate sunt chiar paturi de terapie intensivă, pentru că nu toate sunt utilate cum trebuie”, medicul spune că „în fiecare unitate de nivel 3, din spitalul Academiei, din spitalele de pediatrie care îngrijesc pacienți nou-născuți cu probleme critice, toți aceștia (managerii – n.r.) trebuie să facă eforturi pentru a crea, a utila și reutila maximum cinci paturi pe care noi astăzi le numim paturi de terapie intensivă neonatală”.

Dr. Cîrstoveanu a menționat că, în vederea valorificării eficiente a fondurilor din PNRR trebuie avut în vedere și „cum punem noi diagnostice și cum prevenim noi afecțiuni grave la pacienții noștri. Acesta a subliniat că este important ca anumite afecțiuni precum retinopatia de prematuritate, afecțiunile cardiace etc. să fie identificate la vârste foarte mici, când pot fi tratate, dar pentru ca acest lucru să fie posibil, consideră că atât medicii din maternități cât și cei din spitalele de pediatrie trebuie să fie instruiți așa cum trebuie, să știe cum și ce să facă.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*