Cui ii mai pasa ca nu avem medici?

11 aprilie 2016 | 0 comentarii |

Guvernul a prelungit cu 36 de luni varsta pana la care pot primi locuinte ANL tinerii medici si profesori, dar autoritatile locale si candidatii care se bat sa castige noile alegeri au alte preocupari…

 

bolnavi ATINe plangem ca ne pleaca medicii din tara, iar spitalele sunt in situatia disperata de a nu mai avea specialisti. Bolnavii ajung de multe ori in stare critica la spital, pentru ca lipsa de specialisti ii determina sa amane pana in ultima clipa sa apeleze la medic. Dar si in aceste conditii, pe langa faptul ca sanatatea si chiar viata le este in pericol, pot avea nesansa sa nu fie ingrijiti cum ar trebui, tot din lipsa de medici. Sunt unitati medicale care si-au inchis sectii, din cauza ca nu au specialisti. Strainii primesc absolventii nostri cu bratele deschise, dar noi nu facem nimic pentru a-i pastra sa ne ingrijeasca sanatate.

Doctorii se plang si chiar au iesit in strada ca sa reclame aceste anomalii, toata lumea le da dreptate, dar nimeni nu face nimic pentru a indrepta lucrurile. Pe langa faptul ca profesionistii din sanatate au salarii de 10-15 ori mai mici decat colegii lor care pleaca sa lucreze in strainatate, nici locuinte nu li se pun la dispozitie, pentru a-i determina sa ramana in tara, desi exista cadrul legal pentru aceasta masura. Doar cateva comunitati s-au straduit, de-a lungul anilor, sa construiasca locuinte pentru tinerii medici.

 

anlExecutivul a stabilit, in sedinta din saptamana trecuta, cadrul legal prin care tinerii medici rezidenti sau profesori pot primi, prin inchiriere sau repartizare, locuinte ANL, prelungind cu 36 de luni vrsta pana la care acestia pot primi locuinte prin ALN. „Se creeaza cadrul legal prin care tinerii profesori sau medici rezidenti pot primi locuinte prin inchiriere sau repartizare din fondul de locuinte nou construite sau din cele la care au fost reziliate contractele de vanzare cu plata in rate. Alocarea acestora (…) se face de catre comisii speciale constituite de catre primarii localitatii, pe baza criteriilor specifice prezentate in cadrul hotararii de Guvern”, a anuntat Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Cabinetului Ciolos. Ei si? Guvernul a aprobat legislatia secundara pentru punerea in aplicare a modificarilor aduse Legii privind infiintarea Agentiei Nationale de Locuinte, referitoare la facilitatile de locuire pentru tinerii carora sursele de venit nu le permit achizitia unei locuinte in proprietate sau inchirierea in conditiile pietei, dar problema este ca nu exista astfel de locuinte.

Si nimeni nu pare interesat sa construiasca astfel de locuinte, desi potrivit site-ului ANL, in cadrul Programului Locuinte pentru tinerise construiesc si locuinte pentru medicii rezidenti, conform Legii nr. 152/1998 privind infiintarea ANL, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare”.

 

upu bolnavi Doar cateva comunitati s-au ingrijit sa aiba locuinte pentru profesionistii care le-ar putea salva vietile sau care le-ar putea ajuta copiii sa aiba o educatie de calitate.

Dintre cele 36.086 de locuinte finalizate de la demararea Programului ANL, doar 534 de locuinte au fost destinate tinerilor medici, in Bucuresti (100), Iasi (165), Sibiu (95), Timisoara (68), Falticeni (56), Cluj-Napoca (26) si Radauti (24). In constructie mai sunt inca 2.247 de astfel de apartamente, dar numai 121 dintre acestea au ca destinatie tinerii medici. Iar la ora actuala, doar la Tulcea (60), Braila (31) si Teleorman (30) exista sperante ca un medic rezident sa primeasca locuinta prin programul ANL.

Potrivit actului normativ aprobat de Executiv, se modifica varsta pana la care pot primi repartitie pentru locuinta tinerii, respectiv, cel mult 36 de luni de la implinirea varstei de 35 de ani. „Pentru construirea de noi locuinte ANL, vor fi preluate de la autoritatile publice locale doar acele terenuri destinate constructiei de locuinte prin programele guvernamentale pentru care sunt viabilizate pana la limita exterioara a perimetrului destinat constructiilor. Necesitatea si oportunitatea proiectelor sunt stabilite in colaborare cu autoritatile publice locale, luand in considerare si solicitarile depuse de posibilii beneficiari, si inregistrati in baza de date gestionata de ANL. Tema de proiectare este stabilita de ANL, iar plafonul maximal de cost este aprobat de Consiliul de Administratie al ANL”, se precizeaza intr-un comunicat al Executivului pe aceasta tema. Asta inseamna ca posibilitatea medicilor de a primi o locuinta sta in mana alesilor locali. Conditia este insa ca acestora sa le pese.

 

Dr. Victor Ionita

Dr. Victor Ionita

In judetul Buzau, desi de 20 de ani ne plangem ca este criza de medici, nimeni nu a catadicsit sa construiasca apartamente destinate lor. Si nici cei care acum se bat in spatiul public sa castige voturi la alegerile care se apropie nu da vreun semn ca ar avea vreun interes sa atraga medici in aceasta comunitate.

In Spitalul Judetean de Urgenta, cea mai mare unitate sanitara cu paturi din judet s-au facut, in ultimii ani, investitii apreciabile in infrastructura si aparatura medicala, dar in privinta specialistilor sta din ce in ce mai rau: la UPU, spre exemplu, unde ar trebui sa existe 11 medici specializati in medicina de urgenta, a mai ramas doar unul, iar ceilalti cativa, care asigura functionarea sectiei, sunt fie medici de familie cu competenta in urgenta, fie medici cu competenta limitata. Nici alte sectii nu stau prea bine. Numarul de specialisti cu care functioneaza este, in cele mai multe cazuri, abia la jumatate din necesar. Desi se fac eforturi disperate pentru a atrage noi specialisti si se scot la concurs, aproape in fiecare luna, posturi de medici, putini sunt cei care aleg sa vina sa profeseze in Buzau. Iar una dintre cauze este si lipsa perspectivei unei locuinte, chiar daca prin Consiliul Judetean Buzau s-a decis ca „oricarui medic, de orice varsta, care alege sa vina sa lucreze in Spitalul Judetean de Urgenta, i se dau 1000 de lei, pentru plata chiriei si utilitatilor. Nu avem insa posibilitatea sa construim locuinte ANL, acesta este un atribut al municipalitatii, potrivit dispozitiilor legale actuale”, explica Laurentiu Gavrila, secretarul general al judetului.

 

 Dr. Anastasiu-dr. Ivan-dr. DaniliucDe-a lungul timpului, municipalitatea a considerat ca Spitalul Judetean de Urgenta nu este responsabilitatea sa, iar Consiliul Judetean nu a avut posibilitatea realizarii unor astfel de investitii.

Cele cateva zeci de locuinte construite in unicipiul resedinta de judet prin ANL (niciuna cu destinatie speciala pentru medici) au fost vandute chiriasilor. La ora actuala mai sunt in proprietatea consiliilor locale  aproape 100 de astfel de apartamente la Ramnicu Sarat si alte cateva la Nehoiu, dar nici acestea nu au avut ca destinatie „tinerii medici”. In plus, a fost deja solicitat acceptul de vanzare catre actualii chiriasi, asa ca speranta ca un tanar medic sa primeasca o astfel de locuinta sunt, practic, nule.

Important este ca nici cei care se bat sa ocupe fotoliile din administratia locala nu par interesati de aceasta problema. Niciunul dintre candidatii la Primaria Buzau nu a anuntat, cel putin pana acum, ca are in vedere vreun proiect referitor la atragerea medicilor catre aceasta comunitate. Nici sa construiasca locuinte destinate profesionistilor din sanatate, nici sa contribuie (asa cum fac in fotbal, spre exemplu), cu un buget din care s-ar putea face noi investititii, nici alte proiecte care sa ajute aceasta comunitate sa fie mai sanatoasa. Si asta, in ciuda faptului ca intr-o comunitate bolnava se ingroasa randurile celor care au nevoie de asistenta sociala, iar o multime de bani se vor risipi pe „nemunca”, chiar daca toti spun ca-si propun sa stimuleze infiintarea de noi locuri de munca.

Asadar, cui ii mai pasa ca nu avem medici?

 


Adaugati un comentariu


 

*