Dezbatere franco-română la Buzău, pe tema turismului viticol

24 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Evenimentul este organizat de Institutul Francez și Consiliulul Județean, buzăul fiind o zonă cu un potențial vitocol însemnat.

 

Se spune că „vinul este sănătos, dacă-l bei cu măsură”, iar soiul de vin pe care-l preferi spune multe despre felul de a fi și despre statutul social al persoanei care-l consumă. Un studiu realizat în Marea Britanie, de French Wines with Style, arată că băutorii de vin roșu sunt mai sănătoși, mai educați și mai fericiți, în timp ce aceia care adoră vinul alb sunt mai practici, în timp ce persoanele care beau vin rose sunt „regii rețelelor sociale”.

Alte observații și studii științifice au confirmat, de-a lungul timpului, că persoanele care consumă un pahar de vin pe zi sunt mai sănătoase și trăiesc mai mult. Oenologii și nutriționiștii spun însă că este necesar să înțelegem ce însemnă consumul sănătos de vin, iar pentru asta trebuie știut că, spre exemplu, unele vinuri roșii conțin niveluri mult mai mari de procianide (polifenoli protectori ai vaselor de sânge) decât altele, așa că este necesar să se consume o cantitate mai mică de vin din prima categorie, pentru a obține beneficii maxime. Cercetările relevă faptul că persoanele care consumă (cu măsură) vin roșu suferă mai rar de boli de inimă sau diabet,  ori de demență, la bătrânețe, iar unele dovezi experimentale au asociat substanțele din această „licoare” cu acțiuni anticancerigene. Nu trebuie ignorat însă faptul că o cantitate mare de alcool (mai mult de două pahare pe zi) poate avea efecte adverse.

 

Buzăul, o zonă vini-viticolă cu o tradiție care se pierde în negura timpului, poate oferi, însă, și o educație în acest sens. Tocmai de aceea, astăzi, găzduiește a opta ediție a „Întâlnirilor franco-române pentru turism”, ediție care are ca temă principală turismul viticol și impactul său asupra amenajării teritoriului. Evenimentul, care reunește câteva zeci de specialiști români și francezi, este organizat de Institutul Francez din România și Consiliul Județean Buzău, cu sprijinul Ministerului Educației Naționale, al Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, al Federației Industriei Hoteliere din România, Camerei Franceze de Comerț și Industrie din România, al Inspectoratului Școlar Buzău și Centrului Cultural Francofon din Buzău.

Dezbaterile au loc în cursul zilei de azi la Muzeul Județean, în sala pusă la dispoziție de Centrul Judeţean de Cultură și Artă, discuțiile purtându-se în limbile franceză și română, cu traducere simultană în ambele limbi, dotările tehnice ale sălii permițând acest lucru.

 

Petre Emanoil Neagu

La deschiderea lucrărilor a participat, în această dimineață, și președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, care a precizat că județul Buzău are un important potențial turistic, fiind și o cunoscută zonă viticolă, fapt ce favorizează și dezvoltarea turismului viticol, cu implicații pozitive în dezvoltarea acestor zone.

In sală au mai fost prezenți reprezentanți români și francezi ai unor întreprinderi din turism și domenii economice conexe precum servicii, agricultură, cultură, reprezentanți au unor colectivități locale din județ și ai unor instituții de învățământ. Aceștia încearca să identifice un pachet de soluții care să contribuie la îmbunătățirea infrastructurii educaționale specializate în scopul atragerii unui număr mai mare de tineri români înspre învățământul dual și meseriile din turism.

 

Proiectul bilateral Întâlnirile franco-române pentru turism, care se desfășoară pe întreg cuprinsul țării, în perioada 2016 – 2017, este o platformă de reflecție comună asupra modului de organizare a învățământului profesional în Franța și în România.

Proiectul identifică nevoile de formare profesională și modalitățile de adaptare a ofertei de educaționale profesionale a unităților de învățământ pentru a răspunde nevoilor actorilor economici și educativi.

Mobilizând experți din cele două țări, întâlnirile au fost concepute ca un instrument de schimburi științifice și de cooperare în cadrul unor proiecte inovatoare de mobilitate și de parteneriat între instituții din domeniul învățământului profesional și între colectivități locale cu tradiție în zona vini-viticolă și turistică din Franța și România.

 


Adaugati un comentariu


 

*