Despre pianoterapie, la Centrul Cultural Alexandru Marghiloman Buzau

8 februarie 2017 | 0 comentarii |

In parteneriat cu asociatia Piano Therapy, centrul cultural buzoian organizeaza un simpozion care se adreseaza in special parintilor ai caror copii sufera de autism sau de tulburari de limbaj.

 

Centrului Cultural Marghiloman

Centrul Cultural Marghiloman

Vineri, 10 februarie, incepand cu ora 14.00, Centrul Cultural Alexandru Marghiloman va gazdui, in premiera, un eveniment care va avea ca tema terapia prin arta. Cu acest prilej va fi prezentata, pe larg, o metoda complementara care poate fi aplicata cu succes, in paralel cu terapiile clasice recomandate pentru copiii cu autism si cei care sufera de tulburari de limbaj.

Este vorba despre un simpozion organizat in parteneriat de centrul cultural buzoian si asociatia Piano Therapy, care va avea ca scop informarea parintilor ai caror copii sufera de autism sau de tulburari de limbaj, cu privire la piano terapie si efectele benefice pe care le poate avea aceasta metoda complementara, asupra pacientilor. Participarea la simpozion este gratuita, iar reprezentantii asociatiei spun ca evenimentul de vineri va avea un scop pur informativ, urmand ca, in masura in care mai multi parinti se vor arata interesati de aceasta terapie complementara, sa fie luata in calcul varianta ca, in perioada urmartoare, sedinte de pianoterapie sa fie organizate si la Buzau, poate chiar cu sprijinul Centrului Cultural Alexandru Margiloman. Inainte insa, de a lua o decizie, parintii trebuie sa fie la curent cu tot ceea ce presupune aceasta terapie, de aceea sunt asteptati vineri la centrul de la Vila Albatros.

 

piano terapiePrezentarea va fi sustinuta de presedintele asociatiei Piano Therapy, psihologul clinician-logoped Tatiana Danciulescu, care va oferi participantilor toate detaliile referitoare la aceasta metoda de terapie, precum si date referitoare la activitatea asociatiei pe care o conduce.

Ceea ce este important de retinut este faptul ca pianoterapia este o metoda comportamentala de terapie si nu una alternativa, venind in completarea terapiei ABA, in cazul copiilor cu autism si a terapiei logopedice, in cazul copiilor cu tulburari de limbaj.

Prin urmare, cele doua terapii clasice nu trebuie abandonate in cazul in care parintii opteaza pentru pianoterapie, aceasta din urma avand ca scop imbunatatirea rezultatelor tratamentelor clasice si nu inlocuirea acestora.

 

piano terapiePianoterapia  are ca efect dezvoltarea abilitatilor motrice, a limbajului, a atentiei, imbunatatirea stilului de viata si scaderea ratei comportamentelor disruptive. Specialistii spun ca, incurajand copilul sa invete sa cante la pian acesta poate fi incurajat implicit sa se dezvolte. Pianul in sine este un instrument care starneste curiozitatea si incurajeaza invatarea, iar terapia bazata pe studierea pianului creeaza un mediu amuzant care este personalizat in functie de nevoile fiecarui copil in parte. Totodata, in cazul copiilor care au urmat aceasta metoda, s-a constatat o creste a stimei de sine, a motivatiei in invatare, precum si disparitia stresului specific in cazul tulburarilor de orice natura.

Fiecare copil care va fi inscris pentru a face pianoterapie va fi evaluat in prealabil pentru a fi identificate obiectivele, ariile ce trebuie dezvoltate, iar in urma acestei evaluari se va stabili un program individualizat. Toate sesiunile vor fi sustinute de un terapeut specializat in aceasta metoda, iar progresele si obiectivele vor fi monitorizate permanent, programul fiind realizat astfel incat sa ajute copilul sa puncteze cat mai multe reusite. O sesiune de piano terapie dureaza 50 de minute, iar frecventa recomandata este de doua sedinte pe saptamana.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*