De Ziua Medicinei Militare, respect și recunoștință eroilor în halate cu epoleți

19 august 2022 | 0 comentarii |

La 160 de ani de când domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat Înaltul Decret Domnesc prin care se înființau Corpul Ofiţerilor Sanitari ai Armatei şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român, Medicina militară și-a omagiat eroii .

 

Ziua Medicinei Militare este marcată, în fiecare an, la 21 august, dată la care, în urmă cu 160 de ani, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna Înaltul Decret Domnesc nr. 4629/21 august 1862, prin care luau fiinţă Corpul Ofiţerilor Sanitari ai Armatei şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român. Acesta este, practic, momentul constituirii unui element specializat care asigură servicii medicale care, de-a lungul a peste un secol și jumătate sunt „recunoscute pentru înaltă performanță si calitate, atât pentru efectivele militare, cât si pentru populația civilă”.

Cei 160 de ani de Medicină Militară au fost celebrați în avans, vineri, 19 august, de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC), împreună cu Direcţia medicală a Ministerului Apărării Naţionale (MApN) şi alte instituţii de profil din reţeaua de sănătate a apărării, ordine publică, siguranţă naţională şi a autorităţii judecătoreşti (OPSNAJ) care şi-au omagiat înaintaşii printr-o serie de activităţi relevante pentru importanţa istorică a evenimentului.

 

Seria de manifestări omagiale a debutat la Monumentul Eroilor Sanitari din Piața Operei, unde a fost adus un pios omagiu înaintașilor și părintelui medicinei româneşti, Carol Davila, iar personalul medico-militar activ și în rezervă a fost felicitat pentru profesionalism, dedicare și spiritul de sacrificiu demonstrat de-a lungul celor 160 de ani de când funcționează ca structură organizată.

„Anul acesta marcăm 160 de ani de când, prin Înalt Decret Domnesc, au fost înfiinţate Corpul Ofiţerilor Sanitari ai Armatei şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român, atestându-se medicina militară ca element specializat pentru asigurarea sănătăţii efectivelor armatei. În această zi de sărbătoare, le urăm „La mulți ani cu sănătate și impliniri!”, tuturor colegilor din sistemul medico-militar”, transmite conducerea Spitalului Militar Central „Dr. Carol Davila”, prin General maior medic Conferenţiar universitar dr. Florentina Ioniţă-Radu, comandantul SUUMC, prezentă la evenimentele dedicate Zilei Medicinei Militare, alături de şefii clinicilor şi secţiilor din spital.

 

Vasile Dincu- Ministrul Apararii

Prezent la manifestările organizate cu prilejul Zilei Medicinei Militare, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a mulțumit tuturor celor fac parte din corpul medico-sanitar – ofiţeri medici, subofiţeri sanitari, personal contractual civil, asistente, infirmiere şi brancardieri, atât celor aflați în activitate, cât și celor care au trecut în rezervă sau sunt în retragere și a trecut în revistă măsurile pe care MApN le-a adoptat și pe cele pe care urmează să le implementeze în ceea ce privește investițiile și programele pentru creșterea capacității operaționale a întregului sistem medical militar, care deservește atât personalul Armatei României, cât și populația civilă.

Subliniind implicarea, eforturile și sacrificiile personalului medical militar, care în perioada pandemiei a fost „în linia întâi a frontului de COVID-19”, dar și capacitatea de reacție confirmată încă o dată cu ocazia războiului din Ucraina, ministrul Dîncu a precizat că în 2022, în sistemul medical militar se derulează 44 de proiecte de investiții, subliniind că „este absolut necesar ca sistemul medical militar să țină pasul cu procesul de transformare a întregului organism militar asumat odată cu creșterea PIB-ului pentru bugetul pentru apărare, care va crește de anul viitor la 2,5%. Avem o serie de proiecte cu finanțare europeană în curs de derulare în spitalele militare, precum și programe de cercetare la Institutul Cantacuzino”. De Ziua Medicinei Militare, ministrul Apărării le-a transmis tuturor acelora care fac parte din corpul medico-sanitar militar și civil activ sau în rezervă aprecierea și recunoștința sa și le-a urat „La mulți ani!

 

Gral Dragos Marian Popescu

Șeful Direcției Medicale a Armatei, general maior dr. Dragoș Marian Popescu, a subliniat că Ziua Medicinei Militare este un priej pentru a omagia pasiunea, profesionalismul, rigurozitatea și dăruirea corpului militar medical care de 160 de ani salvează vieți, pe timp de pace, criză sau război și contribuie la menținerea stării de sănătate a personalului militar. „În aceste momente de sărbătoare, gândurile și sentimentele personalului medical militar se îndreaptă, pline de recunoștință, spre iluștrii noștri înaintași spre toți aceia care s-au jertifit pentru ca țara să fie liberă, suverană și respectată în lume, pentru gloria medicinei naționale și universale. (…) Profesia pe care o practicați este considerată, pe bună drepate, una dintre cele mai nobile și mai pline de responsabilitate, de aceea trebuie să conștientizăm împreună că avem de întreprins o sarcină dificilă, aceea de a oferi populației sănătate și încredere. Astăzi, lumea traversează o perioadă caracterizată prin multiple riscuri, amenințări și vulnerabilități. Ca urmare a situației de securitate zonală, regională și globală în care ne găsim, Armata României se află în fața unor noi provocări, cărora și cu sprijinul Medicinei Militare le va face față. (…) Sărbătorirea celor 160 de Medicină Militară îmi oferă plăcutul prilej de a vă mulțumi dvs. și familiilor dvs. și de a vă dori multă sănătate, fericire, prosperitate și îndeplinirea tuturor aspirațiilor. La mulți ani corpului medico-sanitar!”, a transmis generalul Dragoș Marian Popescu, mulțumind personalului medical militar pentru dăruirea și abnegația cu care-și onorează profesia sub jurământul sacru față de țară și sub jurământul lui Hipocrate, salvând vieți în fiecare zi.

 

Dr Raed Arafat

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat a adus la rândul său un omagiu medicilor, asistenților și sanitarilor și s-a declarat onorat să sărbătorească „împreună” Medicina Militară, „unul dintre reperele noastre instituționale, ce stă sub semnul profesionalismului, dedicării și devotamentului necondiționat al corpului profesional al medicilor și farmaciștilor în uniformă”. Secretarul de stat a subliniat că „odată cu aniversarea celor 160 de ani de existență, omagiem și 160 de generații de înaintași care s-au dedicat apărării sănătății semenilor lor, care s-au remarcat prin contribuții însemnate la progresul științei și practicii medicale, constituinde-se ca o armă cu atribuții, uniformă și însemne specifice”. Punctând rolul și buna colaborare a personalului medical militar din toate structurile, dr. Arafat a menționat că personalul medical militar își îndeplinește cu succes „o sarcină desebit de importantă, aceea de a consolida sănătatea, de a asigura starea de bine, fizică și psihică a cadrelor militare, a membrilor lor de familie, a pensionarilor și a veteranilor de război”, asigurând sănătatea și securitatea românilor, mai ales în contextul particular al vremurilor pe care le trăim, pandemia de SARS-CoV-2 „care încă nu s-a terminat” și criza umanitară din Ucraina, care pun o mare presiune pe întregul sistem medical.

Felicitându-și colegii pentru rezultatele excepționale obținute, dr. Raed Arafat le-a urat, în numele său, al MAI și al ministrului Lucian Bode, „La mulți ani!”, „sănătate, putere de muncă și forța de a rezista în slujba semenilor”.

 

A urmat de un ceremonial religios şi depunere de coroane de flori la Statuia Eroilor Sanitari și la statuia și mormântul generalului Davila, amplasată în incinta SUUMC, iar după prânz, la sala de Marmură a Cercului Militar Național a avut loc un Simpozion aniversar. Cu acest prilej a fost reiterată puterea şi clarviziunea generalului de divizie prof dr. Carol Davila de a croi un drum într-un domeniu pe cât de dificil, pe atât de important, care a demonstrat, în cei 160 de ani de la semnarea „certificatului de naștere” al profesiei de medic, importanța medicinei militare și efortul corpului medico-militar.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, și-a reafirmat sprijinul pentru toate proiectele din domeniul medical militar, pentru echipele de comandă ale instituțiilor medicale militare și pentru finalizarea programelor esențiale în vederea creșterii calității actului medical.

 

Mesajul General maior medic Conferenţiar universitar dr. Florentina Ioniţă-Radu, comandantul SUUMC

 

Gral Florentina Ionita Radu

Ziua Medicinei Militare este o lecţie de istorie, pentru fiecare dintre noi, indiferent de poziţia socio-profesională pe care o ocupăm în cadrul structurilor de profil, o lecție trăită cu un sentiment profund de apartenență la o structură de elită, pentru că nu trebuie uitat faptul că, medicina militară este izvorâtă din frământările istorice ale procesului de modernizare a statului român. Iată de ce, nu pot să nu menționez faptul că, înainte de această atestare, în anul 1831, la data de 13 septembrie, prin înființarea Spitalului Militar Central au fost puse pietrele de temelie pentru constituirea edificiului medicinei militare moderne, edificiu în care fiecare dintre noi suntem chemați să împlinim, separat dar împreună, destinul unora dintre cele mai nobile profesii – cea de medic și cea de militar. Încredințarea conducerii spitalului, în anul 1853, doctorului de origine franceză Carol Davila a reprezentat de fapt momentul de cotitură în istoria medicinei românești. Timp de 29 de ani, acesta, prin dăruire, capacitatea de organizare, planificare şi valorificare a oportunităţilor, elaborează primul regulament modern de funcţionare a Spitalului Militar, creionează și implementează prima strategie de dezvoltare a unității medicale pe segmentul acordării specializate a asistenței medicale atât pentru timp de pace, dar mai ales pentru război, utilizând ceea ce astăzi numim concept de infrastructură materială, umană şi de suport logistic”, menționează Gral. mr. medic Conf. universitar dr. Florentina Ioniţă-Radu, comandantul SUUMC, pe pagina sa de Facebook.

 

Statuia Carol Davila – incinta SUUMC

Doctorul Davila a pus accent, în mod special, pe calificarea și perfecționarea corpului medical, sens în care a înțeles că se impunea atât intensificarea cooperării academice cu marile centre universitare din străinătate, cât și reformarea serviciului ambulanțelor militare și al trenurilor sanitare, care a permis salvarea a sute de vieți în timpul războiului, subliniază dr. Florentina Ioniță Radu amintind că acesta a intensificat, totodată, activitatea publicistică în domeniul medical și medico-militar prin înființarea unor reviste de specialitate care au trecut testul timpului.

În acest context, în Spitalul Militar Central, dr. Carol Davila a pus bazele Şcolii Naţionale de Medicină şi Farmacie, impulsionând procesul de formare şi perfecţionare medicală, bazate pe studii şi cercetări ştiinţifice. Stabilitatea organizației pe care o reprezint și conexiunea permanentă a acesteia cu trecutul istoric al României Mare a fost posibilă în acești 191 de ani doar prin împlicarea și dedicarea tuturor oamenilor care au lucrat în acest templu de sănătate în toate evenimentele și frământările vremurilor care au trecut peste societate.  Astfel, Spitalul Militar Central se regăsește în tabloul istoric: al câmpurilor de luptă din razboiul de independență și al celor două războaie mondiale, al cutremurului devastator din anul 1977, al tragicelor evenimente care au avut loc în anul 1989, al teatrelor de operații din Bosnia Herzegovina, Kosovo, Irak, Afganistan, Somalia și Mali, al tragicului accident de la club Colectiv și, mai recent, al pandemiei COVID 19”, punctează comandantul SUUMC.

 

Gral Florentina Ionita-Radu

Referindu-se la evenimentele din ultimi doi ani, când, la nivel internațional s-au manifestat o serie de amenințări dintr-un spectru amplu al vieții cotidiene de la securitatea globală la cea a cetățeanului, generalul-medic Florentina Ioniță Radu, comandantul (directorul general) al SUUMC, subliniază că „sistemul medico-militar a continuat să surprindă în toate societățile moderne prin capacitatea sa de a se dezvolta și replia, cu operativitate, fără afectarea stării de funcţionalitate, în vederea asigurării protecţiei populaţiei civile, dând dovadă de o putere fantastică de adaptare a misiunilor specifice în vederea identificării de răspunsuri prompte la problemele contemporane complexe. Instituţiile medico-militare – din care SUUMC este parte – au fost, până de curând, un segment aparte al domeniului serviciilor de sănătate, care se distingea de cele civile nu numai prin categoria beneficiarilor prioritari şi a tipului de afecţiuni specifice, ci şi prin regulamente şi organizare proprii, adaptate, prin modele şi misiuni adecvate în timp de pace şi de război”.

 

Deși au trecut doar doi ani de când Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” a primit, în contextul creșterii numărului de pacienți infectați cu noul virus SARS-CoV-2, misiunea de a organiza și operaționaliza Spitalul Militar de Campanie de Nivel ROL2 COVID19 și, mai apoi, misiunea asigurării campaniei de vaccinare prin centre fixe și mobile și cea de înființare a centrelor de diagnostic COVID și de evaluare post COVID „pot spune fără niciun fel de echivoc, în numele colegilor mei, că suntem oricând pregătiți pentru o nouă provocare. Deși am fost acuzați că militarizăm sistemele civile, noi, împreună, am reușit să asigurăm un răspuns rapid, adecvat şi eficient în analizarea și combaterea riscurilor epidemice şi a consecinţelor acestora. Astfel, am arătat că acest sistem este capabil să își extindă aria de competență și să genereze stabilitate, predictibilitate și siguranță în comunitate. Efortul corpului medico-militar pentru limitarea efectelor pandemiei COVID 19 și implicarea lor în reacția de răspuns și managementul acestei crize sanitare a însemnat purtarea unor bătălii, în același timp, pe mai multe fronturi”, arată directorul general al SUUMC.

 

La împlinirea a 160 de ani de la semnarea certificatului de naștere al profesiei de medic militar, sub spectrul proaspetei amenințări armate de la granița României, coandantul SUUMC atrage atenția că se dovedește încă o dată că „medicina militară este esențială pentru orice societate”, iar ceea ce își dorește întreg corpul medico-militar la ceas aniversar este „să fie acceptat de sistemele din care face parte, în sensul în care trebuie înțeles faptul că medicul are misiunea de a salva vieți în spatele frontului și nu în prima linie, iar asta nu impune îndeplinirea unor standarde fizice ci a unora legate de profesionalism și experiență. În aceeași măsură, mi se pare extrem de important să avem o predictibilitate în carieră, o siguranță în ceea ce privește continuitatea procesului de formare și perfecționare a noastră”, menționând demersurile legislative inițiate de Spitalul Militar Central privind recunoașterea statutului de medic militar, în ceea ce privește armonizarea vârstei de pensionare, salarizare și acordarea sporurilor aferente riscului asociat locului de muncă, subliniind că profesioniștii din domeniul medical militar sunt recrutați „pe criterii stricte de performanţă şi rezistenţă” și trebuie să respecte toate etapele de formare şi perfecţionare prevăzute în două sisteme, cel medical şi militar, deși uneori acestea funcţionează antagonic.

Cu toate acestea, dr Florentina Ioniță Radu subliniază că „Medicina militară nu a fost niciodată selectivă atunci când a fost vorba de sănătatea şi viaţa românilor, tratând, cu aceeaşi aplecare şi devotament, atât militarii în activitate, rezervă şi retragere, cât şi populaţia civilă”.

 

Un mesaj de felicitare a transmis și Ministerul Sănătății salvatorilor cu epoleți, prin care subliniază că „pentru noi, cei din Ministerul Sănătății, astăzi este un bun prilej să mulțumim medicilor, asistenților și celorlalte cadre medicale militare pentru profesionismul și dedicarea pe care o arată zilnic pacienților lor! În pandemie, aceștia au depus mari eforturi pentru viața semenilor noștri. Le mulțumim tuturor cadrelor din sectorul medicinei militare și ne exprimăm respectul față de contribuția acestora la menținerea sănătății militarilor și salvarea de vieți! La mulți ani, colegilor si prietenilor noștri din medicina militară!”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Le mulțumim și noi salvatorilor medicilor și întregului personal medical militar pentru tot ce fac și le urăm „La mulți ani cu sănătate și realizări frumoase!”

 

Repere istorice

 

* La 21 august 1862, prin Înaltul Decret Domnesc nr. 4629, semnat de Alexandru Ioan Cuza, au fost înfiinţate Corpul Ofiţerilor Sanitari ai Armatei şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român, atestându-se medicina militară ca element specializat pentru asigurarea sănătăţii efectivelor armatei.

* În anul 1830, atât activitatea Serviciului Sanitar Militar, cât şi cea a Serviciului Sanitar Civil erau coordonate de Comitetul Doftoricesc, așa cum se menționează în volumul „Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010).

* La 13 septembrie 1831 are loc înființarea unui lazaret, în baza regulamentului „miliţiei” Principatului Ţării Româneşti, structură ce va deveni, ulterior, Spitalul Militar Central.

* În 1851, la solicitarea comandantului spitalului, se constituia primul serviciu permanent de gardă, în vederea asigurării asistenţei medicale în regim de urgenţă.

* În 1853, domnitorul Barbu Ştirbei încredința conducerea spitalului doctorului de origine franceză Carol Davila, care a elaborat primul regulament modern de funcţionare a Spitalului Militar, , structurat pe asigurarea a două funcţii organice, respectiv, asistenţa medicală chirurgicală şi cea de medicină internă. Tot prin efortul său, se concretizează conceptul de infrastructură materială şi de suport logistic, prin dotarea serviciului medical pentru timp de pace, dar mai ales pentru război.

* În 1857, au fost puse bazele învăţământului medical din ţara noastră, prin înfiinţarea, de către Carol Davila, în colaborare cu Nicolae Kretzulescu, a Şcolii naţionale de medicină şi farmacie.

* În aprilie 1882 este promulgată, prin Înaltul Decret nr. 1125/15 aprilie, Legea pentru organizarea Serviciului Sanitar al Armatei și sunt elaborate Instrucţiunile pentru funcţionarea ambulanţelor, precum și Decizia relativă la serviciul ambulanțelor în armată, creându-se astfel cadrul normativ de funcţionare a serviciului sanitar militar, care era condus de o direcţie specializată din cadrul Ministerului de Război.

* În anul 1932, în memoria medicilor, sanitarilor şi a surorilor voluntare care au salvat vieţi pe fronturile Primului Război Mondial a fost ridicat, în Bucureşti, Monumentul Eroilor Sanitari. Realizat de sculptorul italian Raffaello Romanelli, monumentul este amplasat în Piaţa Operei, în vecinătatea Operei Naţionale şi a Facultăţii de Medicină şi este înscris în Lista monumentelor istorice.

 

GALERIE foto: Sursă SUUMC – Daniel Iancu

 


Adaugati un comentariu


 

*