„Degețica”, minunea pe care medicul Silvia Cemurtan și întregul personal al Maternității Buzău au ajutat-o să supraviețuiască

11 mai 2021 | 2 comentarii |

Născută „cât un bob de mazăre”, micuța este astăzi o Cosânzeană frumoasă, veselă și perfect sănătoasă și umple casa părinților de bucurie, iar asta se datorează în mare parte personalului medical care a făcut imposibilul, posibil.

 

„Copiii sunt mâinile cu care ne prindem de Rai” spune Henry Ward Beecher, iar realitatea ne demonstrează că acest drum este posibil, de cele mai multe ori, doar dacă mâinile celor care contribuie la aducerea vieții pe Pământ sunt din „aur sfințit”.

Poate unii cred că, de fapt, medicii și întregul personal nu-și fac decât datoria atunci când salvează vieți. Într-o oarecare măsură așa și este. De aceea au urmat o carieră medicală, au jurat să se îngrijească de sănătatea și viețile celor care trec prin mâinile lor, dar tot la fel de adevărat este că fiecare viață salvată este pentru medic, la fel ca și pentru pacient, o „minune” pe care o împart cu Dumnezeu și cu Sfinții.

O astfel de minune s-a întâmplat în cazul unei fetițe care s-a născut în martie 2020, la Maternitatea Buzău, într-o perioadă critică pentru sistemul medical și pentru noi toți, din cauza izbucnirii pandemiei de COVID-19.

Doctorița Silvia Cemurtan este un medic neonatolog tânăr, dar are ceea ce se numește „har” și, în timp ce soțul ei se îngrijea, singur, la Spitalul suport-Covid din Râmnicu Sărat să salveze viețile pacienților infectați cu noul coronavirus, la ATI, ea avea grijă ca noile vieți care vin pe lume să fie ferite de virus și să-și bucure părinții.

 

„Degețica” este o fetiță a cărei poveste impresionantă merită cunoscută de toți cei care încă se îndoiesc de capacitatea medicilor români de a se dedica  pacienților lor, despre minunile care se întâmplă lângă noi în fiecare zi, chiar dacă le ignorăm și despre importanța dotării spitalelor cu aparatură medicală performantă.

În urmă cu un an și două luni, la Maternitatea Buzău s-a născut prematur „Degețica”, la doar 23 de săptămâni. Era cât „un bob de mazăre”, ca în poveste, și cântărea doar 720 de grame, iar potrivit teoriei și practicii în domeniu, nu avea prea multe șanse de supraviețuire. Medicul Silvia Cemurtan, șefa secșiei Neonatologie, s-a ambiționat însă și, împreună cu întregul personal medical, a decis că dacă există fie și numai una dintr-o mie de șanse, aceasta trebuie valorificată. Timp de trei luni, fetița a stat internată în secţia Neonatologie a unității medicale, unde a fost îngrijită și supravegheată clipă de clipă.

Acum, când micuța are deja un an și două luni, se poate spune că este vorba despre un caz fericit, deoarece s-a născut într-o maternitate în care a putut beneficia de tratament şi de toate îngrijirile necesare pentru un copil născut prematur, întrucât Maternitatea Buzău este una dintre cele mai moderne și mai bine dotate din țară, dar atunci a pornit o adevărată „luptă” pentru viață, contra cronometru.

 

Dr. Silvia Cemurtan

Doctorița Silvia Cemurtan, medicul curant al fetiței, nu-și asumă merite deosebite, ea spune că nu trebuie să uităm că viaţa micuților născuţi prematur „stă într-un fir de aţă” și să conștientizăm că aceștia reușesc să supraviețuiasă „printr-o minune”. Povestea micuței luptătoare care a supravieţuit miraculos merită însă cunoscută, iar medicul și întregul personal al Maternității Buzău merită aprecierea noastră, a tuturor. Primele manevre și intervenții, greu de înțeles pentru cineva nefamiliarizat cu procedurile medicale, au fost esențiale pentru viața bebelușului.

 „În luna martie a anului trecut, la Maternitatea Buzău s-a născut o fetiţă cu greutatea 720 de grame, născută spontan, provenită dintr-o sarcină neinvestigată. Având în vedere prematuritatea extremă, nou-născutul a necesitat reanimare neonatală la naştere. Ulterior, micuța a fost ventilată mecaic-neopuff, i s-a efectuat masaj cardiac extern şi a fost transferată urgent în secţia Terapie Intensivă Neonatală. Din cauza prematurităţii extreme şi a sindromului respirator accentuat, nou-născutul a fost plasat la punct de neutralitate termic și a fost intubat. I-a fost administrat, în plămâni, pe sondă endo-traheală, curosurf (această substanţă ajută la adaptarea respiratorie la viaţa extrauterină). Ulterior, a fost ventilat non invaziv, timp de 27 de zile. I s-a administrat apoi oxigen pe canule nazale, timp de 15 zile, i s-au administrat perfuzii de aport şi echilibrare hidroelectrolitică, bollusuri pentru corectarea tulburărilor electrolitice, antibioticoterapie”, își amintește dr. Silvia Cemurtan.

 

Greul însă abia începea. Iar medicul a făcut tot ce a știut și i-a stat în putință pentru a o salva pe micuța minune care dădea semne că vrea să trăiască și care s-a dovedit o luptătoare cu mult peste puterile bănuite într-un astfel de caz.

Desigur, și alimentația bebelușului a fost una specială, vorbim de alimentaţie enterală, care a fost iniţiată din a şaptesprezecea zi de viaţă, cu formulă de lapte adaptată vârstei, prin gavaj cu toleranţă digestivă, lent satisfăcătoare şi curba ponderală continuu ascendentă, din a douăzeci şi una zi de viaţă. Având în vedere vârsta de gestaţie mică şi lipsa de locuri din centrele universitare, nu s-a putut efectua transferul neonatal şi micuța a rămas la noi, la Maternitatea Buzău, pentru a fi tratată aici. A fost „copilul nostru” timp de 3 luni, a fost atent îngrijit de către întreaga echipă a sectiei de Neonatologie – medici, asistente și infirmiere – care l-au înconjurat cu multă iubire și pricepereLa sfârşitul lunii iunie 2020, fetița a fost externată, cu greutatea de 2.740 de grame”, povestește medicul, care subliniază că un rol deosebit de important, în astfel de cazuri, îl are prezenţa mamei. Chiar dacă fizic nu a stat tot timpul alături de nou-născut, mama fetiței a respectat întocmai recomandările specialiştilor. Am avut o colaborare foarte bună şi iată, astăzi, fetiţa a împlinit 1 an şi două luni si este clinic sănătoasă.

 

Dr. Silvia Cemurtan a explicat că, începând cu a patra săptămână după naștere, au fost efectuate și consulturi interdisciplinare, pentru preîntâmpinarea complicaţiilor precoce, din cauza prematurităţii extreme. Din fericire, totul a mers bine, iar acum, mama fetiței spune că este extrem de fericită și recunoscătoare celor care au făcut posibil ca minunea ei să fie astăzi un copil vesel și sănătos.

Sunt aşa de bucuroasă că  fetiţa mea a împlinit un an şi două luni şi este bine, sănătoasă. În primul rând doresc să mulţumesc d-nei dr. Silvia Cemurtan pentru tot ajutorul pe care mi l-a oferit, atât mie cât şi fetiţei mele, pentru profesionalism, pentru că am putut comunica cu dânsa în permanenţă şi de fiecare dată îmi trimitea fotografii cu fetiţa şi îmi spunea care este evoluţia ei. Cuvintele nu pot transmite, poate, emoţia şi recunoştinţa noastră! Mulțumim întregii echipe medicale pentru că a fost alături de noi şi că am trecut împreună, cu bine, peste această încercare”, transmite mama fetiței care a venit pe lume cu o poveste așa de impresionantă…

Conducerea Spitalului Județean spune că deși traversăm în condiții dificile această perioadă de pandemie cauzată de virusul SARS COV2, cu toții facem eforturi pentru a asigura pacienților cele mai bune îngrijiri și nu putem decât să ne bucurăm că la Maternitatea Buzău se pot rezolva cazuri complexe, iar activităţile şi îngrijirile medicale se realizează cu profesionalism exemplar şi sunt dublate de empatie şi dăruire.

 

*Mulțumim pentru sprijin purtătorului de cuvânt al SJU Buzău, Adriana Bunilă!

 

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (2)

  1. Veronica Delia spune:

    Respect💖 Hai ca se poate si la Buzau, cu iubire si daruire pt meserie💖
    Se vede ca a facut-o din iubire nu pt a avea un loc de munca, asta face doamna doctor, iubeste ceea ce face

  2. Ionica Tarau spune:

    Respect, admirație, prețuire și recunoștință. Am avut onoarea să o cunosc pe doamna doctor Silvia Cemurtan, atunci când o mamă cu dizabilități de auz și vorbire a născut. Un medic deosebit cum fff rar mai întâlnim în zilele noastre.. Felicitări doamna doctor. Sănătate multă fetitei și familiei.

Adaugati un comentariu


 

*