Cum vor fi evaluați și tratați pacienții în centrele ambulatorii

19 ianuarie 2022 | 0 comentarii |

Ordinul comun al Ministerului Sănătății și președintelui CNAS privind acordarea asistenței medicale în centrele ambulatorii de evaluare și tratament a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial. 

 

Condițiile de funcționare pe care trebuie să le îndeplinească centrele de evaluare ambulatorie COVID-19 și tratamentele de care beneficiază pacienții confirmați cu SARS–CoV-2 au fost stabilite de Ministerul Sănătății, printr-un Ordin publicat în Monitorul Oficial, dar lista centrelor se lasă încă așteptată, deși ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunța încă de la începutul acestei luni că pacienții COVID cu forme ușoare și medii vor ajunge în aceste centre pentru a scădea presiunea pe Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor.

Potrivit actului normativ, centrele de evaluare sunt structuri funcționale organizate în unități sanitare cu paturi în care se acordă servicii medicale de tip spitalicesc – spitalizare de zi destinate în vederea evaluării și tratării pacienților confirmați cu COVID-19 și sunt organizate separat față de zona de spitalizare continuă și spitalizare de zi non-COVID-19, cu acces facil la ambulatoriu, serviciul de primiri urgențe, laboratoarele de investigații, cu respectarea criteriilor de organizare spațial-funcționale, având ca structură minimă cabinet/cabinete de consultații, săli de tratamente, saloane/rezerve cu minimum 2 paturi pentru spitalizare de zi, spații administrative și, după caz, laborator de analize medicale și laborator de radiodiagnostic.

 

Conducerea unităților sanitare solicită direcțiilor de sănătate publică județene /municipiului București avizarea modificării structurii unităților sanitare în vederea organizării și funcționării centrelor de evaluare, iar Direcțiile de sănătate publică vor emite avizul privind înființarea centrului de evaluare, care atestă îndeplinirea condițiilor de funcționare a centrului de evaluare.

La nivelul centrelor de evaluare se va aplica Ghidul de evaluare și tratament, care cuprinde categoriile de potențiali pacienți care ajung la evaluare, situații întâlnite în evaluarea pacienților simptomatici, factorii de risc (FR) și situațiile în care antiviralele orale nu pot fi utilizate.

Astfel, pacienții cu criterii de internare vor fi îndrumați direct la spital, după evaluare clinică sunt pacienții cu necesar de oxigen (forme severe/critice) cu SaO2 < 94% (pentru cei fără afecțiuni pulmonare cronice preexistente) sau SaO2 < 90% la pacienții cu insuficiență respiratorie cronică și pacienți cu forme non-severe de COVID-19 cu SaO2 ≥ 94%, dar care au indicație de internare pentru o altă afecțiune.

 

Pacienții fără criterii de internare vor fi evaluați astfel: în primele 4 zile de boală – pacienților asimptomatici li se va efectua examen clinic și vor fi îndrumați în supravegherea medicului de familie. Această categorie de pacienți nu are indicație de tratament antiviral la momentul evaluării. Tot în primele 4 zile de boală sunt evaluați pacienții simptomatici cu date clinice ± biologice ± imagistică (în cazul pacienților cu simptomatologie de tract respirator inferior), iar din ziua a 5-a de boală cei cu date clinice vor beneficia și de imagistică (CT sau Rx torace), analize de laborator, EKG, în funcție de comorbidități.

Datele clinice sunt: vârsta, indicele masă corporală, antecedentele personale patologice, medicație pentru afecțiuni preexistente, afecțiunea actuală (debut, simptome, tratament), iar datele biologice: hemogramă, biochimie (glicemie, ALT, AST, uree, creatinină, proteina C reactivă), INR. Acestora li se adaugă test de sarcină la femeile fertile, în cazul necesității prescrierii tratamentului antiviral.

 

În cazul pacienților cu factori de risc (FR), la evaluarea în primele 4 zile se acordă tratament antiviral (AV) oral, iar în ziua 5, pacienții fără pneumonie primesc AV oral și monitorizare, iar pacienții cu pneumonie primesc AV oral sau spitalizare pentru AV injectabil.

După ziua a 6-a, pacienții fără pneumonie au indicație de monitorizare sau de internare în cazul agravării afecțiunii cronice și pacienții cu pneumonie primesc recomandare de spitalizare pentru AV injectabil.

La pacienții fără factori de risc (FR), în primele 5 zile se recomandă nonitorizare dacă nu au pneumonie, iar dacă au pneumonie, primesc AV oral. După ziua a 6-a, pacienții cu sau fără pneumonie sunt monitorizați sau li se recomandă spitalizare pentru AV injectabil (în cazul apariției unor complicații în contextul COVID-19).

La pacienții aflați după ziua a 5-a de boală, cu pneumonie și proteina C reactivă peste 30 mg/L se va recomanda internare în spital.

Peste 7 zile sau în alte situații se va recomanda monitorizare până la vindecare sau spitalizare dacă nu există alternativă utilizabilă de AV oral sau se depistează pneumonie întinsă sau inflamație marcată sau nu poate fi monitorizat la domiciliu.

 

Factorii de risc (FR) sunt obezitate (IMC > 30); vârsta peste 65 de ani; patologii cronice preexistente: afecțiuni cardiace sau respiratorii cronice, imunodepresii, diabet zaharat, insuficiență renală cronică, hepatopatii cronice; copiii cu vârsta de 12—17 ani cu patologii severe asociate.

Tratamentul antiviral (AV) oral se va prescrie doar dacă pacientul nu are contraindicații. La pacienții monitorizați la domiciliu se vor (re)aminti simptomele de alertă care să necesite solicitarea Serviciului de Ambulanță 112.

Favipiravir se administrează: 1.600 mg la 12 ore în prima zi, apoi 600 mg la 12 ore, timp de 10—14 zile sau 1.800 mg la 12 ore în prima zi, apoi 800 mg la 12 ore, timp de 10—14 zile.

Molnupiravir (Lagrevio): 4 capsule a 200 mg x 2/zi timp de 5 zile (800 mg x 2/zi)

Nirmatrelvir/Ritonavir (Paxlovid): Coadministrarea de 2 tablete de nirmatrelvir + 1 tabletă de ritonavir de 2 ori pe zi, timp de 5 zile.

 

Ministerul Sănătății atrage atenția și asupra situațiilor în care antiviralele orale NU pot fi utilizate.

Favipiravir: NU este indicat la copii. La paciente din grupe de vârstă fertilă doar dacă există testul de sarcină negativ și întotdeauna asociat cu medicație contraceptivă pe durata tratamentului și minimum 7 zile după oprirea acestuia. Pentru bărbați se recomandă de asemenea utilizarea de metode contraceptive pentru cel puțin

o săptămână după încheierea tratamentului cu favipiravir.

Molnupiravir: NU este indicat la pacienți cu vârste sub 18 ani, la gravide și la femei care alăptează, la pacienți cu insuficiență renală severă, la femei de vârstă fertilă care nu utilizează metode de contracepție eficientă și după a 5-a zi de la debutul clinic al afecțiunii.

Paxlovid (nirmatrelvir/ritonavir): NU este indicat la pacienți cu vârste sub 18 ani, la gravide și la femei care alăptează, la pacienți cu insuficiență renală sau hepatică severă, la pacienți cu infecție HIV fără tratament, la pacienți care utilizează medicamente care sunt interzise concomitent cu Paxlovid, la femei de vârstă fertilă care nu utilizează metode de contracepție eficientă și nici după a 5-a zi de la debutul clinic al afecțiunii. Atenție la reducerea efectului paxlovid de către unele medicamente!

 

CNAS a comunicat și serviciile medicale care vor fi acordate și decontate în centrele de evaluare. Pentru infecţie cu SARS-CoV-2 confirmată, cu asigurarea medicaţiei prin Ministerul Sănătății, se va efectua, obligatoriu, consultaţie medicală de specialitate și un set de analize care cuprinde: hemoleucogramă completă – hemoglobină, hematocrit, numărătoare eritrocite, numărătoare leucocite, numărătoare trombocite, formulă leucocitară, indici eritrocitari;  TGO;  TGP; glicemie; creatinină serică; uree serică; proteina C reactivă; EKG; pulsoximetrie și se vor administra medicamente injectabil/ perfuzii/ alte tipuri de administrări de medicamente și medicamente cu acțiune antivirală administrate parenteral/oral: anticorpi monoclonali neutralizanţi/molnupiravir/paxlovid sau alte medicamente achiziționate de Ministerul Sănătății și distribuite gratuit la nivelul centrului de evaluare. Pentru aceste servicii medicale, CNAS va deconta, prin casele teritoriale, 215,37 de lei/ caz.

În cazul în care care este necesară și investigația CT, pe lângă serviciile medicale recomandate anterior se recomandă computer tomografie torace, iar tariful pe caz va fi de 390,37 lei, în tinp ce în cazul în care este necesară investigație RX (examen rxamen radiologic torace ansamblu), tariful/caz va fi de 247,37 de lei.

 

Dacă pacientul confirmat cu SARS-CoV-2 are nevoie de asigurarea medicației prin farmacia cu circuit închis a spitalului – cu investigație CT, pe lângă consultația medicală de specialitate se vor efectua, obligatoriu, analize de laborator care cuprind: hemoleucogramă completă – hemoglobină, hematocrit, numărătoare eritrocite, numărătoare leucocite, numărătoare trombocite, formulă leucocitară, indici eritrocitari; TGO; TGP; glicemie; creatinină serică; uree serică; proteina C reactivă; potasiu; sodiu; computer tomografie torace; EKG; pulsoximetrie. Se vor administra medicamente injectabil/ perfuzii/ alte tipuri de administrări și medicamente cu acțiune antivirală, cu administrare orală achiziționate la nivelul unității sanitare, respectiv, Favipiravir administrat în centrul de evaluare și eliberat pacientului pentru tratament la domiciliu. Pentru aceste serviciise va deconta 676,67 lei/caz.

În cazul în care pacientul beneficiază de investigație RX, acesteia i se vor adăuga toate celelalte servicii anterioare, cu excepția CT, iar tariful/caz va fi de 533,67 lei. Dacă pacientul nu necesită investigații CT sau RX, dar beneficiază de medicație din farmacia cu circuit închis a spitalului, casele de sănătate vor deconta 501,67 lei/caz.

Administrarea/eliberarea medicamentelor antivirale pacienţilor în cadrul centrelor de evaluare se face cu respectarea reglementărilor Ordinul ministrului sănătăţii nr. 487/2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecţiei cu virusul SARS-Cov-2, cu modificările şi completările ulterioare”, se precizează în document.

 

Astăzi, înainte de ședința de Guvern, ministrul Alexandru Rafila a declarat că, până la finalul lunii ianuarie, primele cantități de antivirale inovative speră să se găsească atât în spitale, cât și în centrele ambulatorii de evaluare a pacienților. „Sper să putem semna primul contract cu MSD chiar în aceste zile și, până spre sfârșitul lunii, așa cum am promis, primele cantități de antivirale inovative să se găsească atât la nivelul spitalelor cât și la nivelul centrelor ambulatorii de evaluare a pacienților, unde pot primi și tratamentul gratuit”, a declarat ministrul.

Prof. dr. Alexandru Rafila a mai precizat că toate aceste unități sanitare și centre ambulatorii beneficiază și de Remdesivir și de Favipiravir, iar în scurt timp, Favipiravir se va găsi „și în farmacii cu circuit deschis, dar va fi eliberat strict numai pe bază de prescripție și cu o evidență clară pentru că e un medicament toxic și trebuie să evităm ca populația să consume un astfel de produs atunci când nu este necesar”.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*