Dependența de fumat începe cu prima țigară
Un studiu realizat pe baza unor sondaje în rîndul fumătorilor a confirmat că peste două treimi dintre persoanele care fumează o țigară din simplă curiozitate devin ulterior fumători.
Specialiștii britanici au dat de curând publicității concluziile unui studiu internațional referitor la efectul pe care îl are „fumatul experimental” în cazul persoanelor nefumătoare dar care încearcă să testeze gustul unei țigări din simplă curiozitate. Cercetarea confirmă faptul că prima țigară fumată chiar și în mod experimental, fără intenția persoanei respective de a se apuca de fumat, constituie un pas decisiv în dobândirea acestui viciu. Mai precis, cercetătorii au constatat că peste două treimi din cei care au încercat din curiozitate o primă țigară au devenit ulterior fumători zilnici.
În cadrul cercetării au fost incluse informaţii din opt sondaje, care au cuprins informaţii prelevate de la peste 215.000 de persoane, cercetătorii apelând la baze de date la nivel mondial privind utilizarea ţigărilor în mod experimental şi a obiceiurilor asociate fumatului.
S-a constatat astfel că că 60,3% dintre respondenţi au declarat că au încercat o ţigară, iar dintre aceştia 68,9% au spus că experimentul a evoluat către fumatul zilnic.
Profesorul Peter Hajek, unul dintre cercetătorii implicați în acest studiu, a menționat că rata de conversie de la „fumător pentru prima oară” la „fumător zilnic” este surprinzător de mare, ceea ce confirmă importanţa prevenirii utilizării ţigărilor în mod experimental.
Acesta a subliniat că respectivele concluzii nu se referă și la țigările electronice folosite în mod experimental, menționând că procentul de subiecți care au devenit fumători după ce au încercat o țigară electronică este cu mult mai mic decât al celor care au apelat la țigări obișnuite pentru a testa experiența fumatului. „Există îngrijorări potrivit cărora ţigările electronice ar putea crea dependenţă ca şi cele convenţionale, însă nu este aşa. Este uimitor că puţini nefumători care au încercat ţigările electronice au devenit utilizatori zilnici ai acestei metode, în timp ce o proporţie atât de mare de nefumători care au experimentat ţigările obişnuite au devenit fumători zilnici. Este evident că prezenţa nicotinei nu este cauza principală a dependenței de fumat”, a mai spus cercetătorul.