Criza imunoglobulinelor l-a bagat pe ministrul Bodog in priza

31 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Oficialul s-a intalnit, astazi, cu parintii copiilor afectati de lipsa acestui medicament de pe piata romaneasca si le-a promis ca in curand vor fi disponibile medicamentele, achizitionate prin procedura de urgenta.

 

Criza de imunoglobuline, care se perpetueaza de cateva luni bune in Romania, a adus la disperare pacientii si parintii copiilor care au nevoie de aceste medicamente pentru a trai. Lipsa acestor medicamente a fost anuntata de pacienti si parinti pe site-ul medicamentelipsa.ms.ro inca de luna trecuta, dar reprezentantii Ministerului Sanatatii au raspus ca este o problema de productie si ca din noiembrie ar urma ca produsele sa ajunga din nou pe piata.

In 2016, fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, decidea ca imunoglobulinele, incluse de OMS pe lista „medicamentelor esentiale”, care nu trebuie sa liseasca din nicio tara si care sunt compensate 100%, vor fi mai scumpe, astfel incat sa se elimine riscul de a disparea de pe piata.

Noul ministru, Florian Bodog, a decis, insa, potrivit promisiunilor din programul PSD-ALDE, scaderea pretului tuturor medicamemntelor, asa ca minunea, ca orice minune, a disparut, iar efectul negativ a aparut fara intarziere.

 

Rozalina Lapadatu

In luna august, Rozalina Lapadatu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Boli Autoimune, tragea un semnal de alarma public, aratand ca ultimele doua firme care aduceau imunoglobuline in Romania au depus deja notificare de retragerede pe piata. In acest context si anticipand consecintele, ea solicita Ministerului Sanatatii sa gaseasca solutii la aceasta problema care pune in pericol viata pacientilor, cerand sa fie prezentate aceste solutii cat mai urgent.

 „Exista pacienti cu anumite afectiuni, cum ar miastenia gravis, care au nevoie de imunoglobuline doar cand sunt in puseu, dar exista si pacienti care sufera de diferite imunodeficiente care fac in mod constant, in fiecare luna. Lipsa imunoglobulinei inseamna totul pentru ei, pot sa moara daca nu-si fac imunoglobulinele si atunci situatia e foarte grava”, arata Rozalina lapadatu, mentionand ca asteapta un raspuns de la ministrul Sanatatii, pe care l-a notificat in acest sens, dar se pare ca efectele au fost nule, cata vreme medicamentele au disparut de pe piata, iar aprovizionare din alte surse nu s-a facut.

 

Solutia nu numai ca nu a venit, dar si stocurile „anemice” existente au ajuns la epuizare, asa ca pacientii si apartinatorii acestora, ca si medicii care ii trateaza, au ajuns la disperare. In plus, cele cateva fiole care mai sunt disponibile sunt doar dintr-un singur tip de imunoglobulina, asa ca cei care au nevoie de un alt tip, raman in continuare fara tratament si fara speranta.

Parintii copiilor cu imunodeficienta primara, spre exemplu, spun ca lunar, acestora ar trebui sa li se administreze intre 4 si 50 de flacoane cu imunoglobulina. In conditiile in care acest tratament nu este asigurat gratuit, asa cum au dreptul, legal, viata pacientilor este in pericol. Celor mai multi dintre ei le este imposibil sa poata achizitiona tratamentul contra-cost, in conditiile in care un singur flacon costa 100 de euro.

Astazi, zeci de parinti, pacienti si medici au protestat in fata Ministerului Sanatatii, cerandu-si dreptul la viata.

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog le-a transmis, in fuga, ca lipsa imunoglobulinei de pe piata romaneasca se datoreaza problemelor de productie inregistrate de firmele producatoare. Le-a promis insa ca Ministerul Sanatatii continua demersurile demarate prin Compania Nationala „Unifarm” pentru aprovizionare prin procedura de nevoi speciale.

 

Intr-un comunicatul remis presei, ministrul Sanatatii transmite ca s-a intalnit astazi cu parintii copiilor afectati de deficienta de imunoglobulina si cu reprezentatii asociatiilor de pacienti si ca le-a cerut companiilor producatoare mai multa responsabilitate in legatura cu asigurarea medicamentelor pe piata.

 „Este o situatie care se regaseste in spatiul european, motiv pentru care voi discuta subiectul la Consiliul ministrilor care se va organiza la inceputul lunii decembrie la Bruxelles. Exportul paralel si instiintarile din ce in ce mai dese ale companiilor privind problemele de productie se transforma intr-o situatie de sanatate publica nu numai in Romania”, a declarat ministrul Florian Bodog dupa intalnire, se arata in comunicatul MS.

Maine, ministrul Sanatatii a solicitat de urgenta o intalnire cu firmele producatoare de imunoglobulina pentru a identifica solutiile de aprovizionare si a verifica daca aceste companii au respectat prevederile legale privind procedurile de aprovizionare, iar la intalnire au fost invitati si reprezentantii pacientilor.

In plus, ministrul Sanatatii promite ca astazi va vorbi cu omologul bulgar pentru a verifica situatia stocurilor de imunoglobulina din aceasta tara, Romania si Bulgaria avand Acord de colaborare pentru achizitia comuna de medicamente.

Potrivit MS, Compania  „Unifarm” a achizitionat 6.000 de fiole de imunoglobulina, dar deocamdata, acestea nu pot fi valorificate, pentru ca nu detine inca certificatul de calitate fara de care medicamentele nu pot fi utilizate.

(sursa imagini protest: Stirile TVR)

 


Adaugati un comentariu


 

*