De la 1 mai, radioterapia va fi decontata integral

Ministrul Sanatatii si presedintele CNAS au anuntat ca de la acea data va fi demarat un subprogram de radioterapie, in cadrul caruia pacientii vor putea efectua gratuit acest tratament, atat in clinicile de stat, cat si in cele private.

 

radioterapieAnuntul facut in cursul acestei luni de autoritati, privind gratuitatea radioterapiei in toate clinicile din tara care dispun de aparatura necesara, a depasit stadiul de promisiune. Ministerul Sanatatii a anuntat, deja, o data certa de la care pacientii cu afectiuni oncologice vor putea sa beneficieze de aceasta facilitate. Astfel, conform unui comunicat de presa primit la redactia Sanatatea Buzoiana,, acest lucru se va intampla de la 1 mai, data la care va fi demarat un subprogram de radioterapie in cadrul Programului National de Oncologie. Pana la aceasta data mai sunt de pus la punct cateva aspecte legislative care sa permita derularea subprogramului respectiv dupa care, pacientii cu afectiuni oncologice vor putea face radioterapie in orice clinica, fara a mai fi nevoiti sa plateasca din buzunar tratamentul, chiar daca se vor trata la o clinica privata. Tratamentul va fi decontat integral din fondurile CNAS, iar toate clinicile care detin aparatura necesara vor fi obligate sa asigure gratuit acest tratament pentru pacientii cu recomandare pentru radioterapie, in caz contrar riscand sanctiuni care pot ajunge chiar la intreruperea contractului cu CNAS pe o perioada de cativa ani.

 

Nicolae Banicioiu

Nicolae Banicioiu

In comunicatul amintit se mai precizeaza ca aceasta decizie a fost luata in contextul in care radioterapia este sectorul cel mai vitregit al oncologiei, iar pana acum nu a fost dezvoltat un program national in acest sector. Anul acesta am schimbat modul de organizare si implementare a programelor nationale de sanatate si am elaborat un subprogram exclusiv de radioterapie, care va beneficia de alocarea unui buget distinct, fapt ce va permite o mai mare predictibilitate si adaptare la nevoile reale ale pacientului oncologic. In cadrul acestuia, tratamentele de radioterapie vor fi decontate integral, atat in unitatile sanitare de stat, cat si in cele private” a declarat in acest sens ministrul Nicolae Banicioiu. Acesta a mai precizat ca la acest moment, numarul centrelor de radioterapie este insuficient si de aceea exista inca liste de asteptare cu pacienti inscrisi pentru acest tratament, motiv pentru care a fost semnat un acord cu Banca Mondiala, pentru alocarea a 40 de milioane de euro, in vederea deschiderii a noi centre de radioterapie.

 

radioterapie La momentul actual, clinicile de stat care dispun de aparatura pentru radioterapie sunt prea putine la numar, iar in majoritatea cazurilor aparatura este invechita, uzata fizic si moral. Pacientii au alternativa clinicilor private, insa nu toate au contracte de cu CNAS, situatie in care bolnavii trebuie sa plateasca tratamentul din propriile buzunare, iar costurile nu sunt chiar la indemana oricui. De la 1 mai, situatia ar trebui sa se imbunatateasca, intrucat pacientii vor putea face acest tratament gratuit si in clinicile in care erau nevoiti sa plateasca din buzunar pana acum.

Pana la sfarsitul anului ar urma sa fie pus la punct si un sistem informatic prin intermediul caruia orice bolnav cu afectiuni oncologice va fi luat automat in evidenta de CNAS, fiind introdus intr-o baza de date de catre medic, imediat ce a fost diagnosticat cu o afectiune oncologica. Potrivit presedintelui CNAS, sistemul informatic va ajuta la o mai buna evidenta a acestei patologii si la imbunatatirea tratamentului acordat pacientilor cu afectiuni de acest gen

 


Adaugati un comentariu


 

*