Descoperire revolutionara a unui tanar medic roman

1 iunie 2017 | 0 comentarii |

Dr. Diana Mihalcea a fost premiata la Congresul UMF Carol Davila pentru o cercetare care prin care a demonstrat ca prin administrarea unui tratament cardiovascular se pot preveni reactiile adverse ale chimioterapiei la care sunt supusi bolnavii de cancer.

 

Congres UMF Davila 2017Finantarea cercetarii este cheia dezvoltarii oricarui domeniu si al oricarei tari. Iar medicina, ca orice alt stiinta, are nevoie de sustinere din partea guvernelor, daca acestea doresc sa aiba o populatie sanatoasa, capabila sa munceasca si sa contribuie, astfel, la progresul tarii respective. Au spus-o si cercetatorii prezenti la cea de-a cincea editie a Congresului UMF „Carol Davila”, care a avut loc la inceputul acestei saptamani, la Palatul Parlamentului.

Toti trebuie sa incepem programe de cercetare, in care tinerii sa lucreze in clinica, dar o parte si in cercetare. Finantarea personala este cheia, cheia, cheia…”, a spus prof. dr. Günter Stock, presedintele Academiei Germane si presedintele Federatiei Academiilor de Stiinte Europene (ALLEA), prezent la eveniment. De altfel, in cea de-a doua zi a congresului, progesorul german, insotit de rectorul, respectiv presedintele Senatului UMF Carol Davila, academician Ioanel Sinescu si prof. univ. dr. Mircea Beuran, s-au intalnit si cu premierul Sorin Grindeanu, pentru a discuta despre realizarea unui proiect de construire a unui campus medical universitar al UMF „Carol Davila”, in care cercetarea medicala sa se imbine cu practica clinica, in folosul pacientilor, dar si pentru pregatirea tinerilor medici si incurajarea lor de a ramane in tara.

 

Grindeanu-Stock-Beuran-SinesscuPotrivit unui comunicat al Guvernului, primul ministru a promis ca guvernul pe care il reprezinta sustine „acest proiect si avem prevazut in programul nostru de guvernare construirea unui spital republican in Bucuresti, organizat ca centru de urgenta, excelenta si cercetare, pe toate specialitatile. Fiind insa un proiect de o asemenea amploare – universitate, campus universitar si spital – pe langa banii pe care ii vom aloca noi, ca Guvern, in paralel incercam sa gasim solutii si pentru atragerea de fonduri europene, a declarat seful Executivului, mentionand ca printre prioritatile Executivului este si construirea altor 8 spitale regionale organizate ca centre de urgenta-excelenta, precum si reabilitarea infrastructurii sanitare existente.

La randul sau, dr. Günter Stock a salutat initiativa dezvoltarii unui campus medical universitar in Bucuresti, oferindu-si sprijinul in ceea ce priveste solutiile de tehnologizare a unui astfel de proiect, dupa modelul celor existente in alte tari.

Nume de referinta ale medicinei de pe toate continentele au fost prezente, timp de trei zile, la Congresului Universitatii de Medicina si Farmacie din Capitala, la care au participat aproape cinci mii de cercetatori, medici din toate specialitatile, rezidenti si studenti.

 

Dr. Diana Mihalcea

Dr. Diana Mihalcea

Un moment asteptat cu emotie in cadrul Congresului UMF „Carol Davila”, mai ales de tinerii medici, a fost cel destinat premiilor „Tanarului cercetator”, la care s-au inscris tineri doctori cu varste sub 35 de ani. La aceasta categorie au fost admise peste 360 de lucrari din specialitati chirugicale, specialitati medicale, specialitati preclinice si farmacie.

In final au fost alesi sase medici tineri, iar castigatorului i se ofera din partea UMF toata sustinerea, pentru un congres de specialitate in strainatate, asa cum a explicat presedintele Congresului, rectorul UMF, academician Ioanel Sinescu.

Medicul doctorand Diana Mihalcea, asistent universitar la UMF „Carol Davila” si medic cardiolog la Spitalul Universitar, a fost premiata pentru un studiu  privind efectele chiomioterapiei asupra sistemului cardiovascular („3D myocardial deformation, arterial stiffness, and cardiac biomarkers allows early diagnosis and prediction of CHOP-induced cardiotoxicity”) inclus in lucrarea sa de doctorat. Studiul, realizat in echipa cu Ramona Bruja, Ana-Maria Vladareanu si Dragos Vinereanu demonstreaza ca unii dintre pacientii care scapa de cancer, mor de inima, din cauza reactiilor toxice ale chimioterapiei.

 

congres umfCum pot fi prevenite aceste efecte secundare, a demonstrat cercetatoarea in varsta de 34 de ani, in lucrarea sa de doctorat. In cadrul studiului au fost inclusi 110 pacienti cu limfom non-Hodgkin, cea mai frecventa forma de cancer de sange, care au fost urmariti in ultimii 4 ani. La 18 dintre ei, inima a fost atacata de efectele toxice ale chimioterapiei, care pot duce chiar la deces. Tratamentul cardiovascular poate preveni, insa, reactiile adverse. Ar putea fi salvarea pentru multi dintre cei aproape 130.000 de bolnavi de cancer supusi chimioterapiei in Romania, anual.

Unul din cinci pacienti supusi chimioterapiei poate suferi reactii toxice la inima. Iar daca fac si radioterapie, riscul de insuficienta cardiaca e si mai mare. Efecte grave pot aparea si dupa 10 ani.

Este foarte important ca am reusit sa identificam modele predictive care sa anunte instalarea acestei reactii adverse. Sunt niste curbe care ne arata contractia peretelui cordului.Cu cat curba e mai adanca si valoarea e mai mare, cu atat e mai bine. In momentul in care curbele acestea incep sa devina cu o panta mult mai lenta inseamna, practic, ca a inceput sa scada contractia miocardica”, a explicat dr. Diana Mihalcea.

Peste 40 de sesiuni stiintifice cu teme de mare actualitate in practica medicala, stresul profesional si cum afecteaza acesta sanatatea medicilor, despre relatia dintre stresul profesional si fumat, comunicarea dintre medic si pacient, tratamente tintite, obezitate, strategia nationala de sanatate, vaccinarea in general si impotriva rujeolei si a HPV in particular, despre malpraxis si multe alte studii si cercetari stiintifice au fost prezentate si discutate, pe parcursul celor trei zile ale Congresului UMF „Carol Davila.

 


Adaugati un comentariu


 

*