Cristian Busoi a renuntat la functia de presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate

27 februarie 2014 | 1 comentariu |

Acesta si-a prezentat ieri demisia, in aceeasi zi cu ex-ministrul Eugen Nicolaescu, ca urmare a ruperii aliantei USL si a retragerii liberalilor de la guvernare.

 

Presedintele CNAS, Cristian Busoi

Presedintele CNAS, Cristian Busoi

Divortul dintre PNL si PSD, principalele formatiuni aflate la putere, a generat o serie de schimbari la varf in domeniul Sanatatii, demisia ministrului Eugen Nicolaescu fiind urmata la scurt timp de cea a presedintelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Busoi, membru al PNL. Acesta a fost numit la conducerea CNAS in urma cu opt luni, la acel moment renuntand la calitatea de europarlamentar pentru a prelua conducerea institutiei, decizie pe care spune ca nu o regreta. Cristian Busoi a fost la un pas de a ajunge ministrul Sanatatii, fiind favorit pentru a-l inlocui pe Eugen Nicolaescu, care ar fi urmat sa preia portofoliul de la Finante. Aceste „miscari de trupe” nu au mai avut insa loc, intrucat liberalii s-au retras de la guvernare, astfel ca atat Eugen Nicolaescu cat si Cristian Busoi au fost nevoiti sa-si prezinte demisiile.

Pentru ca orice final de mandat reprezinta si un moment de bilant, Cristian Busoi a sustinut, ieri, o conferinta de presa in cadrul careia a prezentat realizarile si esecurile inregistrate in cele opt luni cat s-a aflat la conducerea CNAS. Cu acerasta ocazie, a declarat ca cel mai important proiect in care s-a implicat este cardul national electronic de sanatate, iar singurul sau regret la final de mandat este legat de faptul ca nu poate duce la bun sfarsit respectivul proiect.

 

card_de_sanatateReferitor la acest proiect, presedintele demisionar a estimat ca pana la inceputul anului viitor, decontarea serviciilor medicale s-ar putea realiza doar pe baza cardului electronic de sanatate si ca acesta va fi folosit, in prima faza, in cadrul unui proiect pilot ce se va desfasura in centrele de dializa. Am accelerat la maximum procesul privind cardul electronic de sanatate. Primul card de sanatate a fost tiparit in data de 16 iulie 2013. In prezent sunt tiparite si personalizate peste 6 milioane de carduri. Am realizat modificarea solutiei informatice pentru achizitionarea unor cititoare ieftine si a fost demarata procedura de distribuire a cardului de sanatate prin servicii postale. In acest sens, am obtinut modificari legislative. Sper ca acest lucru sa fie dus la bun sfarsit in acest an. Estimam ca, cel tarziu, la inceputul anului 2015, decontarea serviciilor medicale s-ar putea realiza numai pe baza cardului de sanatate” a declarat Cristian Busoi la bilantul celor opt luni de mandat in fruntea CNAS.

 

farmacieLa capitolul realizari, fostul presedinte al CNAS a mai mentionat Dosarul Electronic de Sanatate, care din 21 martie va fi testat, timp de o luna, dupa care va intra in productie. Dosarul este de fapt un instrument de verificare a starii de sanatate in timp real a pacientului, datele putand fi urmarite on-line si usurand astfel activitatea de diagnosticare. Totodata, Cristian Busoi a declarat ca se poate lauda si cu aducerea la zi a platilor pentru medicamente si materiale sanitare, evidentiilnd aici si meritele Ministerului Finantelor si Ministerului Sanatatii. „Astazi, aceste plati se fac la 60 plus 30 de zile, conform legislatiei. Am insistat si pentru disciplinarea platilor in sanatate. Luna februarie este prima luna in care nu au fost inregistrate restante. Pentru prima data nu s-au mai angajat credite din bugetul anului urmator si au fost desfiintate listele de asteptare pentru bolnavii de hepatita si cele de asteptare pentru acordarea de dispozitivele medicale in aproape toate judetele”, a mai spus Busoi.

 

spital ploiestiDe mandatul sau se leaga si infiintarea structurii specializate de control din cadrul CNAS, abilitata sa faca verificari in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate si avand rolul de a coordona, monitoriza, investiga si combate fraudele in cadrul acestui sistem. Directia Generala de Monitorizare, Control si Antifrauda a desfasurat prima actiune de control la finalul anului trecut, in urma neregulilor depistate, dispunandu-se retinerea sumei  echivalente cu unu la suta  din valoarea de contract aferenta lunilor in care au fost identificate nereguli, aproximativ 1.500.000 de lei, pentru 8 din cele 10 spitale controlate.

In ceea ce priveste programele de sanatate, fostul presedinte al CNAS s-a laudat cu progresele importante facute in Programul de oncologie, reamintind faptul ca de la 1 septembrie 2013 s-au desfiintat listele de asteptare pentru pacientii cu afectiuni oncologice. „In septembrie nu au mai existat dosare in asteptare pentru tratamentul afectiunilor oncologice cu aprobarea CNAS. Toate dosarele care au corespuns criteriilor de includere in tratament au fost aprobate. Astazi, 7.500 de pacienti cu afectiuni oncologice primesc tratament cu aprobarea CNAS, a mai declarat Cristian Busoi.

 

cabinet stomatologicDeocamdata, nu a fost desemnat inca cel ce il va inlocui pe Busoi in fruntea CNAS, toata atentia fiind concentrata in acest moment in directia noului ministru al Sanatatii, Nicolae Banicioiu. Desi nu au fost facute declaratii oficiale in acest sens, se pare ca acesta se bucura deja de o puternica sustinere mai ales din partea medicilor dentisti. Aceasta, pentru ca si Banicioiu este la baza medic stomatolog si se presupune ca ar cunoaste foarte bine problemele cu care se confrunta cei care isi desfasoara activitatea in acest sector.. Desi, deocamdata, are statut de interimar si nu se stie daca va fi numit permanent in functie, medicii dentisti spera ca acesta va avea printre prioritati includerea in pachetul de servicii de baza a unor interventii stomatologice, stiut fiind ca stomatologia este cel mai vitregit sector in aceasta privinta.

 


Categorii: Actual, Analiza, C.A.S.

Comentarii (1)

  1. Elena Manea spune:

    Avem o clasa politica iresponsabila, careia nu-i pasa de poporul, sau electoratul sau, cum vrea sa ne zica!
    Sa va fie rusine, domnilor, ca puneti interesele personale pe primul plan!
    Si sa ne fie rusine si noua, ca nu ne MATURIZAM si nu VA TAXAM LA VOT!

Adaugati un comentariu


 

*