Deficienta de calciu, accentuata de canicula

In aceasta perioada, cand temperaturile sunt foarte crescute si apare transpiratia abundenta, exista mari sanse ca, odata cu apa pierduta, sa se elimine si o cantitate mare de calciu din organism.

 

calduraCalciul este cel mai raspandit mineral din organism si reprezinta aproximativ doi la suta din greutatea corporala. In mare parte, adica 99 la suta, se regaseste in oase si in dinti, restul fiind prezent in celulele nervoase, in sange, in tesuturi si in fluide. Calciul mentine permeabilitatea membranei celulare, deschizand, practic, calea tuturor nutrientilor spre cel mai inalt nivel al organismului. Totodata, asigura contractia musculara si mentine ritmul cardiac, transmite impulsurile nervoase, ajuta la absorbtia vitaminei B12 si la coagularea sangelui.

Pe timpul sezonului cald, absorbtia calciului este deficitara pentru ca, pe de o parte, o mare cantitate se pierde mai ales prin transpiratia provocata de temperaturile ridicate, pe de alta, cremele de soare protectoare formeaza o bariera in calea vitaminei D, responsabila tocmai de accelerarea absorbtiei calciului de catre organism. De asemenea, consumul de cafea, bauturi energizante si sucuri racoritoare carbogazoase pot contribui la eliminarea mineralelor esentiale din organism.

 

calciuAsa se explica de ce in acest sezon, multe persoane au dureri de cap, au un  tiuit in urechi, au mainile reci si se confrunta cu dificultati de concentrare. Scaderea nivelului de calciu poate da si tulburari comportamentale, de la anxietate si irascibilitate, pana la depresii si halucinatii. Cantitatile insuficiente de calciu duc la scaderea poftei de mancare, dar si aspectul parului si al unghiilor este afectat, acestea devenind fragile si casante.

O metoda rapida si eficienta pentru a scapa de aceste probleme este administrarea suplimentelor cu calciu, fie comprimate, fie siropuri care vin sa suplineasca deficienta mineralelor din organism. Este bine de stiut ca astfel de suplimente trebuie neaparat insotite si de magneziu, vitamina D3 si zinc, pentru a fi mai bine asimilate de organism. Pe de alta parte, alimentatia bogata in calciu ajuta la restabilirea nivelului normal si mentine buna functionare a organismului. Indicat in acest sens este consumul de  iaurturi din belsug, branza, peste – in special sardine si somon, verdeturi precum varza si broccoli, seminte de susan, smochine, migdale.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*