Crucea Rosie din Romania implineste 139 de ani

3 iulie 2015 | 0 comentarii |

Evenimentul va fi marcat printr-o serie de activitati umanitare si o receptie oferita la Palatul Elisabeta, de catre Principesa Margareta, noul presedinte al organizatiei.

 

crucea rosie vecheCea mai veche si mai cunoscuta organizatie umanitara din Romania, Crucea Rosie, implineste maine, 139 de ani de la infiintare. Istoria sa este strans legata de evenimentele importante ale istoriei Romaniei din perioada de constituire, data de nastere a Societetii Nationale de Cruce Rosie din Romania fiind 4 iulie 1876. Personalitati importante ale vremii, precum Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Gr.G. Cantacuzino si dr. Carol Davila si-au pus semnatura pe actul de infiintare.

Primul sediu al Crucii Rosii a fost in cladirea in care functioneaza in prezent Spitalul Coltea, iar primul presedinte a fost Printul Dimitrie Ghica.

La nici trei saptamani de la infiintare, in ziua de 20 iulie 1876, prima ambulanta a Crucii Rosii Romane a plecat intr-o misiune umanitara pe frontul sarbo-turc de la sud de Dunare. Pe baza solidaritatii, prima misiune a Crucii Rosii Romane avea menirea de a acorda ajutor medical militarilor raniti, indiferent de tabara din care faceau parte. Aveau sa urmeze apoi si alte misiuni, mult mai ample si mult mai riscante, Crucea Rosie fiind prezenta pe fronturile Razboiului de Independenta, Razboiului Balcanic, cat si pe cele ale primului si al doilea Razboi Mondial.

 

Regina Maria si infirmiere voluntare

Regina Maria si infirmiere voluntare

Prin Statulul Crucii Rosii adoptat in 1876, femeile nu puteau face parte din conducerea organizatiei. De aceea, in 1906, au pus bazele Societatii de Cruce Rosie a doamnelor din Romania”, prima presedinta aleasa fiind Irina Campineanu. Societatea activa in paralel cu cea infiintata in 1876 si se ocupa cu strangerea de fonduri pentru ajutorarea in caz de razboi si calamitati, pregatea personal voluntar, coopta doamne devotate din aproape toate orasele tarii. In 1915, Adunarea Generala a Societatii Nationale de Cruce Rosie a aprobat fuziunea celor doua entitati. Cu acest prilej, Regina Maria, sub al carei patronaj se afla Crucea Rosie la acea vreme, a adresat romanilor urmatorul mesaj: „Crucea Rosie, nadejdea tuturor in timp de pace, ca si in razboi, nu trebuie sa piara. Cu totii, de la mic la mare sa o sprijinim cu evlavie, cu insufletire, cu nesfarsita dragoste”.

Crucea Rosie a efectuat si efectueaza nenumarate misiuni umanitare si pe timp de pace, fiind de fiecare data alaturi de populatia afectata de calamitatile naturale (asa cum a fost cutremurul din 1977), precum si de persoanele defavorizate.

 

Principesa Margareta a Romaniei

Principesa Margareta a Romaniei

Aniversarea a 139 de ani de la infiintarea Crucii Rosii are loc la putin timp dupa ce, in fruntea organizatiei, a fost ales un nou presedinte, in persoana Principesei Margareta, asa ca aceasta va fi amfitrioana unui eveniment organizat special pentru aceasta ocazie. Este vorba despre o receptie care va avea loc maine, la Palatul Elisabeta, unde sunt invitati voluntari ai Crucii Rosii de la toate filialele din tara, precum si parteneri ai organizatiei in diferitele actiuni umanitare pe care le desfasoara.

Totodata, in tara vor fi organizate o serie de activitati care vor marca acest eveniment. La Buzau, voluntarii Crucii Rosii se pregatesc sa participe la o serie de actiuni caritabile care vor avea loc la inceputul saptamanii viitoare, Floarea Barzu, directorul filialei locale declarand ca prefera sa marcheze ziua Crucii Rosii prin munca.

Personalitati iubite de publicul din Romania s-au implicat si continua sa se implice in sprijinirea activitatii Crucii Rosii. Margareta Paslaru, membru de onoare al organizatiei, s-a dovedit una dintre cele mai active dintre acestea, iar Iuliana Tudor a fost desemnata primul ambasador al Crucii Rosii.

 

crucea rosie buzau ajutoareAnul trecut, Crucea Rosie Romana a sprijinit 272.968 de familii si persoane singure cu alimente de baza, produse de igiena, articole de imbracaminte si incaltaminte si rechizite. Desi anul trecut, Romania nu a fost afectata de dezastre semnificative, Crucea Rosie Romana a avut 139 de interventii in situatii de urgenta precum incendii, canicula, inzapezire sau alunecari de teren, 30.635 de persoane beneficiind de sprijin material. Mai mult de 30.000 de persoane localizate in zone de risc au beneficiat de programe de pregatire pentru a sti cum sa actioneze in caz de dezastre si peste 20.000 de persoane au fost pregatite in acordarea primului ajutor de baza.

Donarea de sange voluntara si neremunerata s-a situat, de asemenea in atentia Crucii Rosii, astfel 3.807 persoane au donat sange. La nivel national s-au derulat 179 de programe si proiecte sociale si 205 de proiecte si campanii de educatie pentru sanatate. Prin serviciul „Cautari persoane” au fost  solutionate 226 de cazuri pentru restabilirea legaturilor cu familia. Promovarea valorilor umanitare, activitate specifica Crucii Rosii, s-a materializat prin actiuni de informare adresate tinerilor si astfel peste 4.000 dintre acestia stiu mai mult despre toleranta, respect si umanitate.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*