De ce trebuie sa schimbam cosul cu oua rosii cu cel cu legume si fructe cat mai viu colorate?

22 aprilie 2014 | 0 comentarii |

Medicii recomanda o dieta mai lejera pentru perioada urmatoare, pentru a permite organismului sa se detoxifieze dupa mesele imbelsugate de Paste si, eventual, sa se pregateasca pentru gratarele de 1 Mai.

 

fructe si legume (2)Nici nu a trecut bine Pastele, ca romanii care astazi s-au intors la munca deja incep sa isi faca planuri pentru minivacanta de 1 Mai, pana la care au mai ramas doar cateva zile. In acest context, cei mai multi planuiesc o iesire la iarba verde, insotita de nelipsitul gratar cu mici si fleici sfaraind pe jar si de berea si spritul aferente.

Medicii ne atrag insa atentia ca dieta zilelor care au mai ramas pana la minivacanta de 1 Mai ar trebui sa fie una ceva mai lejera, pentru a da organismului timp sa se refaca dupa ouale, drobul si friptura de miel consumate in cantitati mari in perioada Pastelui. Nu in ultimul rand, trebuie tinut cont si de aspectul estetic al problemei, ospatul de paste, cumulat cu cel de 1 mai si cu lipsa unei diete cumpatate in perioada intermediara, putand contribui cu un numar semnificativ de kilograme in plus, care vor da mari batai de cap celor care tin la silueta.

 

dr. Carmen NistorIn acest context, medicul de familie Carmen Nistor face cateva recomandari de care toti ar trebui sa tinem cont pentru zilele urmatoare. „Dupa postul de dinaintea Pastelui, care este si cel mai lung din an, multi lasa la o parte orice urma de prudenta, mancand si band fara nicio masura si fara a se gandi vreo clipa la consecinte. Astfel, intr-un interval scurt de timp, organismul acumuleaza multe grasimi inutile, toxine, care provoaca tot felul de probleme de natura digestiva, oboseala, hipertensiune. De aceea, multi ies din sarbatori obositi, apatici, lipsiti de enrgie”, a declarat medicul Carmen Nistor.

Daca sfaturile medicilor in ceea ce priveste cumpatarea la masa de Paste  au fost ignorate de multi,  cateva recomandari referitoare la dieta de dupa acest moment, care sa permita o detoxifiere a organismului, atat de necesara, poate vor fi luate in seama. Sunt  recomandate mai ales alimentele bogate in fibre si nutrienti, fructele si legumele avand din plin aceste calitati. In acest moment al anului, acestea sunt  disponibile din abundenta, multe legume si zarzavaturi avand chiar proprietatile sporite ale trufandalelor. „Pe langa alimentele sanatoase, este recomandata si miscarea, nu numai cea supravegheata, la sala ci si plimbarea, cel putin 30 de minute pe zi. Ajutam astfel organismul sa arda grasimile si sa elimine toxinele acumulate”, mai recomanda dr.Nistor.

 

fructe si legume (1)Cele mai bune pentru consum sunt fructele si legumele cat mai viu colorate, desigur, cu mentiunea ca vorbim despre culoarea naturala si nu despre cea dobandita ca urmare a tratamentelor cu fel de fel de substante. Cu cat sunt mai colorate, cu atat contin mai multi antioxidanti care actioneaza la nivel celular si elimina toxinele din tesuturi.

Fructele si legumele sunt bogate in fibre, minerale, vitamine si compusi numiti fitonutrienti care ajuta la prevenirea si tratarea majoritatii bolilor..

„Se poate consuma si carne, dar nu in cantitati foarte mari si nu carne rosie, de porc sau vita. Carnea slaba de pui, curcan sau peste este cea mai indicata”, precizeaza medicul specialist, atragand atentia totodata ca ar trebui evitat in aceasta perioada consumul de cafea, care poate fi inlocuita cu ceai verde sau sau din plantele culese de noi asta vara, ca sa nu mai vorbim despre ceaiul din plantele medicinale proaspete care au inceput deja sa apara.

 

legume_proaspeteRecomandat este si consumul a doi litri de apa pe zi, intrucat apa stimuleaza metabolismul, reduce senzatia de foame si ajuta la eliminarea toxinelor. „Cel mai bine este sa incepem ziua cu un pahar de apa rece, in care am pus cateva picaturi de zeama de lamaie, baut pe stomacul gol”, ne indeamna medicul Carmen Nistor.

O astfel de cura este recomandata circa 5 zile, maxim o saptamana, perioada in care sunt interzise cu desavarsire prajelile de orice fel, deserturile grele, cu mult zahar, untul, margarina, mancarurile tip fast food, chipsurile, painea alba si cerealele rafinate.

In schimb, pot fi consumate la discretie urzici, spanac, lobofa sau stevie pline de nutrienti si sarace in calorii, ridichi, recomandate in curele de detoxifiere, castraveti, brocolli, morcovi si ceapa. La toate acestea se pot adauga din belsug marar, patrunjel, leustean si alte verdeturi pline de vitamina C, antioxidanti si  minerale.

   


Categorii: Actual, Lifestyle, Medici

Adaugati un comentariu


 

*