Deputatii din Comisia de Santate au aratat cat „le pasa” de modificarea Legii Fumatului

Acestia au facut doar act de prezenta la o dezbatere pe aceasta tema, organizata la Palatul Parlamentului, si s-au retras rand pe rand chiar in timpul discutiilor, probabil la o… tigara.

 

camera deputatilorDesi mai putin vocali decat colega lor Cristiana Anghel, care a protestat impotriva interzicerii fumatului in institutiile publice, pe motiv ca ar intra in sevraj si nu va mai putea vota poiectele supuse dezbaterii in Senat, deputatii din Comisia de Sanatate a Camerei (decizionala) au demonstrat ca nici lor nu prea le pasa de modificarea Legii Fumatului. Acestia au participat doar „de forma” la o dezbatere cat se poate de serioasa pe aceasta tema.

Dezbaterea cu tema „Interzicerea fumatului in spatii publice inchise o prioritate pentru sanatatea publica din Romania” a avut loc ieri, chiar in sediul Palatului Parlamentului. Astfel, deputatii nu au fost nevoiti sa bata cale lunga pentru a participa la discutii, insa chiar si asa, au considerat probabil ca subiectul nu este de foarte mare interes si si-au luat usor-usor talpasita, chiar in toiul discutiilor. Poate chiar la… o tigara. Este vorba despre deputati care fac parte din Comisia de Sanatate, iar dezbaterea a avul loc in contextul in care se ia serios in calcul modificarea legii privind fumatul in spatiile publice inchise, unde ar putea sa fie interzis, pentru a proteja astfel sanatatea fumatorilor pasivi.

Daca senatoarea Cristiana Anghel si-a dovedit limitele in aceasta privinta, dand de inteles ca ii e mai usor sa faca greva foamei decat sa se abtina de la o tigara,  sustinatorii acestui demers au crezut ca vor gasi mai multa deschidere la Comisia de Sanatate din Camera Deputatilor, dar au constatat ca s-au inselat.

 

fumat pasivreprezentantii Camerei inferioare au fost chemati la dezbatere in contextul in care, la Comisia de Sanatate au fost depuse amendamentele care prevad interzicerea fumatului in spatiile publice inchise, spatiile inchise de la locul de munca, mijloacele de transport in comun, spatiile pentru copii, exceptie facand doar celulele pentru detinutii din penitenciarele de maxima siguranta. Totodata, conform modificarilor propuse, se interzice complet fumatul in institutiile si unitatile medicale si in cele de invatamant de stat si private. Scopul intalnirii era acela ca specialistii din domeniul medical si reprezentanti ai asociatiilor pacientilor cu boli cronice sa le explice deputatilor de ce este utila adoptarea acestor amendamente si de ce fumatul in institutiile publice si in alte spatii inchise este nociv in egala masura si pentru cei care nu fumeaza dar inspira involuntar fumul de tigara.

La dezbatere au fost prezenti si medicul Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, Cezar Irimia, presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania impreuna cu reprezentanti ai Forumului Tinerilor din Romania, care s-au pomenit la un moment dat ca risca sa ramana sa discute problema doar intre ei, intrucat deputatii din Comisia de Sanatate s-au evaporat din sala, unul cate unul.

 

Cezar Irimia

Cezar Irimia

In acest context, Cezar Irimia a marturisit ca ii este teama ca proiectul de lege nu va trece de Parlament si s-a declarat dezamagit ca o mare parte dintre deputati au plecat inainte de finalul dezbaterii, fapt ce denota gradul de interes pe care acestia il acorda problemei in cauza. „Sunt dezamagit de ceea ce se intampla aici, in Comisia pentru Sanatate. Sper sa treaca initiativa cu sprijinul nostru, cu presiunea presei si, la 31 mai, de Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Fumatului, sa anuntam ca aceasta lege a trecut”, a marturisit acesta.

La randul sau, medicul Florin Mihaltan a subliniat ca este important ca legea sa fie modificata cat mai curand, pana la inceputul verii. „Interzicerea fumatului in spatii publice inchise este o prioritate pentru sanatatea publica din Romania, iar legea aceasta trebuie sa fie foarte rapid introdusa, pana in vara cand ne vin turistii, pentru ca este cu impact si pe zona de turism”, a declarat dr. Mihaltan, precizand ca modificarea legii este necesara si „pentru ca bugetul din sanatate este dramuit si in fiecare an se pierde in jur de un milion de lei prin cheltuielile directe realizate in spital, cu fumatorii”.

 

dr. Florin Mihaltan

dr. Florin Mihaltan

Potrivit medicului, trebuie sa existe spatii fara fumat in toate localurile, in toate spatiile publice, private si de stat, fara niciun amendament de toleranta din punct de vedere al realizarilor unui spatiu pentru fumatori

In opinia sa, dupa adoptarea legii vor fi foarte multe consecinte pozitive. „In primul rand, statul nu va mai avea de suportat atatea cheltuieli directe, dar sunt si cheltuieli indirecte legate de zilele de incapacitate temporara de munca, de absenteismul la serviciu al fumatorilor, prin diferite afectiuni pe care le castiga, prin pensionarea precoce pe care o sufera fiecare individ fumator in momentul in care acumuleaza o serie de boli legate de fumat. Este si parte pozitiva pe buget. In al doilea rand, asa cum s-a demonstrat in Franta si Italia, in momentul in care intra legea, scade cu 16 — 17% numarul de pacienti care vin la camera de garda cu infarct miocardic sau accidente vasculare cerebrale. Si, nu in ultimul rand, este un moment in care fumatorul atat la locul de munca cat si acasa se gandeste la momentul lasarii de fumat, avand posibilitatea de a accesa serviciile care il pot consilia”, a mai explicat dr. Florin Mihaltan.

 



Comentarii (1)

  1. Mihaela spune:

    Alesii ne dezamagesc din nou. Chiar nu le pasa sau /si nu vor sa inteleaga, nici macar din experienta altora, ca se poate trai mai bine fara tigari in locurile publice. Chiar vor sa ne “afume” si asfixieze in continuare?

Adaugati un comentariu


 

*