Deficiența de vitamina D, prezentă la peste 80% dintre pacienții cu Covid-19

30 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Este concluzia trasă de un grup de cercetători spanioli, care au monitorizat mai mulți pacienți internați într-un spital din Santander.

 

Un studiu publicat recent în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, arată că 82% dintre pacienții cu Covid-19 monitorizați de un grupe de cercetători spanioli prezentau carență de vitamina D, problemă constatată cu precădere în rândul bărbaților. În cadrul acestui studiu au fost monitorizați 216 pacienți cu Covid-19 internați la Hospital Universitario Marques de Valdecilla, din oraşul spaniol Santander, iar cercetătorii nu au găsit nici o legătură între concentraţiile sau deficienţa de vitamina D şi gravitatea bolii. În acest sens, prof Jose L. Hernandez, de la Universitatea spaniolă Cantabria, este de părere că ar trebui identificată şi tratată deficienţa de vitamina D mai ales în rândul grupurilor de risc, precum vârstnicii şi pacienţii cu comorbidităţi.

Tratamentul cu vitamina D ar trebui recomandat pacienţilor cu Covid-19 care prezintă niveluri scăzute ale acestui hormon în sânge, având în vedere că ar putea avea efecte benefice atât asupra sistemului muscular cât şi al celui imunitar”, este recomandarea făcută de acesta în articolul ce prezintă concluziile studiului.

 

Deficienţa de vitamina D este asociată unui spectru mai larg de probleme de sănătate, iar comunitatea ştiinţifică cercetează încă legăturile între lipsa acestui element și respectivele probleme.

De asemenea, tot mai multe studii semnalează efectul benefic al vitaminei D asupra sistemului imunitar, mai ales în ceea ce priveşte protecţia împotriva infecţiilor.

Vitamina D este produsă de organism în mod natural atunci când pielea este expusă la soare, însă se găsește, tot în mod natural, în anumite alimente, precum pește, ouă și produse lactate. Alături de calciu, vitamina D ajută la formarea oaselor și la menținerea sănătății lor. Totodată, are rol în asimilarea calciului și fosforului la nivelul intestinului subțire, precum și în fixarea acestora în oase și dinți, pentru o mineralizare osoasă corectă. In plus, blochează eliberarea hormonului paratiroidian, care reabsoarbe țesutul osos, conducând la subțierea și slăbirea oaselor, fapt care crește riscul de fracturi.

 

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*